banner
פרופ' אמיר ירון, נגיד בנק ישראל // באדיבות דוברות בנק ישראל | Depositphotos
פרופ' אמיר ירון, נגיד בנק ישראל // באדיבות דוברות בנק ישראל | Depositphotos

הנגיד לא העלה את הריבית אך הזהיר מפני עליות נוספות – אז מה עושים עם המשכנתה?

"אנחת רווחה לבעלי המשכנתאות" – הריבית נותרה ללא שינוי ברמה של 4.75% אולם צפוייה לעלות בהמשך. איך כל זה ישפיע על המשכנתה שלכם?

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, הודיע אמש (10.7) כי הריבית לא תעלה אבל הזהיר מפני העליות הבאות וסיכוני האינפלציה. בדברים שאמר הנגיד עם פרסום ההחלטה, הוא נימק כי: "הוועדה המוניטרית החליטה שלא להעלות את הריבית, שכן לאור הנתונים הקיימים, והתחזיות נכון להיום אנו מעריכים כי רמת הריבית הנוכחית היא ברמה מרסנת דיה, האמורה לתמוך בירידת האינפלציה ליעדה. יחד עם זאת, הדרך להתכנסות האינפלציה ליעד עודנה ארוכה. אנו מצויים בסביבת אי-ודאות גדולה וישנם מספר סיכונים כלפי מעלה ללחצי אינפלציה. לכן, חשוב לי לציין כי בהחלט ייתכן שנצטרך להעלות את הריבית בהמשך, ככל שלא נראה את סביבת האינפלציה מתמתנת בקצב המתאים. אנו נחושים להחזיר את האינפלציה ליעדה ולהבטיח יציבות מחירים בישראל".

ההשפעה על המשכנתאות
מאור אוחנה מנכ"ל רשת דרכנו לייעוץ משכנתאות, מציין כי מדובר באנחת רווחה לבעלי המשכנתאות אחרי עשרה חודשים של העלאות ריבית רצופות שייקרו את ההחזר החודשי של משכנתא ממוצעת בכ- 1200 ₪ לחודש . "על פי כל ההערכות הריבית במשק נמצאת כעת בשיא או כמעט בשיא , עכשיו נוטלי המשכנתאות נמצאים בעין הסערה, בחודשים הקרובים ייתכן ותהייה עוד עלייה קלה אבל ככל הנראה במחצית הראשונה של 2024 נתחיל לראות ירידות ריבית וזאת נקודת אור גם עבור בעלי המשכנתאות, וגם עבור רוכשי הדירות".

מאור אוחנה // צילום: אדיר אסרף
מאור אוחנה // צילום: אדיר אסרף

עוד לדבריו, "למי שרוכש דירה היום מומלץ לבחון היטב את המסלולים לא להימנע מנטילת מסלולים בריבית פריים או ריבית משתנה על מנת לא לקבע ריבית גבוהה לאורך זמן. גם לבעלי המשכנתאות ששוקלים היום האם כדאי לקחת עוד משכנתא על הנכס או למחזר משכנתא קיימת, כדאי לנסות ולהחזיק עוד מספר חודשים על ידי צמצום הוצאות ולדחות את כל האפשר לקיחת משכנתא נוספת או נטילת הלוואות יקרות שעלות המימון שלהם לאורך השנים הבאות תהייה גבוהה מאוד כי ירידה הריבית הצפויה בשנה הבאה תפחית את ההחזרים החודשיים". 

עדי ניניו // צילום: רפי דלויה
עדי ניניו // צילום: רפי דלויה

עדי ניניו, מנכ"ל אלדר משכנתאות, מציין כי: "הירידה החדה בכמות העסקאות בשוק הנדל"ן והקיטון היחסי במדד המחירים לצרכן, לצד הקפאת ריבית בנק ישראל מתחילים לבשר לנו על רוחות של שינוי ביחס לקצב עליות הריבית הבאות. לצד זאת, השוק מגיב לריבית הגבוהה ב"מבצעים ייחודיים" שנועדו לעזור לציבור רוכשי הדירות לממש את חלומם לרכישת דירה, תוך הסתכלות רחבה לטווח הארוך בנוגע לתשלומי משכנתה. לאחר הלחץ הפוליטי, הגיעו גם ההכרזות האחרונות של הבנקים על שיפור בתנאי הריבית בחשבונות העו"ש. ההטבות ללקוחות בשוק הבנקאי והלחץ פוליטי מעידות על כך שבנק בוחן את ההשלכות הכוללות של עליות הריבית האחרונות".

באשר להיבטים נוספים של ההחלטה להותיר את הריבית ללא שינוי, הוא מציין כי: "החשש של בנק ישראל הינו שהשוק יחזור לקצב הוצאות גבוה ועליות מחירים נוספות. בתרחיש כזה, בנק ישראל יצטרך להמשיך בקצב עליות הריבית. עליה כזו תמשיך לבלום את השוק, להקטין את האינפלציה ותוביל להורדת מחירים, אך בו זמנית תשפיע בצורה קשה על שוק הנדל"ן, שנמצא כעת דווקא בסימני התאוששות קלה. סביבת הריבית הגבוהה מייצרת גידול נוסף בתשלומי משקי הבית הקיימים ומכבידה עוד יותר על יוקר המחיה, זאת לצד המשך הקפאת שוק הנדל"ן מצד קבלנים ויזמים, שימשיכו בינתיים לשבת על הגדר וימתינו לשינוי המגמה.

לבינתיים, נראה כי הפעם בנק ישראל בחר בגישה המקלה והקפיא את עליית הריבית ובכך נכנסנו ל'תקופת ביניים', בה תגובת השוק הכלכלי והנדל"ני ייבחנו בזכוכית מגדלת. אם קצב האינפלציה יישמר, המדד לא יקפוץ וגם הדולר ישמור על ערכו, כך ניתן יהיה להתחיל ולחלום על יציבות בגובה הריביות, תוך התמודדות אמיתית עם סביבת הריבית הנוכחית".

בבנק ישראל ציינו כי: "קצב האינפלציה מתמתן, במחירי המוצרים הסחירים והבלתי סחירים. הציפיות והתחזיות לאינפלציה לשנה הראשונה מצויות בתוך היעד, בסביבת הגבול העליון שלו. הציפיות משוק ההון לשנה השנייה ואילך מצויות בתוך תחום היעד. הפעילות הכלכלית במשק מוסיפה להיות איתנה". בתוך כך, חטיבת המחקר עדכנה את התחזית המקרו-כלכלית שלה ומעריכה שהתוצר יצמח בשנת 2023 ובשנת 2024 בשיעור של 3% בכל אחת מהשנים, תוך שחלק מההשפעות הממתנות של הריסון המוניטרי על הפעילות מתממשות מאוחר יותר ביחס להערכה באפריל. 

עוד התייחסו בבנק ישראל לנתוני הדיור, וציינו כי: "היקף הפעילות בשוק הדיור מוסיף להתמתן ובמצטבר מתחילת השנה המחירים נותרו ללא שינוי. בהיקף העסקאות ובביצועי המשכנתאות נמשכות מגמות הירידה. סעיף שירותי הדיור בבעלות במדד המחירים לצרכן המשיך לעלות ועומד על 7.6% בשנה האחרונה. 

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות