תומר צבר: "לבנות בתים במדינת ישראל זו שליחות מאוד גדולה"
מנכ"ל חברת היזמות "שלום את נתן" מסכם שנה: "האמינות חשובה לנו. לא נכנס לפרויקט שבו לא נוכל לייצר את מה שהתחייבנו"
מנכ"ל חברת היזמות "שלום את נתן" מסכם שנה: "האמינות חשובה לנו. לא נכנס לפרויקט שבו לא נוכל לייצר את מה שהתחייבנו"
"היינו צריכים למצוא איזון, נכנסנו לשנה שהאישי והעסקי התערבבו, לא היתה שגרה – והשנה הזאת מסמנת יותר מהכל את הצורך בגמישות מחשבתית גם בעסקים וגם בחיים הפרטיים", כך אומר תומר צבר, מנכ"ל חברת היזמות הוותיקה "שלום את נתן" בסיכום שנה בראיון אולפן. מדובר באחת החברות הגדולות והוותיקות בארץ, שעוסקות הן בייזום והן בביצוע של פרויקטים. על רקע אתגרי המלחמה, הוא מסביר כי: "אנחנו חברה יזמית וקבלנית שפועלת קרוב ל-40 שנה. זו חברה שראתה כמעט את כל המשברים הגדולים בישראל, כולל שוק הנדל"ן. בפרספקטיבה כזאת יש יכולת להתמודד, ואנחנו בין החברות הראשונות שחזרו לאתרים. 'שלום את נתן' עובדת בעיקר עם פועלים סינים, וזה אפשר לנו לזוז מהר מאוד. אחד הדברים החשובים הוא היכולת שלנו לייצר מערכות יחסים ארוכות טווח, זה הוכיח את עצמו בשנה הקשה הזו".
האם ענף הנדל"ן שינה את פניו?
"לא. אנחנו נמצאים בתקופת המתנה. בסופו של דבר הרבה דברים משפיעים על הנדל"ן, פועלי בניין, ריבית, תשתיות, בירוקרטיה ועוד – אבל מה שמשפיע על השוק הוא היצע וביקוש. כל עוד ההיצע נמוך מהביקוש אנחנו מאוד מהר נחזור למקום שהיינו בו לפני המלחמה, ואפילו יותר מכך".
האם הממשלה בתמונה?
"קשה לשפוט את הממשלה על קבלת החלטות בשוק הנדל"ן. מאוד מאפיין אותנו הישראלים לשבת לשתות אספרסו במשרד, בזמן ששעה וחצי צפונה ודרומה יש מלחמה.
"אז חשוב לי להגיד, אנחנו לא שוכחים שאנחנו נמצאים במצב חריג. מרבית המשאבים של הממשלה הולכים לאירוע הזה".
איזו החלטה השפיעה על ההתחדשות העירונית?
"אחת ההחלטות המשמעותיות זה לא להאריך את תמ"א 38, אין ספק שיש הגיון לעבור לבנייה מתחמית אבל צריך להיזהר כי אנחנו חזקים בביצוע במדינת ישראל וחלשים בתכנון. כשאתה יזם בהתחדשות עירונית, אחד הפקטורים המשמעותיים היא רמת הוודאות התכנונית והיכולת להוציא לפועל את העסקה כמו שהתחייבת עליה. אנחנו חברה שדואגת מאוד לאמינות שלה, לא נכנס לפרויקט שאני לא יודע שנוכל לייצר לדיירים את המוצר שהתחייבנו עליו.
"אנחנו פועלים בעיקר אזור המרכז אבל מתחילים להסתכל דרומה וצפונה, גם תחום ההתחדשות העירונית זולג לפריפריה, ואני מדגיש שוב, אנחנו נמצאים איפה שיש רמת ודאות תכנונית גבוה. לא לוקחים פרויקטים שלא ייצאו בסוף לפועל. במקומות שבהם ראש העיר מתווה מדיניות שמקדמת התחדשות עירונית – אלו מקומות שבהם כולם רוצים להוציא את הפרויקט לפועל ומגוייסים להתגבר על אתגרים ולכן הפרויקטים יצליחו".
זוגות צעירים יבוא לגור שם?
"ההיצע והביקוש הוא עובדה נתונה. מה שקורה כרגע זה שגם תפיסת המרחק מתעצבת מחדש, כישראלים אנחנו מאוד מחוברים לקרקע. החבר'ה שיבואו לקנות דירות בעוד כמה שנים, זה אותם חבר'ה שנלחמים היום, מאות אלפי חיילים ומילואימניקים, זה יחזק את הצפון והדרום. רמת הביקוש לאזורים האלו תעלה ברמה גבוהה. רואים את זה גם במכרזי רמ"י, שמשקפים צפי לעליית מחירים".
מה מניע אותך לעסוק בתחום מורכב כל כך?
"מי שעוסק בענף הנדלן חייב להיות אופטימי מעל הממוצע. אנחנו מאמינים שמתוך הקשיים הכי גדולים צומחות גם הזדמנויות גדולות. אני מאמין שזו הזדמנות לעצב מחדש את מדינת ישראל. מבחינתנו זו שליחות, 40 שנה לבנות את הארץ זו שליחות, חלומות שמתגשמים לאנשים אחרים זו שליחות, היכולת לבנות להם בית במדינת ישראל זו שליחות מאוד גדולה".
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן