banner
אילוסטרציה // Depositphotos
אילוסטרציה // Depositphotos

נרשמה הרמה הנמוכה ביותר של רכישת דירות בשוק החופשי מזה קרוב לשנתיים

ירידה ברכישות "מחיר למשתכן"; קריית מלאכי עולה לראשונה על מפת רכישות החוץ; משקל הפריפריה רושם את שיעור הרכישות הגבוה ביותר מאז תחילת שנות האלפיים – ואיך השפיעו המשקיעים על השוק?

ברבעון השני של 2022 נרכשו בשוק החופשי 27.1 אלף דירות, ירידה חדה של 19% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד והרמה הנמוכה ביותר ברכישות אלו מאז הרבעון השלישי של 2020 – כך עולה מסקירת אגף הכלכלנית הראשית במשרד האוצר לענף המגורים. בהכללת המכירות במסגרת "מחיר למשתכן" עמד מספר העסקאות על 29.9 אלף, ירידה של 20% לעומת הרבעון המקביל אשתקד.

עוד על פי הדיווח, "הירידה במספר העסקאות בשוק החופשי באזורי הפריפריה הייתה מתונה משמעותית מאשר באזורי הביקוש במרכז הארץ". בכך הגיע משקל הפריפריה בסך העסקאות ל-45.2%, השיעור הגבוה ביותר לפחות מאז תחילת שנות האלפיים. את הירידה במספר העסקאות הובילו המשקיעים, כאשר סך הדירות שרכשו עמד על 5.2 אלף דירות, ירידה של 31% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד. כשיעור מסך העסקאות עמד משקל המשקיעים על 17.2%, נמוך בשלוש נקודות אחוז בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד.

786 מיליון שקל: חיובי מס רכישה על דירות להשקעה

סך חיובי מס רכישה על דירות להשקעה הסתכמו ברבעון השני ב-786 מלש"ח, ירידה נומינלית של 9% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד, בו עמד עדיין שיעור המס על 5% (טרם העלאתו ל-8% בסוף  נובמבר).  "בכך קיזזה הירידה הכמותית החדה ברכישות המשקיעים, בפרט באזורים המאופיינים ברמות מחירים גבוהות, את ההשפעה ההפוכה של העלאת שיעור המס", טוענים באוצר.

מכירות המשקיעים ברבעון השני הסתכמו ב-6.3 אלף דירות, ירידה של 17% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד. אזור ב"ש בולט דווקא עם גידול במכירות אלו במקביל לגידול בשיעור הדירות הנמכרות בהפסד הון ריאלי.

עוד בין הנתונים, "מלאי" הדירות בידי משקיעים ירד במהלך הרבעון ב-1.2 אלף דירות, בהמשך לירידה של אלפיים חמש דירות ברבעון הראשון.  באוצר מציינים כי: "בכך התקזז כמעט לחלוטין הגידול במלאי זה שנרשם ברבעון האחרון אשתקד, טרם העלאת מס הרכישה. בפילוח לפי ערים נמצא כי חיפה, ב"ש וראשל"צ מובילות את הירידה במלאי הדירות בידי משקיעים".

ירידה ברכישות דירה ראשונה

רכישות דירה ראשונה בשוק החופשי הסתכמו ב-11.8 אלף דירות, ירידה של 9% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד, זאת לאחר גידול רצוף ברכישות אלו מאז הרבעון השלישי של 2020.  בולטת במיוחד ירידה חדה ברכישת דירות חדשות ע"י סגמנט זה.

רכישות משפרי הדיור הסתכמו ברבעון השני ב-10.2 אלף דירות, ירידה של 21% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד.

מכירת דירות חדשות בשוק החופשי ברבעון  השני הסתכמה ב-7.8 אלף דירות, ירידה חדה של 18% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד והרמה הנמוכה ביותר מאז הרבעון השלישי של 2020.  הירידה החדה ביותר נרשמה באזור ת"א.

רכישת דירות יד שניה הסתכמה ברבעון השני ב-19 אלף דירות, ירידה של 19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד וגם כן הרמה הנמוכה ביותר מאז רבעון השלישי של 2020.

עוד מעניין לציין כי רכישות תושבי החוץ  ברבעון השני הסתכמו ב-519 דירות, בכך ריכזו הם 1.7% בלבד מסך העסקאות. בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד זהו גידול חד של 42%, כאשר זה נרשם במידה רבה על רקע מבצעי מכירות של קבלנים, בפרט בפרויקטים יוקרתיים. למעלה ממחצית הרכישות התרכזו באזור ירושלים. לראשונה הופיעה קריית מלאכי על מפת רכישות תושבי החוץ. מנגד, נפקד מקומן של אשדוד ואילת.

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות: מחיר למשתכן

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות