ירושלים חזקה – ישראל חזקה!
אחד היעדים החשובים ביותר יהיה ל"סמן" את הפיכת בירתנו ירושלים למטרופולין כלכלי // דעה
אחד היעדים החשובים ביותר יהיה ל"סמן" את הפיכת בירתנו ירושלים למטרופולין כלכלי // דעה
האירועים המאוד קשים שכולנו חווים במהלך החודשים האחרונים, מעידים כאלף עדים עד כמה חשוב יהיה לאחר תום הקרבות לשקם את המורל הלאומי ובד בבד לקבוע יעדים למדינת ישראל לדורות הבאים.
אחד היעדים החשובים ביותר יהיה ל"סמן" את הפיכת בירתנו ירושלים למטרופולין כלכלי, אבן שואבת הן לאוכלוסיות חזקות והן לחברות טכנולוגיה ישראליות ובינלאומיות.
ירושלים בירת ישראל היא גם העיר הגדולה ביותר בישראל, הן במספר תושביה הנושק בימים אלה למיליון (כפליים יותר מתל אביב) והן בשטחה, כ-120 אלף דונם, כפליים יותר מהעיר העברית הראשונה.
למדינת ישראל אינטרס כפול ומכופל בירושלים חסונה וחזקה. עם קום המדינה, ב-1948, לא היה ברור כלל שירושלים תהיה הבירה, דובר אז על תל אביב וגם האו"ם ורוב מדינות העולם לא הכירו בה כבירת ישראל וקבעו את השגרירויות שלהן בתל אביב. חיזוק מעמד העיר ירושלים כבירת ישראל ועיר עם עצימות כלכלית וחברתית היא אינטרס לאומי.
במהלך 76 שנות המדינה, ובמיוחד לאחר איחוד ירושלים במלחמת ששת הימים ב-1967, הושקע ממון רב בפיתוח הבירה, כולל קביעת רוב משרדי הממשלה ומוסדות שלטוניים דוגמת הכנסת, בית המשפט העליון וכו' בבירה, אולם זה לא הספיק על מנת שהיא תהיה בת תחרות לתל אביב שהפכה להיות הבירה הכלכלית הבלתי מעורערת של ישראל.
ירושלים נותרה איכשהו מנותקת מחלק נכבד מהפעילות הכלכלית של גוש דן ומרכז הארץ בכלל ונותרה עם הדימוי של "עיר בירה אדמיניסטרטיבית" המעניקה בעיקר פרנסה לעובדי מדינה.
בעיה נוספת, שלטעמי הינה משמעותית אף יותר, הינה העובדה שחלק גדול מהבנייה בירושלים מאז שנות ה-50 וה-60 של המאה הקודמת, הייתה עיר של שיכונים, שחלקם הגדול הינם כיום מתפוררים וכמובן אינם מושכים אליהם אוכלוסיות חזקות.
כאן, לדעתי, טמון, הפוטנציאל הגדול של הבירה, ובמיוחד לאחר ההחלטה מלפני כשלוש שנים של עירית ירושלים לאפשר התחדשות עירונית בכל השיכונים הוותיקים. החלטה זו כבר גרמה עד כה לקידום אלפי יחידות דיור במסגרת התחדשות עירונית, מה שצפוי במהלך השנים הקרובות לשנות את דמותם של השכונות הוותיקות לבלי היכר, וכבר מתחיל למשוך אליהם אוכלוסיות חדשות חזקות.
וכאן אני חוזרת לעיתוי הנוכחי של ימי המלחמה: במקביל לפעולת עירית ירושלים, שומה על ממשלת ישראל ויתר מקבלי ההחלטות לפעול במקביל לעירייה ולתקצב ביתר שאת את שדרוג התשתיות בבירה, כולל קידום מהיר לקו הירוק של הרכבת הקלה ותשתיות חיוניות נוספות, ובד בבד להאיץ את הפרויקטים של התחדשות עירונית, מה שישנה את חוסנה של ירושלים לבלי היכר.
דווקא בעת הזאת בו מדינת ישראל מאותגרת כפי שלא הייתה מאז הקמתה!
*כותבת המאמר צאלה רוזנבלום עמור היא מנכ"לית קבוצת מ.אביב
בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל
קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן