banner
בית ונאגל // צילום: המועצה לשימור אתרים
בית ונאגל // צילום: המועצה לשימור אתרים

עיריית תל אביב פעלה בהליך ביטחוני חסוי להריסת מבנה בקריה, וטוענת: לא החלטה שלנו

ההליך להריסת בית ונאגל ההיסטורי בוצע בוועדה למתקנים ביטחוניים. אטקין וזנזורי זועמים – בעירייה משיבים: "חיי אדם קודמים לערך השימור"

זיו גולדפישר 11.12.2023

מדוע עיריית תל אביב ביקשה לנהל הליך חשאי כדי לקבל היתר להרוס מבנה היסטורי הממוקם במחנה הקריה? בהתנגדות שהגישו המועצה לשימור אתרי מורשת והחברה להגנת הטבע נטען כי העירייה עשתה שימוש לרעה בוועדה למתקנים ביטחוניים, שאליה הגישה בקשה לקבלת היתר להריסת המבנה, מכיוון שכך היא פועלת בניגוד למינהל תקין המחייב שקיפות ציבורית. "מדובר בקיצור דרך המיועד לצרכי העירייה ולא למתקן הביטחוני", נטען בהתנגדות.

עיריית תל אביב מתכננת לבצע הרחבה של המדרכה לאורך רחוב קפלן, ועל רקע זה הגישה לוועדה למתקנים בטחוניים (ולמ"ב) – ועדת משנה של הוועדה המחוזית תל אביב – בקשה להרוס את בית ונאגל, הנמצא בתחומי הקריה, סמוך לפינת הרחוב קפלן ובגין. מדובר במבנה היסטורי, שנבנה לפני קרוב ל-100 שנים על ידי אחת מהמשפחות הטמפלריות בשרונה. לצד זאת, העירייה מבקשת להרוס גם את רכס הכורכר הסמוך למבנה.

בהתנגדות שהגישו יעל אטקין, מנהלת מחוז תל אביב במועצה לשימור אתרי מורשת, ואסף זנזורי, מנהל תחום תכנון בחברה להגנת הטבע נכתב כי הוולמ"ב אינה הגוף המתאים ובעל הסמכות לדון בבקשה כזו. "הפניה אליו על ידי העירייה נוגדת כל מינהל תקין", נטען. לטענת החברה להגנת הטבע והמועצה לשימור אתרים, "במקרה הזה נעשה שימוש בלתי הולם בוועדה למתקנים ביטחוניים כ'קיצור דרך' המיועד לצרכים של עירייה ולא של המתקן הביטחוני. כלומר, זהו שימוש לרעה ולא למטרות להן נועדה הוועדה הזו… מדובר הן בשימוש לרעה בוועדה שלא לתכלית החוק והן בבקשת היתר הריסה ללא תכנית מפורטת שמכוחה  ניתן להוציא היתר כזה וללא ההצדקות להוצאת היתר כזה המנויות בחוק".

לטענת המתנגדים, על פי הפסיקה הפנייה לוולמ"ב יכולה להתבצע רק במקרים שבהם יש צורך דחוף בהקמת מתקן ביטחוני, שאינו מאפשר להמתין לסיומם של הליכי התכנון הרגילים, וכן במקרה שהמתקן שלגביו הוגשה הבקשה הוא מסווג, ובשל סודיותו אינו מאפשר הכללתו ואישורו בהליך תכנון רגיל הגלוי לעיני הציבור. "בית ונאגל נמצא אמנם בתחומי מתקן בטחוני צבאי, מחנה הקריה, אך הריסתו והרס של חלק מרכס הכורכר אינם נובעים מצרכי מערכת הביטחון, אלא מצרכים של עיריית תל אביב. אין כאן מתקן סודי שלא יכול לחכות (המבנה עומד על מכונו כבר כ-100 שנה) ומדובר בבקשת הריסה של מבנה שיש לו גם תיעוד – כך שאין כאן שום דבר סודי המחייב דיונים חסויים".

בית ונאגל // צילום: המועצה לשימור אתרים
בית ונאגל // צילום: המועצה לשימור אתרים

המועצה לשימור והחברה להגנת הטבע מציינות כי הן סבורות כי עיריית תל אביב "מבקשת לנהוג במקרה זה בניגוד לחוק, ובוודאי בניגוד לכל נוהל תקין ושקיפות ציבורית, תוך גיוס ועדה ביטחונית מיוחדת למטרות עירוניות וציבוריות, שאינן עומדות בהגדרות משרד הביטחון ומטרות חוק התכנון והבניה בהקימו ועדה כזו". בנוסף, נטען בהתנגדות כי מדובר במבנה בעל ערך היסטורי, ולכן יש להימנע מפגיעה בו.

מעיריית תל אביב נמסר: "בית ונאגל הינו מבנה טמפלרי היסטורי שעבר תהליך תיעוד על ידי האדריכל שרי מרק. על אף היותו חלק ממכלול המושבה בשרונה, המבנה נמצא בשוליו המזרחיים במנותק מהרקמה ההיסטורית שרובה שומרה בהצלחה. שימור המבנה לא יחזק את תחושת ההתמצאות במושבה בהיותו מנותק מרצף הבניה וללא מבנים סמוכים. בהינתן ששימור המבנה יצור בעיה בטיחותית רחבת היקף מתוך צורך לתת מענה עתידי לתנועה של מאות ואף אלפי אנשים בתוואי רחוב קפלן המשמש גם את המחנה הצבאי, אנו סבורים כי השיקול הבטיחותי וחיי אדם קודמים לערך השימור.

"לעניין אופן ניהול הדיון ושאלת פומביות הדיון אין העניין תלוי בעיריית תל אביב-יפו, המדובר בהחלטה מנהלית של הועדה למתקנים ביטחוניים שהינה ועדת משנה של הועדה המחוזית לתכנון ובניה – מחוז תל- אביב, סמכותה של הועדה למתקנים ביטחוניים נקבעת לפי החוק והיא חלה בנוגע להיתרים המצויים בתחומי מתקן ביטחוני. נבהיר כי הועדה המחוזית היא מוסד תכנון מטעם מנהל התכנון ואינה קשורה לוועדה המקומית תל אביב".

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות