דף הבית > חדשות > מנכ"ל דירה להשכיר: "הקורונה מחדדת את הצורך במוצר הזה – דיור להשכרה"
פרויקט כפר יונה של דירה להשכיר // עדי כהן צדק
מנכ"ל דירה להשכיר: "הקורונה מחדדת את הצורך במוצר הזה – דיור להשכרה"
איפה צפויים להיבנות מתחמי ההשכרה הבאים? האם מתחילה להיווצר מאסה קריטית של דיור להשכרה שתוכל לאפשר לענף הזה להתקדם? והאם הקורונה פגעה גם בתחום הזה? בדיקת 'מגדילים' רגע אחרי החגים – תמונת המצב של שוק ההשכרה הממוסד בישראל ומה חושבים בדירה להשכיר, החברה הממשלתית לדיור להשכרה, על הענף ועל הסיכוי שיחולל שינוי בענף הנדל"ן הישראלי
קרוב ל-20 פרויקטים להשכרה בשלבים שונים של הקמה ועוד 11 פרויקטים בשיווק, זו תמונת המצב נכון להיום בתחום הדיור להשכרה אותו מקדמת המדינה. מדובר בפעילות של החברה הממשלתית 'דירה להשכיר', שהוקמה בשנת 2014, ומאז פועלת לקידום תחום השכירות הממוסד בישראל על ידי פרסום מכרזי קרקע ופעולות נוספות. אומנם היצע הפרויקטים שכבר אוכלסו כולל רק 5 מתחמים סך הכל, 1,129 דירות להשכרה בחיפה, רמת השרון, הרצליה, ירושלים וכפר יונה, מספר שהוא לא בשמיים. אבל כשמסתכלים על התמונה המלאה, הכוללת גם את ה'מחסנית' של החברה הממשלתית מגלים שמשהו מתחיל לזוז. יש לא מעט פרויקטים שכבר נמצאים בשלבי הקמה ועוד לא מעט שממתינים לסגירת המכרזים. במקביל, בשיחה של 'מגדילים' עם מנכ"ל החברה הממשלתית דירה להשכיר – יאיר טל, עולה תמונה אופטימית שמאפשרת לראות שינוי בתחום. נזכיר כי עד השנים האחרונות ענף הדיור להשכרה לא זכה לתשומת לב מספקת של קובעי המדיניות, ורובן המכריע של הדירות להשכרה בישראל מוחזקות על ידי משקיעים, כלומר בבעלות פרטית. לעובדה זו מחיר שמתבטא בצורה שהשוק מתנהל, בדמי השכירות ובמאזן הכוחות של משכיר ושוכר שנמצא בדרך כלל לטובתו של הראשון. אחת המטרות של דירה להשכיר הייתה לקדם את הקמתו של שוק שכירות ממוסד, לטווח ארוך, שכולל גם אפשרות לדיור בשכירות במחיר מופחת. לכולם היה ברור מהתחלה שעד שלא יהיו מספיק פרויקטים, לא תהיה לפעילות הזו השפעה על ענף הנדל"ן. עם זאת, נראה שכעת המציאות מתחילה להשתנות, וכן – גם לקורונה חלק בזה.
בדיקת מגדילים מעלה כי נכון להיום מדובר ב-4,089 דירות להשכרה שנמצאות בהקמה בשבלים שונים ברחבי הארץ. על פי נתוני החברה הממשלתית לדיור להשכרה, דירה להשכיר, מדובר בפרויקטים בגן יבנה (210 יח"ד), כרמיאל (100 יח"ד), שוהם (343 יח"ד), אור יהודה (364 יח"ד), חולון (51 יח"ד), באר יעקב (234 יח"ד), נהריה (61 יח"ד), לוד-בן שמן (286 יח"ד), יקנעם (70 יח"ד), ירושלים (674 יח"ד), חיפה (109 יח"ד), ראשון לציון (294 יח"ד), תל אביב (710 יח"ד), רמלה (240 יח"ד), נוף הגליל (177 יח"ד), אשקלון (100 יח"ד) ובית שמש (66 יח"ד).
במקביל – נכון להיום נמצאים בשיווק עוד 11 פרויקטים נוספים: רכסים (198 יח"ד), אופקים (124 יח"ד), ירושלים (128 יח"ד), לוד-בן שמן (132 יח"ד), בית שמש (176 יח"ד), חיפה (335 יח"ד), קצרין (112 יח"ד), רמת גן (750 יח"ד), רמלה (200 יח"ד), שדרות (49 יח"ד) ואשקלון (121 יח"ד). פרויקטים אלו כאמור נמצאים בשיווק, ואין עוד ערובה שאכן ישווקו בהצלחה, אבל הדבר מעיד על דך שיש היצע ויש פעילות שממשיכה לקדם את התחום.
מדובר בפריסה רחבה של פרויקטים וכמות לא מבוטלת של דירות להשכרה. נזכיר כי חלק מהדירות הן דירות להשכרה לזכאי משרד הבינוי והשיכון עם מחיר מפוקח. כדי שתחום הדיור להשכרה ישנה את פביו יש עוד צורך בכמות משמעותית של דיור להשכרה – אבל לא בכל מקום וגם לא בכל מחיר. בשיחה עם מנכ"ל החברה הממשלתית – מסביר טל למגדילים על פעילות החברה, מדוע לדעתו יש כבר מאסה קריטית בתחום שיכולה להביא לשינוי ומה מתוכנן הלאה.
"עדיין לא הגענו למצב כזה שיש קרקע להשכרה שאני מסרב לה" "אנחנו משתדלים לקדם כמה יותר פרויקטים באזורי ביקוש", כך מנכ"ל דירה להשכיר יאיר טל, "עיקר הביקושים לשכירות הם שם, וזו הדרך הנכונה לפעול. מצד שני, אנחנו גם תלויים בשיווקי הקרקע ופועלים לא רק לפי הרצוי אלא בעיקר לפי המצוי, כלומר, קרקע פנויה לשיווק. בשנים האחרונות שווקנו בעיקר במרכז הארץ, ושנה קדימה מהיום אנחנו צפויים לחנוך כמה וכמה – נווה שאנן חיפה למשל, פרויקט בדרום תל אביב, ולקראת סוף 2021 גם פרויקט ראשון בראשון לציון. גם בפריפריה – יש בנהריה אבן פינה ומאשרים בימים האלו תב"ע באילת שישווקו עד סוף השנה. זו מתחילה להיות כמות משמעותית".
הקורונה משפיעה על הפעילות שלכם? "כרגע לא. מצד אחד לא רואים פגיעה ביזמים – כל המכרזים נסגרו בהצלחה, בניגוד למכרזים רגילים למגורים. אבל יש פחות שיווקים השנה באופן כללי, ואין זמינות רגילה של קרקע. צפוי גם מכרז גדול בתל השומר וחיפה ואולי גם אשדוד. במקביל לפעילות בשטח, אני חייב להגיד שהקורונה מחדדת את הצורך במוצר הזה – בדיור להשכרה. אנשים מבינים שההתייחסות למשכנתא היא בעייתית, במיוחד בתקופה זו. קשה מאוד להתחייב, והמגורים בשכירות קלה יותר במובן הזה כי אפשר לסיים החוזה בקלות, או לשנות מספר חדרים ולהחליף דירה אם צריך. לעומת זאת, כשקונים דירה, אתה מתקבע לשירותי דיור בהיקף מסוים והרבה יותר קשה ומסובך לשנות. הגמישות הזו חשובה, וזה לא משהו זניח. זה משנה גם את ההתייחסות למקומות עבודה, החלפת? אתה יכול לעבור למקום אחר גם בשכירות".
אפשר להגיד שיש כבר מאסה קריטית של דיור להשכרה בישראל שתוכל לעשות שינוי? התחלה של שוק ממוסד? "אין עדיין מאסה קריטית של יחידות דיור להשכרה, אבל אנחנו לא רחוקים. אני מעריך שתהיה בשנים הקרובות, וזה יוכל להשפיע על השוק. אבל אני חייב להגיד שיש מאסה קריטית מכיוון אחר – היזמים שניגשים לתחום הזה ומביעים עניין. כולם מבינים ששוק שכירות משמעותי וממוסד לא יקום רק משיווקים של הממשלה. גם השוק הפרטי חשוב – והפעילות שלנו מייצרת שוק ותודעה. ולא פחות חשוב מזה, הפעילות שלנו גם מייצרת רגולציה שלא הייתה. בסוף, הבסיס הוא שהסקטור הפרטי נכנס פנימה ומתקדם, וזה קורה. ובעניין הזה אני חושב שכן נוצרת מאסה קריטית, ואני רואה שיש לא מעט פרויקטים שנעשים ללא דירה להשכיר, פרויקטים לשכירות, וגם קרנות ריט שקמו וכאלו שנמצאות בשלבי הקמה. יש לא מעט דברים שחוברים יחד – צריך פשוט יותר יחידות דיור בשביל שהענף יתקדם הלאה אבל השלב הראשון כבר נמצא בפעילות וזה טוב".
יש מקומות שתהיה קרקע המיועדת להשכרה ותגידו לא? כלומר שאין צורך בשכירות ולכן לא תתקדמו עם הפרויקט? או מה שיש להשכרה מתקדמים איתו תמיד? "עדיין לא הגענו למצב כזה שיש קרקע להשכרה שאני מסרב לה. אני חושב שבכל יישוב צריך להיות גם גרעין להשכרה ארוכת טווח. בכל מקום בארץ. מצד שני, לא אצא לשיווק של 400 יחידות דיור להשכרה בכרמיאל כי זה גדול על היישוב. שיווקנו שם סביב 100 יח"ד שזה הגיוני. אנחנו מנסים לראות את הכמות ביישוב ולראות את הכלכליות והביקוש".