מצטופפים גם בקבר: בערים מעל 150,000 הצפיפות תעמוד על 980 קברים לדונם
הוולנת"ע צפויה לדון היום בתכנית מתאר חדשה לבתי קברות, שמגדירה את הצפיפות בהם, מעניקה עדיפות לקבורה לגובה ומייעדת עשירית משטח בתי העלמין לקבורה אזרחית
הוולנת"ע צפויה לדון היום בתכנית מתאר חדשה לבתי קברות, שמגדירה את הצפיפות בהם, מעניקה עדיפות לקבורה לגובה ומייעדת עשירית משטח בתי העלמין לקבורה אזרחית
ועדת משנה לנושאים תכנוניים עקרוניים (ולנת"ע) צפויה לדון היום (ד') בתכנית מתאר חדשה לבתי הקברות. התכנית, תיקון 18 לתמ"א 1 (תמ"א 18/1), קובעת רמות צפיפות גבוהות יותר בבתי הקברות, וזאת במטרה לשמור על משאב הקרקע וייעול השימוש בו.
תכנית "הגדלת צפיפות בתכניות מאושרות לבתי עלמין", נועדה להגדיל את הצפיפות בתכניות מאושרות לבתי עלמין. המועצה הארצית לתכנון ובניה החליטה לפני כחצי שנה על התכנית, מתוך החשיבות הרבה של עקרון ייעול השימוש בקרקע.
התכנית מבחינה בין שני סוגים של קבורה: קבורת שדה, הכוללת חלקת קבר המיועדת לנפטר אחד בלבד אשר לא מצוי קבר נוסף מעליו או מתחתיו, וכן קבורת מכפלות (או קבורה לגובה), שבה יש חלקת קבר שבה הנקבר הראשון נטמן בתחתית הקבר ועליו נטמנים נקברים נוספים, אחד או יותר.
כמו כן, התכנית מעניקה עדיפות לקבורה לגובה. בדברי ההסבר לתכנית נכתב כי: "בתכנית מתאר מקומית או בתכנית מפורטת מאושרת, הכוללת יעוד לבית עלמין, צפיפות הקבורה תוגדל לקבורת מכפלות". המדיניות החדשה חלה בשטחים פנויים המיועדים לקבורה, שטרם נרכשו לקבורה ושטרם נערכו בהן עבודות תשתית.
עם זאת, התכנית מתירה להותיר את הצפיפות כפי שהייתה, קרי קבורת שדה, בהתאם לאופי האוכלוסייה או השטח. התכנית קבועת כי ניתן להותיר את הצפיפות באותה רמה במקרה שבו מוסד התכנון, כגון ועדה מקומית, שוכנע כי תנאי השטח, הטופוגרפיה, מאפיינים מקומיים או האוכלוסייה שאותה משרתים, אינם מאפשרים את הגדלת הצפיפות. התכנית אף קובעת כי בבתי קברות גדולים (מעל 20 דונמים), לפחות 10 אחוזים מהשטח יוקצה לקבורה אזרחית.
תכנית נוספת העוסקת בקברים ועולה לדיון היום, תיקון 2 לתמ"א 1, מגדירה את שיעור הצפיפות בבתי הקברות, בהתאם לגודל האוכלוסייה שאותה הם משרתים. באוכלוסייה של עד 25,000 נפש, הצפיפות תעמוד על 500 קברים לדונם. מ-25,000 עד 60,000 נפש, הצפיפות תהיה 640 קברים לדונם. מ-60,000 עד 150,000 נפש הצפיפות תעמוד על 720 נפש לדונם, ומעל 150,000 הצפיפות היא 980 קברים לדונם.
תכנית המתאר הקיימת לבתי עלמין, תמ"א 19, אושרה בשנות השמונים, והתכנית החדשה אמורה לעדכן אותה.
עריכת התכנית לוותה בוועדת עורכים, שכללה את מנהל התכנון, המשרד לשרותי דת, רשות מקרקעי ישראל, משרד האוצר, המשרד להגנת הסביבה ונציג הרשויות המקומיות. נציגי רשות הטבע והגנים ובעל הכשרה מקצועית לסוציולוגיה ולשכות התכנון הוזמנו כמשקיפים לוועדה.
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן