האם תקום תחנת כח גרעינית בנגב? ברשויות המקומיות מתנגדים: "איום על התושבים"
משרד האנרגיה מקדם הקמת תחנה גרעינית באזור שבטה. באופקים, אשכול ומרחבים מבהירים: "נתנגד לתכנית, הקהילות משתקמות מ-7.10"
משרד האנרגיה מקדם הקמת תחנה גרעינית באזור שבטה. באופקים, אשכול ומרחבים מבהירים: "נתנגד לתכנית, הקהילות משתקמות מ-7.10"
בדרך להקמת תחנת כח גרעינית בנגב: הוועדה המחוזית דרום צפויה לדון בישיבתה הקרובה בשבוע הבא בתכנית לשינוי בתכנית במתאר המחוזית, במטרה לאפשר קידום תכנית להקמת תחנת כח גרעינית באתר שבטה-רוגם שבנגב, בין אזור שמורת טבע חולות נחל סכר לשמורת טבע חולות עגור. ברשויות המקומית בדרום מסתייגים מהתכנית: "לאחר אסון 7.10, לא יעלה על הדעת להוסיף איום נוסף על חיי התושבים".
התכניות להקמת תחנת כח גרעינית בישראל מקודמות מזה 40 שנה. בשנת 1983 אישרה הממשלה החלטה שעניינה צורך בהקמת תחנת כח גרעינית על-מנת להרחיב ולגוון את מקורות האנרגיה של מדינת ישראל ולהפחית את פליטת גזי החממה. לפני 30 שנה הזמינה חברת החשמל סקר קרקע כדי לבחון אפשרות להקים תחנת כח גרעינית באזור שבטה. החברה בחנה אתר בדרום אזור שבטה ("שבטה-גבעת חיל"), כיום בסמוך לתחנה התרמו-סולארית אשלים. בעקבות זאת אף אושר תיקון לתכנית המתאר המחוזית תמ"מ 4/14 (תיקון 23), שבו סומן סמל של תחנת כח גרעינית (תג"ר) באזור. עם זאת, לאחר שעלה חשש לסדקים גיאולוגיים, האתר נפסל.
אתרים נוספים שנבחנו ונפסלו היו בניצנים, באזור בית גוברין, ובאזור חבל הבשור. לאחר פסילת אתרים אלה, הוחלט לבחון את אתר שבטה-רוגם, הממוקם כ-11 ק"מ צפונית מערבית לאתר שבטה גבעת חיל. המיקום שנבחן מרוחק ממקומות יישוב, בין שתי שמורות טבע – שמורת חולות נחל סכר ושמורת טבע חולות עגור.
בשבוע הבא צפויה הוועדה המחוזית לדון בהצעה לתיקון מספר 98 בתכנית המתאר המחוזית תמ"מ 4/14, שמטרתה היא הוספת סימבול לתג"ר באתר רוגם. במסמך שכותרתו "בחינת חלופות למיקום תחנת כוח גרעינית בישראל", שיזם משרד האנרגיה והתשתיות והועבר לוועדה המחוזית, נכתב כי אתר רוגם הינו האתר המתאים ביותר, כאתר ראשי לתג"ר. במסמך, שעליו חתום דוד קלנר, מנהל תחום תכנון פיזי במשרד, נכתב כי אתר רוגם מרוחק משברים והעתקים גיאולוגיים ומאתרים סיסמיים רדומים כפי שזוהו באתר גבעת חיל. עוד נכתב כי בקריטריונים הנוספים על פיהם אותר המיקום: לרבות מרחק ממי תהום, אוכלוסייה, מתקנים אסטרטגיים ועוד כפי שצוין בהגדרות סבא"א (הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית).
עם זאת, ברשויות המקומית באזור מסתייגים מהתכנית ומבהירים כי יתנגדו לה. במכתב ששלחו לוועדה, כותבים ראש עיריית אופקים איציק דנינו, ראשת מועצת אשכול, מיכל עוזיהו וראש מועצת מרחבים שי חג'ג': "מיקום האתר המוצע ומרחקי הבטיחות הנגזרים ממנו יוצרים מצב לפי העיר אופקים כולה ומרבית יישובי המועצות האזוריות אשכול ומרחבים נכללים בתוך תחום הבטיחות המוצע 5-30 ק"מ, אשר מכיל בתוכו מגבלות והגבלות רשמיות על היקף האוכלוסיה וצפיפותה. אזורנו חווה טראומה אדיר באסון הכבד של 7.10. בתוך הכאב והשיקום, אנו חותרים בכל כוחנו להבטיח שנשטח שבו אנו חיים לא ייפגע או יופר פעם נוספת שלא לצורך. כעת, משאנו משקמים את חיינו, אנו מבקשים מכם להתחשב במציאות המיוחדת של אזורנו, ואת התגייסותך לבחינה מחודשת של הפרויקט ברגישות הראויה למצבנו הייחודי. לא יעלה על הדעת להוסיף איום נוסף על חיי התושבים והיישובים".
שלושת ראשי הרשויות מסיימים את מכתבם במלים: "בשם כלל תושבינו, אנחנו מתנגדים נחרצות לשינוי המוצע בתכנית המתאר".
בשבוע הבא, הוועדה המחוזית אמורה לגבש המלצה למועצה הארצית בנוגע להפקדת התכנית.
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן