banner
אילוסטרציה // Depositphotos
אילוסטרציה // Depositphotos

טופס 4 – הטופס שיכניס אתכם לבית שבניתם! מעודכן ל 2024

אין ספק שמעבר לבית חדש הוא אחד הרגעים המרגשים ביותר בחיים, אבל ממש שנייה לפני שאתם קוראים למובילים ומעמיסים את הספה, את המקרר ואת הארגזים, זכרו שעליכם להגיש טופס 4 – הטופס הסופי שחייבים למלא ולהגיש לפני שנכנסים לבית חדש בישראל. במאמר זה נבין מהו טופס 4, מה הם התנאים לקבל את הטופס, כמה זמן התהליך של ההגשה לוקח ואיך מקבלים את הטופס.

מה זה טופס 4?

טופס 4 הוא אחד האישורים הסופיים בתהליך הבנייה של בתים ובניינים בישראל. אחרי סיום הבנייה, בעל ההיתר מגיש בקשה לטופס 4 בצירוף טפסים, וכאן בעצם מתחיל הליך הבדיקה של המבנה לצורך חיבור שלו לתשתיות השונות – מים, חשמל, גז וכן הלאה. האחריות להגשת הטופס ולקבלתו היא של אדריכל המבנה, וכן של המהנדסים, הקבלים וכל אנשי המקצוע האחרים שהשתתפו בתהליך הבנייה. את הבקשה לטופס מגיש בעל ההיתר, לרוב קבלן או יזם, בעוד בבניית בית פרטי, בעל ההיתר הוא בעל המקרקעין. כאשר מדובר בבנייני מגורים משותפים, אף על פי שהקבלן או היזם הם אלה המגישים את הטופס, מומלץ לרוכשים לעקוב היטב אחרי התקדמות התהליך כדי למנוע עיכובים ובעיות אחרות. 

למה חייבים טופס 4 לפני אכלוס?

לפני שאפשר להיכנס לבית חדש ולגור בו הלכה למעשה, חשוב להבין קודם כל שהוא אכן ראוי ובטוח למגורים לחלוטין. טופס 4 מחייבים את הקבלן, את היזם או את בעל ההיתר להוכיח לרשויות שהבית אכן מוכן למגורים מבחינת החיבור שלו לתשתיות. הדבר כולל אישורים על חיבור לחשמל, גז, חיבור לתשתית מים, חיבורי תקשורת וכן הלאה. בכל אחד מהחלקים, הספק הספציפי אחראי להוכיח את התקינות ואת הכשירות של החיבור לתשתית, מה שמבטיח מגורים ראויים ובטוחים. זוהי בעצם הסיבה שאי אפשר להיכנס לבית או לבניין חדש מבלי לקבל טופס 4. 

מהם התנאים הנדרשים לקבלת הטופס?

חשוב להבין כי התנאים לקבלת טופס 4 הם רבים, וצריך להכיר את כולם לעומק ולוודא כי הם נמצאים בבקשה שתוגש לוועדת התכנון והבנייה המקומית. על הבקשה לטופס 4 ועל המסמכים הנלווים חייבים לחתום עורך הבקשה, בעל ההיתר, האחראי לביקורת והמודד. המסמכים יאשרו את כל הסעיפים בהתאם לחוק קבלת היתר אכלוס:

  • בדיקת התאמה בין היתר הבנייה שהוצא לבין מה שנבנה בפועל בהתאם לכל התנאים והדרישות המוזכרים בהיתר. 
  • אישור מהנדס המעיד על כך שהמבנה ראוי למגורים וכי נעשו בו עבודות לחיזוק ולייצוב היסודות בהתאם לקרקע ועל פי דרישות החוק המלאות. 
  • אישור ביצוע בדיקת תקינות לבטון בשלד המבנה. 
  • תעודה חתומה מטעם מכון התקנים, אסמכתא לאטימות המרחבים המוגנים בבית. הסעיף הזה כולל גם דו״ח מרחב מוגן ותצהיר מטעם המהנדס בנושא. 
  • אישור אדריכלי מטעם אדריכל המבנה להיתר מבחינת ההיבטים האדריכליים שלו, שאין שינויים או תוספות כאלו ואחרות. 
  • אישור מכבי אש על כך שהמבנה בטוח ועומד בתקני הבטיחות מאש (נדרש בחלק מהמקרים).
  • אישור מחברת הגז כי מערכת הגז תקינה ושמישה. 
  • אישור על כך שמערכות הניקוז והאינסטלציה במבנה הוקמו על פי התקן, כולל אישור מהקבלן. 
  • אישור לפינוי מבנים זמניים שהוקמו באתר הבנייה. 
  • תצהיר מטעמו של המודד על כך שהנכס נבנה בהתאם למקום על פי ההיתר. על התצהיר להיות מלווה במדידה הכוללת של המפלסים הסופיים והמקסימליים של המבנה בהתאם למיקומו. 

את האישורים יש להגיש מצורפים זה לזה על מנת לעמוד בתנאים ולהוכיח כי המבנה אכן ראוי ושמיש למגורים של בני אדם. 

שימו לב – הגשת הבקשה כוללת בדיקה קפדנית ודקדקנית של כל הפרטים. אם בשלב הזה מתגלים בעיות או ליקויים, אתם עשויים להידרש בתיקון שלהם ובבדיקה מחדש כדי לקבל את הטופס המיוחל. 

כמה זמן צריך להמתין עד שמקבלים טופס 4?

כשאוספים ושולחים את כל המסמכים הרלוונטיים והם מתקבלים במשרדי ועדת התכנון והבנייה המקומית, היא שולחת מפקח מטעמה כדי לבדוק את אמיתות ההצהרות ואת תוקף כלל האישורים שתשלחו. אם המפקח אישר את הכול, הוא חותם והמסמכים חוזרים אל הוועדה. 

מכאן, הקבלן מקבל טופס והוא צריך לעבור בין כל המחלקות הרלוונטיות של משרדי הרשות המקומית ולקבל חתימות ואישורים. המטרה כאן להבטיח עמידה בתקנים בכל הקשור לנושאים שונים כמו שיפור פני העיר, כבישים, איכות סביבה, רישוי בנייה וכו׳. זה שלב שבו התהליך עשוי להתעכב בהתאם לעבודת המחלקות השונות ולבקשות לאישורים נוספים שהן עשויות לדרוש. במקרים נדירים יותר, קבלנים עשויים להיתקל בהתחייבויות ובמגבלות לקבלת הטופס מסיבות שאינן קשורות בעבודתם, למשל פיתוח של פארק ציבורי או סלילת כביש לפני האכלוס. 

איך מקבלים בפועל את הטופס?

כדי לקבל את טופס 4 שיהיה עליכם למלא, תוכלו לפנות אל ועדת התכנון והבנייה המקומית ולבקש אותו. אפשר לקבל אותו באופן פיזי או במייל. הזמן שלוקח בין הגשת הטופס לקבלת כלל האישורים הנדרשים משתנה בהתאם לרשות, למורכבות הבנייה ולהיתר. בפועל, אפשר לראות מקרים מהירים של אישור טופס 4 מלא בתוך שבוע ומצד שני גם תהליכי אישור העורכים חודשים ארוכים ומעבר לכך. באותו הקשר שווה להכיר גם את האח הגדול והפחות מוכר של טופס 4, טופס 5. שנה לאחר הגשת טופס 4, בעל ההיתר מגיש בקשה לתעודת גמר בניין שאפשר לקבל במחלקת ההנדסה ברשות המקומית. שמו של הטופס הוא "טופס אכלוס" או "טופס 5" בקיצור. בנקודה הזאת המהנדס בודק אם כלל העבודה בוצעה והושלמה על פי ההיתר, אם פסולת הבניין בתהליך פונתה בהצלחה וכו׳. 

באילו מקרים לא תוכלו לקבל טופס 4?

חשוב מאוד להכיר גם את התנאים המקדימים לפני שמקבלים טופס 4, ואפשר להתחיל להמציא את כל האישורים הנדרשים. אלו הם דברים מורכבים יותר שתלויים בתהליך הבנייה. זוהי האחריות של הקבלן ושל היזם במקרים של בניינים משותפים, ואחריות הקבלן בבנייה של בתים פרטיים. אם אתם נמצאים בתהליך בנייה כזה או אחר, חשוב מאוד לשאול את הנציגים של הקבלן באשר לתנאים לקבלת טופס 4, בייחוד ככל שמתקרב מועד האכלוס ונראה כי הבנייה מתקדמת. חשוב להכיר את כל הפרטים הקטנים כמו אישורי הבנייה, אישורי הבטיחות המקדימים, תקנים וחריגות, וכמובן לא לשכוח נסח טאבו שהוא אחד המסמכים הבסיסיים והחשובים ביותר שצריך להציג בשלבים רבים בתהליך. אם אתם לא ממש בטוחים מה עליכם לעשות, אל תהססו ליצור קשר ולהתייעץ עם איש מקצוע ובפרט עם עורך דין משפטי שיעשה לכם סדר בדברים. 

סיכום

בשורה התחתונה – טופס 4 הוא הטופס הבסיסי והחשוב ביותר שאתם צריכים להכיר לפני כניסה לבית חדש. אם מועד הכניסה הולך ומתקרב, צרו קשר עם נציגי היזם והקבלן שבונה את הבית ובררו באשר להגשת הטופס. בהרבה מאוד מקרים, מעורבות הדיירים ובעלי ההיתר בתהליך עוזרת לקדם אותו ומבטיחה כניסה מהירה לבית החדש בלא עיכובים מיותרים. מכאן, כל שנותר לנו הוא לאחל בהצלחה וברכה בביתכם החדש!

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות: טופס 4

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות