banner
שי ענבי בכנס הבמה המרכזית // צילום: דרור סיתהכל
שי ענבי בכנס הבמה המרכזית // צילום: דרור סיתהכל

התחדשות עירונית? בלי שקיפות ואמון, זה לא ילך

יזם ההייטק שי ענבי פיתח את ה-Waze של ההתחדשות העירונית: "גט סטטוס", רשת נדל"נית שבה בעלי הדירות מקבלים את המידע מכל בעלי התפקידים – במקום אחד

זיו גולדפישר 12.12.2024

כשיזם ההיי טק שי ענבי חזר לישראל, לאחר שנים ארוכות בעמק הסיליקון בארצות הברית, הוא התעניין ברכישת דירה בפרויקט התחדשות עירונית ברעננה. חבריו, הוא נזכר, המליצו לו שלא לרכוש את הדירה. "אני דווקא הייתי מרוצה מהעסקה, וניסיתי להבין מדוע אמרו לי לא לרכוש", הוא נזכר. התובנה שלו מאותה המלצה הייתה שהחשש מדירות בהתחדשות נובע מחוסר אמון ותיאום ציפיות.

התובנה הזו, יחד עם ניסיונו העשיר בתחום ההיי טק, הביאה אותו לפני כעשר שנים ליזום את פלטפורמת המידע "גט סטטוס", שהיא רשת נדל"נית ייחודית, המקשרת בין השחקנים השונים בתחום ההתחדשות העירונית לבין דיירים, מתוך מטרה להגביר שקיפות בתחום ולהסיר את חששם של בעלי דירות שמבקשים לקדם פרויקטים של פינוי בינוי. "גט סטטוס היא מנוף לייצור אמון שכל כך נדרש בפרויקטים של התחדשות עירונית", הוא מסביר. "זה הדבר החשוב ביותר כדי לקדם את הפרויקט. אם יש אמון עם הדיירים, אז ניתן לרתום את כל השחקנים, הדבר מפחית סיכוי ל'רגליים קרות' או תככים".

ואת האמון הזה, מסביר ענבי, ניתן להשיג באמצעות שקיפות, שאותה הטכנולוגיה הקיימת מאפשרת לקדם בצורה היעילה ביותר. העיקרון, הוא מסביר, פשוט: כל השחקנים בהתחדשות – בעלי דירות, יזמים, עורכי דין, שמאים, מפקחים ורשויות מקומיות נמצאים באותה פלטפורמה, מזינים מידע לאותה פלטפורמה ומאפשרים לדיירים להבין בכל רגע מה מצב הפרויקט. ענבי: "כדי שהשקיפות והאמון יושגו, צריך 2 תנאים: האחד, שכל מי שעובד על פרויקט ההתחדשות נמצא באותו מקום, באותה מערכת. אין צורך במצב שבו צד אחד מעדכן אותי באימייל, השני בווטסאפ ושלישי בגוגל דרייב. כי אז מדובר בבלגן שלם. אחרי הכל, אם יש לי דירה אחת, למה מעדכנים אותי בכמה מערכות? אם יש לי דירה אחת, אני צריך מערכת אחת עם אזור אישי אחד".

וכדי שזה יתקיים, גט סטטוס הייתה צריכה להכניס לפלטפורמה שלה לא רק את היזם, אלא גם את עורך הדין מטעם הדיירים, וגם את המפקח וגם את השמאי, וגולת הכותרת – העירייה עצמה. "גט סטטוס הצליחה להביא אל הפלטפורמה שלה עשרות מינהלות של התחדשות עירונית, ואז העירייה עצמה עובדת באותו מקום", אומר ענבי.

כל אחד מבעלי התפקידים בפרויקט מזרים את המידע הרלוונטי לאותה פלטפורמה. לדייר עצמו יש אזור אישי עם סיסמה משלו, שבאמצעותו הוא מקבל את סטטוס הפרויקט, איפה הוא עומד, מה התכנית וכל העדכונים הרלוונטיים, מכל הצדדים. כל זה, מסביר ענבי, מאפשר לדייר לסנכרן את המידע. 

קרדיט: "גט סטטוס"
קרדיט: "גט סטטוס"

לאורך התקדמותו של הפרויקט, מסביר ענבי, משתנים בעלי התפקידים שמזינים את המידע: "בהתחלה, המפקח ועורך הדין פעילים מאוד, אבל אחר כך אין למפקח מה לעשות עד היזום. ואז עורך הדין דומיננטי בשלב בחירת היזמים. בהמשך היזם מתחיל להיות מאוד דומיננטי במתן העדכונים. הפלטפורמה מלווה אותם לאורך כל הדרך, עד ואחרי המסירה. כך שבכל שלב יש גורם אחר שהוא דומיננטי".

וכאן יש תנאי נוסף לשקיפות: פלטפורמה שאינה מזוהה עם היזם, אלא משרתת את הדייר בלבד: "כמו שהדייר בוחר עורך דין מטעמו ולא לוקח את עורך הדין של היזם, הוא רוצה לדעת שהפלטפורמה שאליה מוזן המידע משרתת את האינטרס שלו, ולא את זה של היזם. כשזאת הפלטפורמה של הדיירים, שהם בחרו אותה, זה נותן אמינות והם מרגישים יותר נוח. וכשאתה שולח הודעות מחוץ לפלטפורמה הזאת, אז זה מעורר חשד שמישהו רוצה להסתיר משהו".

בתום עשור של פעילות, הצטרפו למערכת גט סטטוס 675,783 בעלי דירות, ולא פחות מ-349 ספקי שירותים – יזמים, עורכי דין, רשויות מקומיות ועוד. גט סטטוס אף יצרה את "חותם השקיפות" – הכרה שמוענקת לחברות בתחום ההתחדשות שפועלות בשקיפות. ענבי: "בעלי דירות רואים בנו מעין 'ווייז' של התחדשות עירונית. הם רוצים להגיע, באמצעותנו, מנקודה לנקודה יחד עם הפרויקט, בדרך הכי מהירה ובטוחה".

כיום, מסביר ענבי, הדיירים פונים לגט סטטוס ומבקשים סיוע בבחירת בעלי תפקידים. "גט סטטוס היא שם גנרי לשקיפות עבור בעלי הדירות. יש לנו אינדקס של חברות שאנחנו נותנים להן את חותם השקיפות. נוצרה מעין רשת של נטוורקינג, שמפגישה בין בעלי דירות ונציגויות עם יזמים ועורכי הדין".

גט סטטוס פועלת כבר עשור, אך ההתחלה לא הייתה פשוטה. מה שמקובל בעולם ההיי טק, שבו פתרונות טכנולוגיים מאפשרים החלפת מידע, היה פחות מקובל באותה תקופה בעולם ההתחדשות העירונית. "האתגר היה לקחת את ההיי טק ולהביא אותו ללואו טק. לקחת את מה שמקובל ונפוץ בתעשיית ההייטק ולהנגיש אותו לנדל"ן. זה היה מאוד מורכב, כי כשהצגתי לחברות יזמיות את הקונספט של שקיפות והעברת מידע למקום אחד, אמרו לי 'עזוב אותך, שי. לא בא לי טוב הדבר הזה שאתה קורא לו שקיפות, הכל טוב גם ככה, כי אני מעדכן בווטסאפ. לא צריך יותר מזה'".

כיום, גט סטטוס היא ה"Waze" של בעלי הדירות בפרויקטים של התחדשות עירונית. האפליקציה, שנמצאת בכף ידם של בעלי הדירות, מספקת להם שקיפות מלאה ועדכונים מכל הגורמים על התקדמות הפרויקט. כך הם יכולים לעקוב בקלות אחרי כל שלב, לקבל מידע ישיר מכל גורם מקצועי המעורב בפרויקט, וליהנות משקט נפשי וביטחון בתהליך. גט סטטוס, עבור בעלי הדירות, הפכה לשם גנרי לשקיפות בניהול פרויקטים, ומעניקה לבעלי הדירות תחושת שליטה ואמון בפרויקט.

 כעבור עשור בשוק ההתחדשות העירונית, ענבי מבהיר: "המציאות היא שאם אתה לא בגט סטטוס, יש לך מה להסתיר. היום גט סטטוס היא הסטנדרט".

*הכתבה בשיתוף עם "גט סטטוס"

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות