banner

"אני לא רואה איך תמ"א 38 תצליח למשוך את היזמים כשהיא מבוססת על השוק הפרטי בלבד"

כך אומר ראש עיריית קריית שמונה, אביחי שטרן, באולפן מגדילים, ומוסיף שגם בתיקון החדש אין בשורה. שטרן מציע פיתרון אפשרי ליישום ההתחדשות העירונית בפריפריה וגם מספר כי העיר נמצאת בפיתוח משמעותי לאחרונה, כאשר לצד החלטת ממשלה של מיליונים, מקודמת גם תוכנית להפיכת העיר למרכז פוד-טק: "זה מעורר עניין בישראל וגם בעולם כולו"

"אחרי מעל עשור של שקט ביטחוני סוף סוף קריית שמונה יכולה לכתוב את הסיפור החדש שלה. להרים את הראש ולא לעסוק רק בשיקולים הביטחוניים", כך פותח ואומר אביחי שטרן בראיון לאולפן מגדילים, "הובלנו החלטת ממשלה, למטולה קריית שמונה ושלומי, שהיא החלטה ייחודית בהיקף כ-220 מיליון שקלים, מתוכם 110 מיליון בערך מופנה לטובת הפוד-טק. להקים מכון מזון לאומי ראשון מסוגו בישראל, בקרית שמונה, לצד חממת פוד-טק שהוקמה לאחרונה. זה מעורר עניין בישראל, וגם בעולם כולו".

יש לא מעט בניינים ישנים בקרית שמונה. תמ"א 38 לא הייתה רלוונטית לפריפריה, איך אפשר לחזק את הבניינים או להביא התחדשות עירונית גם אליכם?
"תמ"א 38 זו נקודה כואבת. המטרה הייתה בסופו של דבר איך אנחנו לוקחים את השוק הפרטי ומשתמשים בו כדי לייצר התחדשות. הדבר הזה כשל כישלון חרוץ, בעיקר באזורי עדיפות לאומית ופריפריה כמו קריית שמונה והסיבה לכך היא פשוטה – שווי הקרקע אפס. עלות הבניה ליזם או לקבלן היא אותה עלות כמו בתל אביב, רק המחיר שימכור אחר כך הוא לא כמו בתל אביב אז אין עניין להגיע אלינו ולבנות בפריפריה. לצערי את אותו הדבר אנחנו רואים גם בתיקון החדש ואני עדיין לא רואה איך תמ"א 38 תצליח למשוך את היזמים כשהיא מבוססת על השוק הפרטי בלבד".

אז מה אפשר לעשות?
"כאן המקום של מדינת ישראל להכניס את היד לכיס ולתת את אותו ההפרש, אותו הסכום שחסר ליזם הפרטי שפועל למטרות רווח, כדי שיבוא לבנות גם בפריפריה ולא רק במרכז. בינתיים יש כמה תוכניות ממשלתיות, משרד הבינוי והשיכון שפועל לחיזוק מבנים על השבר הסורי אפריקאי, ויש את משרד הביטחון עם תוכנית מיגון הצפון. שני משרדי ממשלה, שתי תוכניות שמממנים בקרית שמונה, אבל הם לא יושבים יחד בשולחן עגול כדי לראות איך אפשר להוציא מוצר טוב יותר. אנחנו מנסים ליצור איגום משאבים. במקום שמשרד השיכון ישים 2 מיליון שקל על בניין שהוא עושה לו עטיפה יפה מבחוץ ומחזק את היסודות אבל מבפנים הבניין נשאר אותו הבניין ובמקום שמשרד הביטחון ישים כ-250 אלף שקל על כל יחידת דיור כדי לייצר לה ממ"ד, הדברים ישולבו. אנחנו אומרים – תודה רבה, אתם תביאו את ה-250 אלף לכל יחידה, אתם תביאו את ה-2 מיליון שקל שאתם שמים לעטיפה היפה של הבניין ובואו נפנה לאותו יזם פרטי נעביר לו את הכסף, זה ההפרש שחסר, והוא יעשה התחדשות אמיתית במבנה".

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות