banner
מאור אוחנה // צילום: אדיר אסרף
מאור אוחנה // צילום: אדיר אסרף

איך תשפיע העלאת הריבית על המשכנתא שלכם ומה התחזית להמשך?

"לבחור במסלולים קבועים ולא צמודים ובכך להפחית באופן משמעותי את העלות הכוללת של הלוואה" – מאור אוחנה, מומחה בתחום, מסביר מהן ההשלכות של עליית הריבית על נוטלי המשכנתאות ואיך בכל זאת תייצרו ודאות

מאור אוחנה 11.04.2022

בנק ישראל הודיע על העלאת הריבית במשק בשיעור של 0.25% והיא עומדת על 0.35%. המשמעות היא שריבית הפריים תתייקר ל-1.85%, כך שהעלאת הריבית תייקר באופן משמעותי את ההלוואות, בעיקר את ההלוואות שכוללות מרכיב גבוה של מסלולים צמודי מדד ופריים.

כך לדוגמא, מי שנטל משכנתא בגובה של כ-1מיליון ₪  לתקופה של 20 שנה כאשר 2/3 מההלוואה היא בריבית פריים, ההחזר החודשי יתייקר ב-78 ש"ח וההלוואה כולה תתייקר ב20,833 ₪ נכון לריבית העכשווית.  

מי שנטל משכנתא בגובה של כ-1 מיליון ₪ לתקופה של 20 שנה כאשר רק 1/3 מההלוואה בריבית הפריים ההחזר החודשי שלו יתייקר עכשיו בכ-38 ₪ לחודש וההלוואה כולה תתייקר בכ-10,416 ₪

כרגע מדובר רק בפעימה ראשונה של העלאת ריבית שכן בהודעת בנק ישראל נכתב כי: "הוועדה החליטה כי בשלו התנאים להתחיל בתהליך הדרגתי של העלאת הריבית. קצב העלאת הריבית ייקבע בהתאם לנתוני הפעילות והתפתחות האינפלציה, זאת על מנת להמשיך ולתמוך בהשגת יעדי המדיניות". אם הריבית תעלה תוך שנה ל-1.5% הרי שמדובר בעלייה של מאות שקלים בהחזרים החודשים ופגיעה של ממש בלווים. 

יש לזכור כי בדצמבר 2020 בנק ישראל החליט לבטל את הגבלת שיעור רכיב ריבית הפריים בתמהיל ההלוואה לדיור, ולהסתפק בהגבלת הריבית המשתנה הקובעת כי לפחות שליש מסך המשכנתא יינתן בריבית קבועה, ועד שני השלישים הנותרים יינתנו בריבית משתנה.

מטרת המהלך הייתה לאפשר לנוטלי המשכנתאות להנות מהריבית הנמוכה, אולם זה היה מאוחר מדי , ואחרי שנים של סביבת ריבית נמוכה, ההטבה ניתנה דווקא בתקופת משבר כלכלי  וחוסר ודאות, כך שיצא שאותם נוטלי משכנתאות  וממחזרי משכנתאות נפגעו מהמהלך של בנק ישראל וישלמו עכשיו יותר.

עם זאת, נוטלי המשכנתאות מושפעים כיום גם מעליית מדד המחירים לצרכן שבא לידי ביטוי בהתייקרות ההחזרים החודשיים במסלולים צמודי המדד, מדד המחירים לצרכן עלה ב-0.7% בחודש פברואר 2022 ובכך השלים עלייה של 3.5% ב-12 החודשים האחרונים, כלומר – 0.5% מעל היעד של בנק ישראל. 

נוטלי ובעלי המשכנתאות צריכים לזכור כי משכנתא היא מוצר פיננסי בשוק משתנה, ולכן כל מי שנוטל משכנתא ולכל מי שיש משכנתא פעילה כדאי לבחון את הרכב המשכנתא על רקע עליית ריבית הפריים והמשך עליית מדד המחירים לצרכן, חשיפה גדולה מדיי למסלולים צמודי מדד עלולה לגרום אפילו לעלייה ביתרת הקרן ולא רק בעלויות הריבית. יש כיום אפשרות לבחור במסלולים קבועים ולא צמודים ובכך להפחית באופן משמעותי את העלות הכוללת של הלוואה.

*הכותב, מאור אוחנה, הינו מנכ"ל חברת "דרכנו" – רשת לייעוץ משכנתאות 

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות