banner
תכנית המרקם הוותיק // הדמיה: אדריכל עמוס ברנדייס
תכנית המרקם הוותיק // הדמיה: אדריכל עמוס ברנדייס

לראשונה: תכנית ענק להתחדשות בבאר יעקב כוללת בתים צמודי קרקע

התכנית מציעה 9,150 יח"ד במרכז הוותיק. ראש מינהלת ההתחדשות: "אנחנו מאמינים שבסוף אנשים מתבגרים ורוצים להתקדם לבנייה רוויה"

זיו גולדפישר 11.12.2024

אחת מתכניות ההתחדשות הגדולות בארץ עומדת לצאת לדרך: ותמ"ל תקיים בשבוע הבא דיון שולחן עגול בתכנית התחדשות המרקם הוותיק בבאר יעקב, המציעה 9,150 יח"ד במרכז העיר. "העיר גדלה, ורק המרקם הוותיק נותר כפרי, והגיע הזמן לבצע התאמות", אומרת ראש מינהלת ההתחדשות העירונית בעיר, לימור עמית.

תוכנית "תמל/ 2054 – המרקם הוותיק, באר יעקב", יוזמת רמ"י, מציעה התחדשות עירונית של המרכז הוותיק, בהתאמה לפיתוח העיר ולנגישות באמצעות שתי תחנות מטרו, תחנת רכבת כבדה והקו חום. שטח התכנית הוא 440 דונמים במרכז העיר. כיום יש במתחם 769 יח"ד, מתוכן כ-200 דירות שיכון וכ-600 יח"ד צמודות קרקע ומבני גן-גג. הבינוי הוא בגובה של 1 עד 4 קומות. היקף הבינוי המאושר הוא כ-945 יח"ד.

"מדובר במרקם הוותיק של העיר, ויש בו כ-600 צמודי קרקע, שהרבה מהם על אדמות גדולות עם זכויות בנייה מאוד גדולות במצב הנכנס, ולכן המכפיל של התכנית מתעתע",  מסבירה לימור עמית, ראש המינהלת להתחדשות עירונית בבאר יעקב. לדבריה, "המכפיל של השיכונים הוא בסביבות 3.8. באר יעקב גדלה והתפתחה. כל השכונות החדשות צמחו, ויחד עם זאת המרקם וותיק של העיר נותר במרקם הכפרי הישן שלו, וכעת יש צורך בהתאמות הנדרשות".

אחד האתגרים שעמם תצטרך להתמודד התכנית הוא להגיע להסכמות עם הדיירים בבנייה צמודת הקרקע, שלגביהם אין חקיקה ופסיקה כמו בבניינים משותפים. מקרה שכזה, אין כלים חוקיים לחייב בעלי זכויות להתפנות, כפי שהדבר נעשה עם דיירים סרבנים בבניינים משותפים. עמית מסבירה כי כדי להשיג הסכמות, נעשית עבודה חברתית עם התושבים. עמית: "אנחנו בקשר איתם ומנסים שהדברים ייעשו בשיתוף פעולה איתם. לגבי צמודי הקרקע, החקיקה דורשת הסכמה מלאה. אנחנו מאמינים שהזמן יעשה את שלו. יש לנו מתחמים שאנחנו יודעים ייצאו לדרך ושיש נכונות ורצון מצד התושבים. אלה מתחמים מאורגנים ששותפים לדרך. ויש מתחמים שהדברים ייקחו אצלם יותר זמן. אנחנו לא כופים כלום. ואנחנו מאמינים שבסוף אנשים מתבגרים ורוצים להתקדם לבנייה רוויה. מדובר בתכנית מורכבת, אבל נכון לעיר לחדש את התשתיות".

בינוי מגדלי ומרקמי של עד 30 קומות
התכנית מציעה כ-9,150 יח"ד. הבינוי המוצע הוא מגדלי ומרקמי: 22-30 קומות לאורך רחוב נעמי שמר, שהוא ציר מרכזי, ועתיד להיות שדרה אורבנית ראשית כחלק מרצף מראשון לציון ועד לרמלה. לאורך הרחוב צפוי לעבור הקו החום (קו אוטובוסים מהיר), ובעתיד יהיו בו 2 תחנות מטרו. כמו כן, באזור המסחר והשיכונים שמצפון לו הבינוי המוצע הוא של 25 קומות, ולאורך יתר הצירים המרכזיים בנייה של עד 15 קומות. בשאר שטח התכנית בנייה מרקמית של עד 10 קומות. כמו כן, התכנית מציעה 21,000 מ"ר מסחר.  התכנית מחולקת ל-15 תת מתחמים, אם כי מספרם של תת המתחמים צפוי לגדול עם קידום התכנית.

כאמור, בשבוע הבא ייערך שולחן עגול שבו יוצגו לראשונה עקרונות התכנית. לדברי עמית, בוותמ"ל דורשים כי התכנית תופקד בלוחות זמנים מהירים. להערכתה, התכנית תוגש להפקדה במחצית השנה הקרובה.

יזם: רשות מקרקעי ישראל, שמקדמת את התכנית יחד עם העירייה ומינהלת ההתחדשות העירונית. מתכנן: אדריכל עמוס ברנדייס.

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות