banner
חה"כ יעקב אשר // צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת
חה"כ יעקב אשר // צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

ממחזרי המשכנתאות ייהנו מהקלה בתנאים להחלפת מוטב בלתי חוזר בביטוח חיים

ח"כ יעקב אשר: "השימוש במיחזור עד היום היה נמוך מדי, מהחשש לבירוקרטיות ועכשיו נותנים לאנשים לבחור את מה שהכי טוב להם"

ועדת החוקה של הכנסת אישרה לקריאות שנייה ושלישית את הצעת חוק חוזה הביטוח (תיקון מס' 13) (שינוי מוטב בלתי חוזר בביטוח חיים אגב הלוואה לדיור) התשפ"ג-2023 שיזמו הח"כים יעקב אשר ומשה גפני. בדוברות הכנסת, מסבירים כי: "הצעת החוק תאפשר להחליף ביתר קלות בין הבנקים כמוטבים בפוליסת ביטוח החיים שנדרשת לצורך מיחזור המשכנתה, כך שהלווה לא ייאלץ לשלם על עריכת ביטוח חיים חדש ויוכל להמשיך להשתמש בביטוח הקיים". 

החוק ייכנס לתוקף עם פרסומו ברשומות ויחול גם על פוליסות ביטוח חיים קיימות.  ח"כ יעקב אשר, אמר כי: "הצעד הזה יחד עם רפורמה מקבילה בנוגע לממשק דיווח ישיר בין הבנקים לחברות הביטוח, פותחים ומקלים מאוד על נושא המיחזור של המשכנתה. הגמישות שההסדר יאפשר היא קריטית מאוד. השימוש במיחזור עד היום היה נמוך מדי מהחשש לבירוקרטיות ועכשיו נותנים לאנשים לבחור את מה שהכי טוב להם בזמן שהכי טוב להם ובסכומים שהכי טוב להם". 

הצעת החוק נועדה להקל על התהליך של "מיחזור משכנתה", באמצעות הקלה בתנאים להחלפת מוטב בלתי חוזר בביטוח חיים שנערך לצורך קבלת ההלוואה לדיור. "בפרקטיקה הכוונה היא שחברת הביטוח תרשום בפוליסה את הבנק המלווה השני כמעין 'מוטב על תנאי', ושעל בסיס כך הבנק המלווה השני יוכל לקחת על עצמו את ההלוואה במקום הבנק המלווה הראשון. בשלב הבא, ניתן יהיה להודיע לחברת הביטוח שההלוואה שנתן הבנק הראשון נפרעה וניתן למחוק את רישומו כמוטב בפוליסה ולהשאיר רק את הבנק השני כמוטב בלתי חוזר", נמסר מהוועדה, "הצעת החוק עוסקת במקרה בו אדם לוקח מהבנק הלוואה לרכישת דירה, ונדרש לערוך ביטוח חיים שבו יירשם הבנק כמוטב. כך, במקרה של מות הלווה, הבנק יקבל את תגמולי ביטוח החיים שיכסו את ההלוואה. באופן טבעי, הבנק דורש להירשם בביטוח כ"מוטב בלתי חוזר" כאמור בסעיף 11 לחוק, כלומר שהלווה לא יוכל להחליף אותו כרצונו. בהמשך, מבקש הלווה "למחזר" את ההלוואה ובתוך כך גם להעביר אותה לבנק אחר. הבנק החדש, בדומה לבנק הראשון, דורש כי הלווה יעמיד לזכותו ביטוח חיים שהוא יהיה רשום בו כמוטב". לצורך כך, פתוחות בפני הלווה שתי אפשרויות, האחת היא לבטל את הביטוח הקיים ולערוך חוזה ביטוח חדש שבו הבנק החדש יירשם כמוטב – דבר הכרוך בעלויות עבור המבוטח והשנייה היא להשאיר את הביטוח הקיים ולהחליף בו את המוטב, כך שהבנק השני יירשם כמוטב במקום הבנק הראשון. במצב המשפטי הקיים, הלווה חייב לקבל את אישור הבנק הראשון לכך. שתי האפשרויות מציבות חסם מסוים בפני הלווה-המבוטח למחזר את המשכנתה. 

צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת
צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בדברי ההסבר להצעת החוק עומדים המציעים על הקושי שכרוך בעריכת חוזה ביטוח חיים חדש – הוספת נטל בירוקרטי, והחשש מהתייקרות הביטוח החדש ואף סירוב לבטח, כשהלווה מבוגר יותר או כשחל שינוי לרעה במצבו הבריאותי. בהמשך לקושי המתואר, מוצע בהצעת החוק לקבוע כי למרות שהבנק הראשון נרשם כ"מוטב בלתי חוזר", המבוטח יוכל לקבוע כי בנק אחר שאליו הוא מעביר את המשכנתה יהיה המוטב החדש בביטוח החיים, בלי לקבל את הסכמת הבנק הראשון לכך. לצד זאת, כדי להגן על זכויותיו של הבנק-המלווה הראשון, מוצע להוסיף ולקבוע כי ההחלפה בין המוטבים תתבצע רק בעת פירעון ההלוואה לבנק הראשון. 

בפתח הדיון דיווחה נציגת הפיקוח על הבנקים אופק גרניט, כי הרפורמה נמצאת בישורת האחרונה לאחר פרסום ההערות לציבור, וכעת היא מונחת על שולחנו של המפקח על הבנקים לקראת אישורה הסופי בימים הקרובים.

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות