banner
פאנל התחדשות עירונית בכנס השנתי של אתר מגדילים // צילום: דרור סיתהכל
פאנל התחדשות עירונית בכנס השנתי של אתר מגדילים // צילום: דרור סיתהכל

"החיים שלנו כיזמי התחדשות תוססים ודינמיים, כי יש כאן קבלת החלטות בתנאי אי ודאות קיצוניים"

איך מצליחים להתמודד עם עולם משתנה ולא ודאי? כיצד השתנה ענף ההתחדשות העירונית ומה המלצות המומחים בתחום?

זיו גולדפישר 12.09.2023

בעולם שלא מפסיק להשתנות, הדבר הכי ודאי בתחום ההתחדשות העירונית הוא חוסר הוודאות. אז כיצד השחקנים בתחום יכולים להתמודד בצורה הטובה ביותר עם חוסר הוודאות, כיצד רשויות מקומיות יכולות לשלב זרועות עם יזמים, וכיצד השינויים בעולם ההתחדשות העירונית באים לידי ביטוי בתחומי הערים? פאנל מיוחד של מקבלי החלטות ברשויות המקומיות ובממשלה, אנשי מקצוע בתחום ויזמים התכנס בכנס הנדל"ן של "מגדילים" כדי להשיב על השאלות הללו.

יאיר רביבו- ראש עיריית לוד // צילום: דרור סיתהכל
יאיר רביבו- ראש עיריית לוד // צילום: דרור סיתהכל

"מי שהיה ראשון לזהות את האירוע ולהיכנס אליו, כמו אשדוד שהיא משלוש הערים המובילות בתחום הזה, מצליח", אומר ראש עיריית לוד, יאיר רביבו. "צריך להזדרז עם תהליכי התחדשות, כי הזמן לא לטובתנו. רעידת אדמה זה אירוע קשה שבכל רגע יכול לקרות. כשנבחרתי הבנתי שצריך שינוי מהיר. הקמתי מנהלת התחדשות עם צוות מקצועי, עצרנו את המאכערים ואת תכניות התמ"א, והלכנו רק על מתחמים גדולים, של אלפי יח"ד, שבהם מסתכלים על יחידת שטח של שכונה. אמרנו לקבלנים המקומיים שזה לא לרמה הזאת, ורק מי שמגיע עם ניסיון מוכח של אלף יח"ד יכולים להיכנס פנימה. המצב היום של 15 תכניות התחדשות בעיר, 11 מאושרות".

מוטי ששון- ראש עיריית חולון // צילום: דרור סיתהכל
מוטי ששון- ראש עיריית חולון // צילום: דרור סיתהכל

ראש עיריית חולון, מוטי ששון: "עיר צריכה  להכין תכנית מתאר. שתהיה ודאות תכנונית, ומכאן הוודאות הכלכלית, אם כדאי או לא. כדי שלא יהיה מצב שבאמצע המהלך, ותוך כדי, פתאום היזם בא עם דרישה. הכל צריך להיות סגור הרמטי. הצוות של מנהלת ההתחדשות מתעסק רק בתחום הזה, ואנחנו מייצגים רק את התושבים". 

עו"ד איריס פרנקל-כהן, היועצת המשפטית של הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית // צילום: דרור סיתהכל
עו"ד איריס פרנקל-כהן, היועצת המשפטית של הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית // צילום: דרור סיתהכל

עו"ד ד"ר איריס פרנקל-כהן, היועצת המשפטית של הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית: "נקודת המוצא כללי משחק ברורים. ודאות חשובה ליזמים, וגם לדיירים. כאשר כללי המשחק ברורים, איזה תכנון יהיה, זה טוב לכולם. אנחנו פועלים בנושא הזה בכמה כיוונים. בנושא התכנון, אנחנו מקדמים תכניות שכונתיות בהיקפים גדולים. יש חשיבות לתכניות שכונתיות בקנה מידה גדול. לפעמים יש ג'ונגל של יזמים, וכשיש תכנית היא מתחילה לעשות סדר".

גל קסטל, משנה למנכ"ל קבוצת אורון // צילום: דרור סיתהכל
גל קסטל, משנה למנכ"ל קבוצת אורון // צילום: דרור סיתהכל

גל קסטל, משנה למנכ"ל קבוצת אורון: "לא קל להיות יזם בתחום ההתחדשות. יש רשויות שבהן המדיניות סדורה אבל ניתנת לפרשנות. אני צריך שהרשויות ייערכו למסות של בנייה. יש הרבה יזמים ויש הרבה תכניות שמגיעות לרשויות, והן לא ערוכות להתמודד עם המסות האלה. ואז תכניות לא מתקדמות לשום מקום. כיזמים שרוצים לגבש תכנית, אנחנו נתקלים בקשיים. יש הרבה תחלואים שמלווים התחדשות עירונית, שקשורים ליוקר המחיה, פערים חברתיים. אנחנו מקדמים פרויקט בלוד, ואחד הדיירים אמר לי שמה שהוא רואה זה גינה הרוסה, בלי פארק, בלי מתנ"ס. הוא רואה את השכונות החדשות עם כל מה שיש להם. בהתחדשות הפערים נסגרים".

אדריכל גיל שנהב - שותף מייסד כנען שנהב אדריכלים // צילום: דרור סיתהכל
אדריכל גיל שנהב – שותף מייסד כנען שנהב אדריכלים // צילום: דרור סיתהכל

אדריכל גיל שנהב – שותף מייסד כנען שנהב אדריכלים: "אנחנו בעולם אחר, אנחנו לא קונים כאן קרקע מרשות מקרקעי ישראל. אבל זה לא האירוע בהתחדשות עירונית. כל פרויקט התחדשות עירונית נמשך שנים ובתקופה הזאת לפעמים מתחלפים מספר ראשי ערים, ומהנדסי ערים. כל אחד שנכנס לתפקיד עושה ריסט מוחלט ומתחיל מחדש. יש ראשי ערים מכובדים שאצלם היו 20-30 פרויקטים של התחדשות, וביום שבו נכנס ראש עיר חדש לתפקיד הוא הודיע שהם מבוטלים. צריך להיות מוכנים לשינויים בלתי פוסקים. אין ודאות. ולא צריך לחפש ודאות. החיים שלנו תוססים ודינמיים, יש כאן קבלת החלטות בתנאי אי ודאות קיצוניים".

אינג' ליאור זייטלר - בעלים של חברת א.ל הנדסה // צילום: דרור סיתהכל
אינג' ליאור זייטלר – בעלים של חברת א.ל הנדסה // צילום: דרור סיתהכל

אינג' ליאור זייטלר – בעלים של חברת א.ל הנדסה: "אנחנו נמצאים בתקופה הטובה ביותר מבחינת התחדשות עירונית. הנושאים הרבה יותר ברורים. בעבר כל יזם ניסה לשכנע דיירים. היום יש מכרזים מסודרים שמנהלים עורכי הדין. יש היום ודאות הרבה יותר גבוהה. כל מקום שבו יש תכניות יש יותר ודאות. אנחנו בנקודת הזמן הטובה ביותר, כי כל התכניות מסודרות. יש מתחמים ענקיים וזה נותן את הוודאות. אנחנו נמצאים ברמה הגבוהה של ודאות".

עו"ד גלעד ברון, שותף מייסד משרד ברון ושות' // צילום: דרור סיתהכל
עו"ד גלעד ברון, שותף מייסד משרד ברון ושות' // צילום: דרור סיתהכל

עו"ד גלעד ברון, שותף מייסד משרד ברון ושות': "צריך לזכור שעשינו דרך בתחום פינוי בינוי. בהתחלה היה די כאוס, השוק למד את התחום. העולם המימוני היה מורכב  וכיום המצב השתפר. יש יותר ודאות, ירדו חסמים. כמי שמלווה יזמים. אבל למרות זאת, עדיין הקושי העיקרי זה חוסר הוודאות , עדיין אין ודאות, אם כי יש יותר יזמות. היום החברות משקיעות הון עתק בכל מתחם"

עו"ד אלעד זוסמנוביץ - מייסד זוסמנוביץ ושות' // צילום: דרור סיתהכל
עו"ד אלעד זוסמנוביץ – מייסד זוסמנוביץ ושות' // צילום: דרור סיתהכל

עו"ד אלעד זוסמנוביץ – מייסד זוסמנוביץ ושות': "יש שינויים, ואני רואה בעשור הזה הרבה שינויים מבחינת ודאות. יזמים באים עם יותר ידע ומוכנים להשקיע את ההשקעות. אחת השאלות הדי מעצבנות ששואלים אותי בעלי דירות, ואני חסר תשובה לכך, זה כמה זמן ייקח התהליך. זה החסם העיקרי ליזמים. כולם יודעים מה מקבלים, אף אחד לא יודע לענות כמה זמן זה ייקח. שואלים מתי אני אקבל דירה חדשה, ואני אובמר שאני לא יודע, אז מתחילה הבעיה. יש יותר ודאות תכנונית, אבל אני עדיין לא יודע לענות מתי. לכן צריך לצמצם את טווח הזמנים, כדי שאנשים לא יהיו בערפל".

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות