banner
הדמיות תוכנית רובע רותם דימונה מזרח // עמוס ברנדייס - אדריכלות ותכנון עירוני ואזורי בע"מ
הדמיות תוכנית רובע רותם דימונה מזרח // עמוס ברנדייס - אדריכלות ותכנון עירוני ואזורי בע"מ

ההחלטה השנויה במחלוקת לקידום 10,000 דירות על מרבץ חול שעשוי להיות יקר ערך למשק

המרבץ התגלה בשטח רובע מזרח דימונה אולם מתכננת המחוז העדיפה קידומן של 10,000 דירות, בטענה לחשיבות מימוש יעדי הדיור

זיו גולדפישר 11.04.2024

מרבץ חול משמעותי התגלה במזרח דימונה, באזור שבו מקודמת תכנית לבניית רובע בן 10,000 יח"ד. למרות המלצות גורמי המקצוע לבצע בחינה של המרבץ, כדי לבחון את איכותו, החליטה הוועדה המחוזית דרום להמשיך ולקדם את התכנית, וזאת בגלל חשיבותה של התכנית והצורך במימוש יעדי הדיור.

תכנית דימונה מזרח (רובע רותם), ששטחה 8,800 דונמים, מציעה הקמת רובע מגורים חדש במזרח העיר הכולל 10,400 יח"ד, מתוכן כ-7,400 יח"ד ברמה מפורטת ועוד כ-3,000 יח"ד ברמה מתארית. התכנית, יוזמת רשות מקרקעי ישראל והרשות המקומית, אושרה להפקדה בתנאים לפני כחצי שנה. מכיוון שהתכנית חלה בשטח שמסומן בתכנית המתאר הארצית לכרייה וחציבה (תמ"א 14) ככזה שיש בו אפשרות למרבץ חומרי גלם, נערך אתמול (ד') דיון בחוות דעת מקצועית של המפקח על המכרות.

מחוות הדעת עולה כי שטח מרבץ החול חופף להופעת סוג מסוים של קרקע (חבורת "חצבה") המכילה מרכיב חולי משמעותי. בחוות הדעת צוין שבמרחק של כ- 3 ק"מ מדרום מערב התכנית נערך בשנת 2017 סקר גאולוגי לאפיון החול המצוי באתר תכנית שהוגשה באזור זה שבמסגרתו נמצא כי מתחת לכיסוי של כ-3 מטרים נמצאה שכבת חול איכותית המשמשת כיום את המשק. עוד עולה כי שימוש בחומרי הגלם המצויים בתחום התכנית יכול לצמצם ואף למנוע בעתיד את הצורך בכרייתו בשטחים ערכיים ועפ"י המידע הקיים מעבודות קודמות, החתך הגאולוגי באזור מראה כי קיים פוטנציאל לניצול מוקדם של חול שמחייב לבחון תכנון שיאפשר להנמיך את המפלסים ולנצל את מרבץ החול לטובת המשק. 

על בסיס מידע זה קבעה חוות הדעת כי יהיה צורך לערוך קידוחים שיציגו את היחס בין החול לבין חומרים טפלים לרבות איכותו ומידת התאמתו לצורכי המשק. עורך התכנית המליץ כי בשל הנסיבות והאילוצים בה נמצאת התכנית לקבוע בהוראות התכנית, כי במסגרת הכנת תכנית הבינוי והפיתוח לאזור התעשייה בה נקבעים המפלסים הסופיים של הקרקע, יבוצעו בדיקות קרקע גאולוגיות, על פי תכנית שתתואם עם משרד האנרגיה. וככל שימצא חול איכותי, תיבחן האפשרות להנמיך את מפלסי הפיתוח לצורך ניצולו.

מהדיון עולה מתכננת המחוז, מיכל מריל, סבורה כי במידה ויידרש הנמכת מפלסי הבינוי בשטח כה נרחב ולעומק של יותר מ-2-3 מטרים כדי להגיע לשכבת חומר הגלם ובחינת איכותו ונחיצותו לצורך ניצולו לטובת המשק, יגרור הדבר תכנון מחדש של התכנית ועלול להיווצר מצב בו עבודות הפיתוח לצורך הפקת חומר הגלם ייצרו חומר נחות בהיקף נרחב, שיעכב את מימושה של התכנית בשל הצורך במציאת פתרונות לסילוקו, שיגרמו לתכנית לאי כדאיות כלכלית. 

המתכננת ציינה כי מדובר בתכנית בעלת חשיבות ברמה הארצית, המסייעת בהגשמת יעדי הדיור שנקבעו ע"י הממשלה, והזמן הרב שיידרש לתכנון מחדש של תכנית זו, יפגע באפשרות למימושן של כ- 8,000 יח"ד בטווח הזמן הנראה לעין. לפיכך, נקבע כי במאזן השיקולים של ניצול מוקדם של חומרי גלם ותכנון מחדש של התכנית, לעומת הגשמת יעדי הדיור ע"י מימוש מטרות התכנית בטווח זמנים קרוב, גובר השיקול של קידום התכנית ומימושה בהקדם. על כן, מתכננת המחוז המליצה לקדם את התכנית, בשלב זה ללא ההליכים הנדרשים לבחינת האפשרות לניצול חומר גלם בשלב אישור התכנית. עם זאת, לאור החשיבות שבניצול חומרי גלם בשטחים המיועדים לפיתוח, המתכננת המליצה לכלול בהוראות התכנית הנחיות להכנת מסמך לניצול חומרי גלם וכן בדיקות איכות ונחיצותו של חומר הגלם כשלב מקדים להכנת תכנית הבינוי והפיתוח בשלב היתר הבניה, אשר יקבע בין היתר את המפלסים הסופיים של הקרקע. 

הוועדה החליטה לאמץ את עמדת המתכננת, שלא לקיים את ההליכים הנדרשים לניצול חומרי הגלם המצוי בחפיפה עם שטח התכנית המוצעת, בגלל חשיבות התכנית. בדעת מיעוט הביע נציג המשרד להגנת הסביבה התנגדות להפקדת התכנית.

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות