banner
אילוסטרציה // מגדילים
אילוסטרציה // מגדילים

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון: "להעביר את הכוח לידי הלקוח"

הנגיד התייחס לראשונה לרפורמת המשכנתאות שנכנסה לתוקפה: "בניגוד למצב במרבית המדינות המפותחות, מבנה המשכנתאות בישראל מאופיין במידה גבוהה מאוד של מורכבות"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון התייחס לראשונה לרפורמה להגברת השקיפות בשוק המשכנתאות שקידם בנק ישראל, זאת על רקע כניסתה לתוקף של הרפורמה.

לדבריו, "רפורמת המשכנתאות היא רפורמה צרכנית משמעותית, אולי מהמשמעותיות שראינו בשנים האחרונות. כפי שידוע לכולנו, משכנתה היא לרוב ההתחייבות הפיננסית הגדולה ביותר שמשק בית נוטל על עצמו. לצד זאת, בניגוד למצב במרבית המדינות המפותחות, מבנה המשכנתאות בישראל מאופיין במידה גבוהה מאוד של מורכבות. מצב זה, מקשה מאוד על היכולת של הלווה להשוות בין הצעות שהוא מקבל ממלווים שונים ולהתמקח על תנאיהן, ומוביל לכך שהכוח מצוי בעיקר בידי המלווים. צעדים אלו נועדו להעביר את הכוח לידי הלקוח ולסייע לכל נוטלי המשכנתאות במדינת ישראל להבין טוב יותר את ההצעות השונות של המשכנתה, להבין את ההזדמנויות, אך לא פחות חשוב מכך גם את הסיכונים הגלומים בכל מסלול במשכנתה.  הרפורמה תהפוך את כולנו לצרכנים פיננסיים נבונים יותר".

כזכור, בהתאם לרפורמה, נדרשים הבנקים להציג ללקוח אישור עקרוני במבנה אחיד, בו יוצגו שלושה סלים אחידים שהוגדרו על ידי בנק ישראל, וסל נוסף אשר יותאם לצרכי ומאפייני הלקוח לבקשתו. מטרת הצגת הסלים האחידים היא לשפר את יכולת הלקוח לערוך השוואת עלויות בין הצעות המחיר השונות של הבנק, וכן מול הצעות מחיר אפשריות מבנקים אחרים.

בין המשתנים שיוצגו באישור העקרוני: הריבית הכוללת החזויה, סך כל הסכום הצפוי החזוי שישולם עד לסוף תקופת ההלוואה, סכום ההחזר החודשי הראשון וסכום ההחזר החודשי הגבוה ביותר הצפוי על פי התחזית. 

נתונים אלה מביאים בחשבון את העמלות והתשלומים החודשיים הצפויים לאורך תקופת ההלוואה על בסיס התחזיות לשינויים במדד המחירים לצרכן ובשיעורי הריבית במשק, שמעודכנות ליום מתן האישור העקרוני. תחזיות אלו נועדו להמחיש תשלומים ושיעורי ריבית בעתיד. 

לדברי הנגיד, "הרפורמה מאפשרת ללקוח להשוות בין התנאים שהציעו מספר בנקים עבור משכנתה עם מאפיינים זהים. בכך היא משפרת גם את כושר המיקוח שלו. הפישוט וההנגשה של מוצר המשכנתה –בעיקר באמצעים דיגיטליים, מה שהיה חסר מאד בעולם הדיגיטלי בו אנו חיים – תגביר את התחרות במערכת הבנקאית, ותוביל להגברת כוחו של הצרכן הפיננסי.

דאגנו לכך שכל הבנקים יתבססו על אותן תחזיות, המחושבות על בסיס נתונים משוק ההון ומפורסמות על ידי בנק ישראל, כדי שבסיס ההשוואה בין הצעות המחיר השונות של הבנקים יהיה אחיד.    בנוסף, במסגרת צעדים אלו נקבע שלקוחות הבנקים יוכלו להגיש בקשה לאישור עקרוני באופן מקוון ובטלפון, וכן לקבל את האישור העקרוני באופן מקוון".  

לסיכום, אמר הנגיד ליועצות ויועצי המשכנתאות כי: "כפי שכבר ציינתי, רכישת דירה היא ההוצאה הגדולה ביותר בחייו של משק בית ממוצע, ומטבע הדברים מוצר המשכנתה יהיה מורכב בכל מצב. כאן, נכנס תפקידכם הקריטי, יועצות ויועצי המשכנתאות, ביישום הרפורמה בצורה מיטבית. 

דרככם, יוכלו הלקוחות לממש את זכותם, לבצע את ההשוואה ולבחון בהתאם לכלים העומדים לרשותם לבחור את סל המשכנתה ההולם באופן המיטבי את מאפייניהם וצרכיהם ובכך להעצים את יכולת הניהול הפיננסי שלהם. הצעדים שציינתי יסייעו לכם להתבסס על נתונים אחידים, ועל תחזיות ברורות ללא צורך לחשבם בצורה עצמאית. למעשה, הדרישות שלנו מהבנקים מהוות פלטפורמה עליה תוכלו אתם להתבסס ולהעניק ללקוחות שלכם מוצר איכותי, ברור ומונגש יותר".

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות