banner
איציק דנינו, ראש העיר אופקים // צילום: אדי ישראל
איציק דנינו, ראש העיר אופקים // צילום: אדי ישראל

ראש העיר אופקים בדיון על 5,800 דירות חדשות: מלאי הדירות אזל. בינתיים, החקלאים מתנגדים

תכנית "אפיקי נחל" צפויה לעלות לוותמ"ל מיד לאחר יום העצמאות. במשרד החקלאות מסתייגים אך ראש העיר הבהיר: "זה מנוע השיווק".

זיו גולדפישר 12.05.2024

תכנית ענק להקמת רובע מגורים בן 5,800 יח"ד באופקים, שאיבדה 47 מתושביה שנרצחו בזוועות ה-7 באוקטובר, צפויה לעלות השבוע לדיון בוותמ"ל לקראת הפקדה. בדיון שולחן עגול שנערך בראשית השנה על התכנית, מתחו נציגי משרד החקלאות והחברה להגנת הטבע ביקורת על היקף הבינוי צמוד הקרקע המוצע בתכנית, ודרשו לנצל את הקרקע בתכנית, שבחלקה מיועדת לחקלאות, בצורה יעילה יותר.

תוכנית "תמל/1034/ 1 – אפיקי נחל שלב ב'", מקודמת כהשלמה לתכנית אופקים חדשים (תמל/1034), בדרום מזרח העיר. מטרת התכנית לתת מענה לתוספת מגורים הנדרשת לעיר, וכן לשטחי ציבור, תעסוקה ומסחר. שטח התכנית הינו כ-1,640 דונם וכולל 5,800 יח"ד מתוכן 5,054 יח"ד בבנייה רוויה, בתמהיל מגוון ו-746 יח"ד בבניה צמודת קרקע, ואלה בנוסף ליחידות הדיור שנכללו בתכנית הצפונית של השכונה בהיקף של 6,844 יח"ד. כמו כן, התכנית מציעה 450 דיוריות, באומדן המבוסס על הנחת 30% מימוש הפוטנציאל המוצע בתכנית.  הצפיפות ברוטו המוצעת היא 12,000 נפש לקמ"ר והצפיפות נטו היא 9.4 יח"ד לדונם בממוצע, כאשר כ- 40 אחוז משטח התכנית מיועד למגורים.

בדיון שולחן עגול שנערך בתכנית בוותמ"ל, אמר ראש העיר, איציק דנינו, כי התכנית משלימה את תכנית 1034 שכבר אושרה. עוד אמר דנינו כי ב-5 השנים האחרונות שווקו בעיר 12,500 יח"ד, ומלאי דירות לשווק באופקים אזל. לדבריו, העיר נמצאת בתנופת פיתוח, ובחמש השנים האחרונות היא קלטה כ-15,000 תושבים וגדלה בכ-15,000 תושבים נוספים, וחסרות לה קרקעות לשיווק, ולכן התכנית נחוצה להמשך התפתחות העיר והנגב.

נציג משרד החקלאות טען כי התכנית המוצעת על שטחים חקלאיים ועל כן, צריכה לעמוד באמות מידה של ייעול משאב הקרקע ועירוניות קומפקטית. לדבריו, העיר קיבלה מענה לצורך בצמודי קרקע במסגרת תכנית 1034 המאושרת. נציגת החברה להגנת הטבע הצטרפה להתנגדות שהובעה על ידי משרד החקלאות, לנושא צמודי הקרקע שבתכנית.

ראש העיר דנינו הגיב לכך והבהיר כי תחום התכנית הוא חלק מתכנית 1034 שאושרה. וכי כמות יח"ד המוצעות בתכנית זו כפולה מכמות יח"ד שתוכננו במקור, וכי יחידות הדיור צמודות הקרקע המוצעות בתכנית זו, הן חלק מתמהיל יח"ד המגוון שבתכנית, והן חלק ממנוע השיווק והצלחתה של התכנית כולה.

בחוות דעת תכנונית של מתכננת ותמ"ל, סיגי בארי, נכתב כי התכנית מציעה את המשכו של רובע המגורים שתוכן בתכנית תמל/ 1034 – (אופקים חדשים), וכי התכנית מרחיבה וממשיכה את השלד הציבורי המתוכנן מצפון, וממשיכה את רשת הרחובות של השכונה המאושרת. בלב התכנית מוצעות שתי שדרות עירוניות עיקריות ניצבות אחת לשנייה: השדרה הראשונה בציר צפון-דרום, ממשיכה את השדרה המרכזית העיקרית שבתכנית תמל/ 1034 וכוללת חזית פעילה ושימושי מסחר לאורכה.

השדרה השנייה בציר מזרח-מערב, נמתחת בין שני אתרי טבע משמעותיים העוטפים את השכונה ומנגישה אותם לתושביה; נחל אופקים ממערב ונחל הלמות ופטיש ממזרח. לאורכה של השדרה פרוסים מוסדות הציבור והשצפ"ים המשמעותיים של השכונה.

עוד כותבת בארי כי תמהיל עוצמות הבניה בתכנית מגוון: התכנית מציעה בינוי אינטנסיבי לאורך השדרה המסחרית המרכזית, כאשר בהדרגה עם ההתרחקות מהציר המרכזי לכוון מערב ומזרח, צפיפות הבינוי וגובה הבינוי פוחתים.

בשדרה המרכזית מוצעים מבני מגורים בני 14-16 קומות בשימושים מעורבים, הכוללים מסחר בחזית פעילה בקומת מסד בעלת חזית המשכית כלפי הרחוב. בחלק המרכזי של התכנית משני צדי השדרה המרכזית מוצעים מבני מגורים בני 8 עד 14 קומות. מחוץ למרכז התכנית מוצעים מגרשים לצמודי קרקע, ומבני מגורים בני 4 קומות לאורך הרחובות הראשיים. מגוון טיפוסי הבינוי שבשכונה, ומנעד גדלי הדירות הרחב יספק מענה לגוון קהילתי של מגוון משקי בית.

בדופן המזרחית, התכנית מציעה מוקד של מסחר תעסוקה ומלונאות, שיתפקד כמתחם מסחרי עירוני פתוח המהווה הרחבה לחלל הרחוב, וכן שימושים ציבוריים כלל-עירוניים: מרכז ספורט ונופש, בית עלמין, ושצ"פ שיתפקד כחוליה מקשרת בין העיר לנחל הלמות.

בראיון שהעניק דנינו ל"מגדילים" ערב הדיון בשולחן העגול, הוא אמר כי כיום מתגוררים באופקים כ-40,000 תושבים, ולהערכתו תכניות הפיתוח יביאו להגדלת אוכלוסייתה בטווח הארוך עד ל-120,000 תושבים. "אנחנו נערכים כבר בתכניות האופרטיביות שלנו ל-80,000 תושבים, מתוך הבנה ששיווקנו את כל הכמות הזאת, ואנחנו בשלבים של היתרי בנייה וביצוע. בשלב השני, עם תכניות הבינוי החדשות, אנחנו נערכים ל-120,000 תושבים".

כמו כן, הוא ציין כי ההתיישבות בנגב המערבי תבטיח את עתיד המדינה: "60 אחוז משטחה של ישראל זה הנגב, והוא מאוכלס בקושי ב-20 אחוז מהאוכלוסייה, אז אנחנו מבינים כשכישראל תהיה בת 100 אוכלוסייתה תוכפל, ואיפה יגורו? בנגב המערבי, שזה אופקים, נתיבות, שדרות. זה הפוטנציאל היחיד של מדינת ישראל. אנחנו השער לנגב, ונאצלנו זה יכול להמשיך לנגב המזרחי".

כעת, כאמור, התכנית צפויה לעלות לדיון ביום רביעי, יום לאחר יום העצמאות. את התכנית יזמה רשות מקרקעי ישראל. העורך הראשי הוא אדריכל יעקב פישר, משרד פישר אלחנני אדריכלים.

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות