השנה לא תירשם עלייה בהיתרי הבנייה בהתחדשות עירונית
כך מעריכים ברשות הממשלתית להתחדשות עירונית. מנכ"ל אזורים: "פינוי בינוי הוא התחום הקשה ביותר"
כך מעריכים ברשות הממשלתית להתחדשות עירונית. מנכ"ל אזורים: "פינוי בינוי הוא התחום הקשה ביותר"
היזמים הגדולים במדינה, מוטרדים מחוסר התפקוד של הממשלה, מהירידה בהיצע הדירות ומעריכים שמחירי הדירות ישובו לעלות בקרוב. בפאנל "יזמים מול מדינה" בהנחיית כרמלה קופר, עורכת ראשית "מגדילים", התכנסו לדיון מנכ"לי החברות אזורים, אפריקה ישראל, אקרו וקידר, לצד עינת גנון סמנכ"לית הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית ורותי שוורץ, סמנכ"לית רגולציה במינהל התכנון. גנון התייחסה לתחזיות להיתרי בנייה בשנת 2023 בהתחדשות העירונית, ואמרה: "למרות המצב בשוק אנחנו צופים כרגע שהיתרי בניה בתחום ההתחדשות בשנת 2023 יהיו בשיעור מאוד דומה למה שהיה בשנת 2022, לא נראה עליה אבל נראה יציבות. בתקופה כזו אלו בשורות מצוינות".
עוד היא התייחסה ליצירת ודאות עבור היזמים, ואמרה כי: "אנחנו מאוד מנסים כל הזמן להגביר וודאות, אם זה באמצעות חקיקה, העברנו שורה של חקיקות שיוצרות ודאות למשל בנושא היטל השבחה". עוד היא התייחסה להתערבות הרשות בפעולות היזמים, ואמרה כי: "התפקיד של הרשות להתחדשות עירונית זה לראות איפה שיש כשלים, אנחנו מרגישים 'אבא ואמא' ואיפה שיש כשל אנחנו מתערבים. התפקיד שלנו הוא לתת מענה גם לבעלי דירות".
רון אבידן , מנכ"ל אזורים, נשאל האם מתקיים שיח בין מקבלי ההחלטות בממשלה לבין היזמים, ואמר כי: " בנינו לבין השלטון המרכזי מתקיים שיח אבל הווקטורים שמשפיעים לא קשורים למדיניות ממשלתית, נגיד בנק ישראל אחראי לדכא את האינפלציה וכמובן שהריבית משפיעה דרמטית על שוק הדיור. יש עליה דרמטית באי ודאות במדינה ובכלכלה וזה גורם לאנשי עסקים ויזמים לעצור כי הדברים לא בשליטתנו. הבעיות העמוקות שבגללן היצע הדיור לא מדביק את הפער לא ישתנו והזמן שלוקח לאשר תוכנית לא התקצר. התוצאה של כל הדברים האלה באה לידי ביטוי בירידה בהיצע ועליה במחירי הדירות שהיא תוצאה של חוסר יכולת להדביק את הקצב. פינוי בינוי הוא פתרון נהדר ומתבקש אבל זה עדיין התחום הקשה ביותר עם רמת אי הוודאות הגדולה ביותר שיזמים צריכים להתמודד איתו" עוד הוא הוסיף כי "התחלות הבניה נמצאות בירידה שתלך ותחריף, אני מעריך וזה תלוי בהרבה מאוד גורמים שבמחצית השנייה של 2024 כשהציבור יזהה שמגמת עלית הריבית מתחילה לרדת הוא לא יחכה יותר מידי ואנחנו נפגוש אותם במשרדי המכירות עם היצע נמוך והמחירים יעלו. שכר הדירה יעלה באופן משמעותי והאבסורד הוא ששכר הדירה שמופיע בשיעור האינפלציה היית מצפה שהממשלה תטפל בזה בצורה קיצונית, ושום דבר".
"נכון להיום אין ממשלה, אין שר בינוי ושיכון, הוא חושב שאין משבר דיור בכלל, לא נכנסים לדיונים שם, יש מינויים של כל מיני חסידים שמקבלים תקציבים בלי הבנה בנדל"ן", כך אמר בהמשך לדברים רוני בריק, נשיא הכבוד של התאחדות בוני הארץ ויו"ר ארגון הקבלנים של השרון. לדבריו, "המחירים עלו ב40% ולכן אין פה שום חשיבה על כלום, לא לקרוב, לא לרחוק ומקבלי ההחלטות בכלל חיים בעולם אחר. אפשר מחר בבוקר לפתור את משבר הדיור, והוא רק הולך ומחריף, מדברים היום על 200,000 דירות חסרות ובקצב הנוכחי זה רק ילך ויגדל. בריק הביע אכזבה מהחלטות הממשלה, ואמר: "אני ממליץ היום לכל מי שיושב פה בקהל ללכת לקנות דירה", וציין כי: "יש פתרון – תנו קרקע חינם לזוגות צעירים, חסרי דיור שעומדים בקריטריונים אנחנו נתחרה בנינו כמה אנחנו רוצים עבור הבנייה של הדירות, אפשר לעשות את זה אם רוצים".
זיו יעקבי, מנכ"ל חברת אקרו נדל"ן נשאל האם המדינה והיזמים לא יכלו לצפות את המשבר ולהגיע מוכנים, והשיב: " אני לא חושב שהופתעו ממכרזי רמ"י, היו פה שנים טובות בכלכלה והייתה פה חגיגה וכולם השתתפו בחגיגה ובשנה האחרונה יש שילוב קטלני של פוליטיקה וסביבת ריבית גבוהה, וזה משפיע". לשאלה האם המדינה הגיעה למצב של כאוס תכנוני, הוא השיב: "המדינה בסוג של כאוס, אם לא יבינו שמכניסים את המדינה לכאוס זה מה שיהיה, מי שאמור להחזיק את ההגה לא עושה את זה וזה משפיע מאוד. גם לנו כמנהלים של חברות יש את הצורך להגיד את זה ולהגיד למי שמוביל את המדינה להתעשת". יעקבי התייחס לעבודה מול ראשי הערים והרשויות המקומיות בקידום פרויקטים, ואמר: "חשוב להגיד שזכויות בניה זו לא מילה גסה ולצערי בחלק גדול מהרשויות. יש רשויות שיורדות לבדיקת מכפילים תוך התייחסות למחירים של שנה שעברה, מחפשות רק איך לצמצם ואיך להערים קשיים, תוסיפו לכל זה גם מס על המטרו. אני לא חושב שהופתעו אבל אני חושב שאנחנו בדינמיקה של מקרים ותגובות ובימים אלה אנחנו הרבה יותר זהירים".
מיכה קליין , מנכ"ל אפריקה ישראל מגורים נשאל באיזה תחום היזמים ימשיכו להשקיע בעתיד הקרוב, ואמר: "אנחנו נמצאים בכל מקום, גם התחדשות עירונית, גם מכרזי רמ"י", ודיבר על האתגרים שיש היום ליזמים: "בסופו של דבר יש גם רשויות שבאמת מקשות, בחוויה שלנו אין שלטון מרכזי כרגע, כל רשות קובעת לעצמה את המדיניות ואנחנו רואים איפה אנחנו רוצים להיות ונכון לנו להשקיע. ירושלים דוגמה מצוינת מבחינת שירות, ראיה הוליסטית, ראיה ליזמים. היום מכרזי רמ"י חזרו להיגיון שאנחנו יודעים להשתתף בהם, המצוקה של הריבית באה לידי ביטוי, העצירה במכירות באזורים מסוימים באה לידי ביטוי. אבל ההחלטה שלנו היא לפתוח כמה שיותר דירות למגורים, כי המלאים כל כך נמוכים ולצערי בגלל זה המחירים ימשיכו לעלות".
טל קידר, מנכ"ל קידר מבנים, שנמצאת בבנייה פעילה של כ-1,135 דירות באזור השרון, נשאל אם יש פוטנציאל התחדשות עירונית, ואמר כי: "החברה שלנו התמחתה בקרקעות עד לפני 10 שנים, היום אנחנו 80% התחדשות עירונית. יש הרבה עבודה בערים ותיקות כמו רעננה כפר סבא, כל יזם שרוצה להיכנס הנה יש לו הרבה עבודה. באזורים האלה החינוך טוב, הערים טובות וברגע שאנחנו שהקהל רוצה לגור בדירות קל יותר למכור". עוד הוא התייחס לבעיית ההיצע ופינוי הדיירים, ואמר כי: "אבל יש היום בעיית היצע אמיתית, ושאנחנו מפנים דיירים לשכירות במסגרת פרויקטי פינוי בינוי אין להם איפה לגור. פיניתי 138 דיירים ברעננה וביד 2 היה היצע של 7 דירות להשכרה באזור, וכאשר הבעלים הבינו שהשוכרים הם ממתחם פינוי בינוי הקפיצו להם את המחיר בעוד 1000- 2000 ₪ לחודש, קשה לפנות דיירים, הם לא מוצאים דירות להתפנות אליהם, הולך להיות פה כאוס גדול אם לא יעלו את התחלות הפניה בקטע דרמטי".
רותי שוורץ – סמנכ"ל רגולציה במינהל התכנון, נשאלה על הסרת חסמים ושחרור פרויקטים למגורים. היא נמנעה מלתת הערכה לגבי יחידות הדיור שייבנו בשנה הקרובה כתוצאה משחרור חסמים, אך טענה כי יתרונות הרישוי העצמי יבואו לידי ביטוי: " בעיני הבשורות הגדולות של חוק ההסדרים הן שהרישוי עצמי נהפך לחובה, רשות מקומית לא תוכל לבוא ולהגיד שהיא לא מאפשרת את זה. זה כלי חשוב, ייקח טיפה זמן אבל אני חושבת שזה העתיד שלנו, המדינה הקצתה 20 מיליון ₪ לתמרץ מסלול רישוי עצמי לרשויות מקומיות, זה מתחיל, אני חושבת שזה אחת התקוות הגדולות שיש בנושא הזה. אני חושבת שזה מסלול, אפרופו הקשיים מול הרשויות המקומיות, שיקצר הליכים. מבחינתנו נעשה את כל המאמצים כדי ללוות את ההיתרים האלה, לפתוח חסמים, אנחנו פה כי אנחנו חושבים שזה העתיד".
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן