בת ים מציגה: תוספת של 50,000 יח"ד בתכנית הכוללת להתחדשות עירונית
התוכנית מציעה שלושה מסלולי התחדשות. עומר זיו, ראש מינהלת ההתחדשות: "אין לעיר קרקעות, המענה לציבור הוא רק בהתחדשות"
התוכנית מציעה שלושה מסלולי התחדשות. עומר זיו, ראש מינהלת ההתחדשות: "אין לעיר קרקעות, המענה לציבור הוא רק בהתחדשות"
תוספת של 50,000 יח"ד בתוך 25 שנים: הוועדה המקומית בת ים תדון בישיבתה הקרובה בשבוע הבא בתכנית כוללת להתחדשות עירונית. התכנית, שיעדה הוא שנת 2050, אמורה להביא את מספר יחידות הדיור בעיר לכ-130,000, ואת אוכלוסיית העיר למעל 300,000. ראש מינהלת ההתחדשות בעיר, עומר זיו: "בת ים היא העיר השלישית בצפיפותה בארץ, ואין לנו קרקעות, לכן רק התחדשות עירונית תיתן מענה לצרכי העיר". מהנדסת העיר, מיכל מאיר, ממליצה להעביר את התכנית למחוזית עם המלצה להפקידה.
התכנית, שמקודמת על בסיס סעיף 64 (ב) לחוק התכנון והבנייה, מבקשת להסדיר את מסלולי ההתחדשות בעיר תחת תכנית התחדשות עירונית אחת בעלת אסטרטגיה תכנונית לעתיד העירוני עד לשנת 2050, וזאת במטרה לייצר הלימה בין התפתחות העיר מבחינת היקף תושבים ומשתמשים ובין המענה הציבורי הנדרש לכל על מנת לייצר איכות חיים ורמת שירות גבוהה לכל תושבים.
התכנית מתווה שלושה מסלולים להתחדשות מבנים טעוני חיזוק בעיר: "התחדשות בניינית" – במסלול זה מגרשים יוכלו להתחדש כבניין בודד או באיחוד עם מגרש אחד נוסף. מסלול זה הינו עבור שטח מגרש מינימלי של 0.85 דונם (850 מ"ר); "התחדשות מקבצית" – מגרשים המקודמים במסלול מקבצי יידרשו להקצאת שטחים ציבוריים עבור מוסדות ציבור; "התחדשות מתחמית (פינוי – בינוי)" – מגרשים אלה מיועדים לקידום במסלול פינוי בינוי בתכנית מפורטת תוך תוספת זכויות ושימושים. התחדשות במסלול מתחמי יידרשו להקצאת שטחים ציבוריים עבור מוסדות ציבור, שטחים פתוחים ופיתוח תשתיות.
מהנדסת העיר, מיכל מאיר, כותבת בחוות דעתה כי: " בת ים היא מהערים הצפופות בישראל, לעיר אין עתודות קרקע והיא בעלת מלאי מוגבל של שטחים ציבוריים ושטחים פתוחים. כך שהיא תלויה בהתחדשות העירונית לטובת המשך הפיתוח שלה. בעיר אחוז גבוה של יחידות דיור קטנות הגורם לחוסר איזון בתמהיל הדיור, כמו גם, היקף מצומצם של מ"ר עבור תעסוקה, הנמוך משמעותית יחסית לערים דומות אחרות במטרופולין ת"א. ההתחדשות המואצת אל מול המצב הקיים של העיר מעלה צורך משמעותי בקידום ראייה תכנונית כוללת ארוכת טווח התואמת דפוסי חיים של המאה ה-21. תכנית כוללת להתחדשות עירונית מטרתה להוביל את ההתחדשות של האזורים והתשתיות האסטרטגיים של העיר ולהשתמש בפיתוח לטובת יצירה של מענים תכנוניים איכותיים לכלל התשתית העירונית הבסיסי".
הוועדה המקומית קידמה בעשור האחרון תהליכי התחדשות מואצים, כך שבנוסף ל- 53 אלף יח"ד הקיימות, קיים מלאי תכנוני – מאושר ובתהליכי תכנון של כ-34,000 יח"ד תוספתיות. עומר זיו, ראש מינהלת התחדשות עירונית בבת ים, אומר כי התכנית הכוללנית צפויה להוסיף עד 50,000 יח"ד נוספות, במקרה של מימוש מלא. זיו: "שנת היעד היא 2050, עוד 25 שנים. בהנחה שיהיה 100 אחוז מימוש, אנחנו מדברים על 130,000 יח"ד בסך הכל בעיר, כולל יחידות קיימות. התכנית מוסיפה עוד כ-50,000 יח"ד, מעבר לתב"עות הקיימות והבינוי הקיים".
זיו מסביר כי מטרת התכנית היא להסדיר את מסלולי ההתחדשות העירונית בעיר, ולייצר בהירות וודאות לתושבים וליזמים ולייצר מפת דרכים לכל אחד מהאזורים בעיר. זיו: "התכנית מחלקת את העיר ליחידות תכנון, שכל אחת מהן מתאפיינת במרקם מסוים. ובהתאם לאותם מרקמים נקבעו המסלולים להתחדשות. אנחנו מתחשבים בצרכים הפרוגרמטיים וכושר הנשיאה העירונית, לצד הצורך להתחדש. יש 3 מסלולים – בניינית, מקבצית, שהן בסמכות מקומית, והתחדשות מתחמית, שבהן יש התחדשות בהיקפים גדולים וייצור קרקעות ציבוריות. יש מתחמים משמעותיים שהעירייה מקדמת כבר עכשיו, כמו המבואה הצפונית, על 162 דונם שהעירייה מקדמת. יש תכנית במתחם חלמית, שמקודמת במסלול רשויות. כמעט בכל העיר יש יזם כזה או אחר, והתכנית מייצרת ודאות ומגדירה איפה צריך בנייה עם יותר העצמה ואיפה פחות. היכן ניתן לעלות לגובה, היכן צריך להקצות יותר קרקעות לצרכי ציבור".
עוד אומר זיו כי בת ים זאת העיר הכי צפופה בארץ אחרי גבעתיים ובני ברק: "אין לעיר קרקעות פנויות ולכן הדרך הכי טובה לתת מענה לצרכי הציבור זה באמצעות ההתחדשות העירונית. העיר אמורה לכלול כ-300,000 תושבים ב-2050 בהנחת מימוש של 100 אחוז. התכנית עולה לדיון במליאה, ויש עוד לא מעט תיקונים. אני מאמין שהיא תקבל תוקף בשנתיים הקרובות".
בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל
קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן