banner

בעלי הדירות מודאגים: 'אם נבחר היום יזם, האם הוא יחזיק מעמד לאורך זמן?'

עו"ד הילה גבאי זיתוני משקפת את החששות של בעלי הדירות בהתחדשות העירונית על רקע המלחמה: "מעדיפים חברות יזמיות בעלות הון כלכלי"

"חווינו הרבה אתגרים מאז הקורונה ועד מלחמת חרבות ברזל אבל הקשר עם הדיירים מאוד הדוק, אנחנו מציעים עזרה, השמשת מקלטים ולהקל עליהם את התקופה וגם חשים את התחושות הקשות, שכל המדינה חווה",  כך מספרת עו"ד הילה גבאי זיתוני, שותפה במשרד קורונובסקי גבאי זיתוני עורכי דין, שמלווים בעלי דירות בהתחדשות העירונית. 

את מרגישה שיש רצון לקדם פרויקטים?
"יש תחושה שלא נעים להתקדם ועם זאת, יש כאלו שמאוד רוצים לקדם עכשיו פרויקטים. מנגד יש חששות נוספות לדיירים, למשל, 'אם נבחר היום יזם, האם הוא יחזיק מעמד לאורך זמן?' יש אתגר מאוד גדול – מי מהיזמים יצליח לקדם פרויקטים מול הרשויות ולהחזיק את הוצאות התכנון בתהליכים הארוכים. היום מעדיפים חברות יזמיות בעלות הון כלכלי יותר יציב, נכסים מניבים, שנותנות יציבות כלכלית. יש התכנסות ליזמים יותר מבוססים אבל לא כל יזם גדול מתאים לפרויקט קטן".

הדרישות שך הדיירים השתנו?
"יש לי פרויקט בת"א שמורידים בו 7 מטרים מדירות התמורה, כי הרצון שלהם הוא לקבל דירה חדשה, לא משנה להם כעת אם זה עוד כמה מטרים, הם רוצים חיזוק לבניין. פעם דיברו על רעידות אדמה, היום הטילים מטרידים אותם, רואים את זה גם בשוק – דירות ללא ממ"ד (מרחב מוגן דירתי) מאבדות את הערך שלהן במכירה ובהשכרה. 

"צריך להבין שזה לא שעומדים בתור וחותמים על הסכמים, יש קושי מאוד גדול, כי אנשים חווים טלטלה, הם לא יודעים מה יהיה והכל מתערער. אנחנו מאוד רגישים לנושא הזה, גם כשאנחנו פונים ללקוחות, לא בלחץ, אבל אני חושבת שדווקא בתקופה הזאת זה הזמן להבין שאין תקומה אחרת לאותם בניינים ישנים. אני חושבת שגם רשויות התכנון צריכות להדביק את החשיבה הזאת, כי זה מה שמעכב משמעותית את ההתחדשות העירונית, ומונע מהפרויקטים לצאת לפועל". 

האם אישור החוק לביטול הסכמים יעכב פרויקטים?
"החוק שעבר בחוק ההסדרים נכנס לתוקף בחודש נובמבר, וזה שם על השולחן את נושא עיכוב הפרויקטים, הן בחתימות הדיירים והן בתהליכי התכנון. מנגד, אני לא חושבת שהחוק יביא בשורה לתחום, כי אנחנו כעורכי דין כבר חווים את זה, ומגבילים כבר היום את משך הזמנים".  

אז רק נראה עוד הליכים משפטיים?
"לא כל ההסכמים של הקולגות שלי כוללים את ההגבלות ואלו שעד היום לא הכניסו, יוכלו להנות מאופציה לביטול החוזה ברמה החקיקתית. החוק כן קבע משהו מאוד פרובלמטי, והוא ששר המשפטים צריך להתקין תקנות בנוגע לתשלום הוצאות במקרה של ביטול חוזה, וזה הופך את הקערה על פיה ומחזיר אותנו למצב שבו אנחנו נמצאים היום כי מישהו יצטרך לשלם הוצאות ליזם במקרה של ביטול הסכם, ובעלי דירות יחששו מזה ולא ירצו לבטל את ההסכם. אנחנו מקבלים היום שיפוי מיזם אחר, שמעוניין לקחת את הפרוייקט, ומשלם את ההוצאות ליזם שיוצא. אז זה לא פתר כלום אלא אם כן התקנות יקבעו שהפיצוי הוא זעום מאוד.

"כמו כן, לעיתים העיכובים לא נובעים מהיזמים, הם נמצאים במצב אומלל לאור עיכוב ההליכים על ידי הרשויות וכתוצאה מדברים שלא נלקחו בחשבון בחוק, אז גם הוודאות של היזמים לא ברורה". 

נצליח להגביר את הקצב?
"אני בתחום למעלה מ- 13 שנה ומאוד מאמינה בהתחדשות העירונית. אני חושבת שאחרי המלחמה המחירים יחזרו לעלות והצורך בפרויקטים להתחדשות עירונית רק יעלה, כי אנחנו רוצים לראות בתים ממוגנים, גם במרכז ובגוש דן וגם באשקלון, שגם שם התחילו הרבה פרויקטים, ואנחנו לא יודעים מה יהיו הביקושים לדירות בעקבות המצב הביטחוני". 

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות