דף הבית > חדשות > רחובות: "קיצור הליכים בירוקרטיים הוא אתגר שלקחנו על עצמנו"
שכונת קריית משה // רונן דמארי
רחובות: "קיצור הליכים בירוקרטיים הוא אתגר שלקחנו על עצמנו"
כך אומר בראיון ל"מגדילים", גיא צור, מחזיק תיק ההתחדשות העירונית בעיר רחובות, שמספר על האתגרים בקידום מתחם קריית משה ומתייחס גם לתסכול של התושבים מעיכוב ביצוע התוכנית: "אנחנו מפעילים את כל כובד משקלנו בכדי להיות אנשי בשורות בהקדם"
עיריית רחובות מקדמת בשנים האחרונות תהליכי התחדשות עירונית עצומים בשכונת קריית משה, שם אמור להתבצע פרויקט פינוי בינוי מהגדולים בארץ. לאחרונה מקדמת העירייה התחדשות עירונית גם בשכונת מילצ'ן הוותיקה, והמתחם הוגש להכרזה כמתחם פינוי בינוי במסלול רשויות.
מי שמוביל את המהלכים החשובים האלו לצד ראש העיר, רחמים מלול, הוא מחזיק תיק ההתחדשות העירונית גיא צור, שמספר בריאיון ל"מגדילים" על תפיסת עולמו: "בעיניי, התחדשות עירונית ותמ"א 38 היא מהפכה חברתית שמאוד מדברת אליי. היא מהווה הזדמנות לבעלי הדירות לחזק, לשפץ ולהגדיל את הדירות שלהם – וכל זאת ללא עלות. ההזדמנות הזו ניתנת ברוב המקרים לאוכלוסייה חלשה יחסית, בנוסף זו גם סגירת מעגל אישית – אבי שמשון ז"ל בהיותו חבר מועצה הקים וייסד את תיק תמ"א 38, חלק מהרצון לקבל את האחריות על הנושא היה להמשיך את מה שאבא התחיל".
מהם הקווים המנחים שלך וחזונך בתחום ההתחדשות העירונית?
"תחום ההתחדשות העירונית מהווה לטעמי כלי חברתי מן המעלה הראשונה ביכולתה של ההתחדשות לשנות את המרקם הפיזי לצד המצב החברתי באותם מקומות בהם יתקיים התהליך. במקרה שלנו להתחדשות העירונית תהיה השפעה מכרעת על עיצובה של שכונת קריית משה במתכונתה החדשה".
ישנם דברים מסוימים שלא ידעת על שכונת קריית משה בטרם קיבלת על עצמך את תיק ההתחדשות העירונית?
"קריית משה היא פנינה לא ממומשת, אין לי ספק שבסבלנות ובהתמדה – מקריית משה תצא בשורה. לא בכדי גם הרשות וגם הממשלה רואה כאן פוטנציאל לשינוי. דבר נוסף הוא איכותם של התושבים והרצון העז שלהם לשינוי ועל כך תודתי, זה מעניק רוח גבית רבה בנושא".
מה תוכל לומר לתושבי שכונת קריית משה הממתינים שנים רבות להתממשות הפרויקט? האם אתה יכול להבין את תחושות התסכול של חלקם?
"כמובן שתחושות של תסכול וחוסר וודאות הן מובנות אך יש בשכונה תושבים נבונים שהם גם שותפים שלנו ומובן להם כי יש כאן מערכת שהיא רב זרועית ומתכללת. לצד העירייה ישנם משרדים ממשלתיים וגם גורמים מהמישור האזרחי, על כן יש התמשכות הליכים, אני רואה גם בדבר הזה של קיצור הליכים בירוקרטיים כאתגר שראש העיר ואני לצד נוספים, מפעילים את כל כובד משקלנו בכדי להיות אנשי בשורות בהקדם".
כיצד פועלת העירייה על מנת לצמצם חסמים ולייעל את התהליכים הסבוכים מאוד של הפרויקט?
"בדומה למה שכבר ציינתי, העירייה והעומד בראשה כמובן רואים בפרויקט כבעל חשיבות אסטרטגית רבה. למעשה, העירייה היא בין הגופים היעילים בתהליך. הקמנו מנהלת, אנחנו עובדים בצמוד למשרד השיכון וגייסתי גם את חברי השר יואב גלנט לעובי הקורה בפרויקט".
האם ישנם לוחות זמנים כלליים שתוכל למסור לבעלי הדירות בשכונה?
"לא יהיה נכון ואחראי מצידי לתת תשובה קונקרטית מדויקת. כן אוכל להגיד שאנחנו משקיעים משאבים רבים וזמן רב לקדם ולהניע את הגלגלים כמה שאפשר".
מהי עמדתך בהתנהלות מול בעלי דירות סרבנים העשויים לעכב את הפרויקט? כיצד מתגברים על הפער הקיים לעיתים בין ציפיות התושבים למציאות המוצעת בשטח?
"הבעיה של דיירים סרבנים אינה בעיה ספציפית לקריית משה, חלק מהפתרון יהיה חייב להגיע דווקא מהכנסת ומהממשלה. בכל מקרה, מה שכן אוכל להגיד זה שאני מאמין שלמרות החששות, התושבים מבינים את גודל השעה ויירתמו".
כיצד מדרבנים את התושבים ליטול חלק פעיל בפרויקט?
"אני חושב שמעבר לכנסים והסברה שנעשית בשכונה, השיח והרצון הרב לשינוי הם הממריץ החזק ביותר לשינוי ויש כאן תהליך היסטורי שהתושבים ערים לו ורוצים אותו. מהשטח נצמח".
עד כמה חשובה נציגות התושבים בבניינים השונים והקשר שלהם עם היועץ המשפטי של המינהלת?
"זהו נושא חשוב מאוד. לנציגות יש חלק מכריע בתהליך, נציגות התושבים הם סוכני שינוי חשובים ונציגים אותנטיים שיש באפשרותם להביא בשורה".
כיצד העירייה והמינהלת פועלות על מנת למנוע מנציגי חברות יזמיות להתקשר עם בעלי דירות באופן עצמאי באופן שיקשה על התקדמות הפרויקט?
"נגעת בנקודה יפה ונכונה – זה חלק מהאתגרים שמולם אנחנו עומדים. עם זאת, לא נכון לראות זאת רק בעין ביקורתית שוק חופשי ויזמות הם חשובים אך בדומה לעניין אחר שהעלית – הסדרת התחום צריכה להגיע גם דרך המחוקק".
האם אתה נתקל במצבים בהם נציגי חברה מסוימת רשמו הערת אזהרה על דירה בשכונה ללא ידיעת הבעלים?
"לצערי אנחנו נתקלים ושומעים לעיתים על תהליכים שאנחנו לא שמחים איתם, אבל אנחנו פועלים גם בתחום הזה בהסברה. גם מכאן אני מזמין כל תושב שיש לו שאלה או חשש לפנות למינהלת ואליי ואנחנו נסייע לו".
מה קורה בשכונות ותיקות אחרות בעיר? כיצד ההתחדשות העירונית באה לידי ביטוי?
"למעשה ניתן לומר שהעיר רחובות חרטה על דגלה את תחום ההתחדשות העירונית על דגלה בכל חלקי העיר. העירייה עשתה תכנית עם חזון ומיפתה את כל השכונות בעלות הפוטנציאל למימוש תכניות התחדשות עירונית. ההיענות מבחינת התושבים עצומה והשכונות מכל רחבי העיר. רק לאחרונה שכונת מילצ'ן הוכרזה במועצת העיר כמתחם מיועד להתחדשות עירונית והתגובות כבר עתה נלהבות. נכנסנו לשכונת מילצ'ן לפני כשלושה חודשים בזמן הזה כינסנו את התושבים, הבאנו מינהלת להתחדשות עירונית שזכתה במכרז דרך החברה לפיתוח רחובות התחלנו לתכנן את המתחם, כך גם במתחם האצ"ל ובמקומות נוספים, רכבת ההתחדשות יצאה אל הדרך וכולם מוזמנים להצטרף".
כמה היתרי בנייה ניתנו בפועל בשנת 2020? אתה יכול לומר שאתה מרוצה מקצב ההתקדמות של התהליכים?
"העיר רחובות דורגה ע״י הרשות להתחדשות עירונית במקום הראשון בארץ במתן אישורי בנייה וזאת על פי דוח הרשות להתחדשות עירונית, עד סוף 2020 אושרו 12,601 יחידות דיור לביצוע ומכאן הכדור חוזר לבעלי הזכויות למימוש התוכנית. תמ״א 38 הינה רק כלי אחד מתוך ארגז כלים להתחדשות עירונית, בימים אלו אנו עובדים על הכנת מדיניות להתחדשות עירונית לכלל העיר ובמסגרתה ייקבע מהו הכלי הנכון להתחדשות, אם בעבור בניין, רחוב, או שכונה. רתמנו לטובת העניין את משרד עדן בר אדריכלים משרד מומחה להתחדשות עירונית".
לסיום, מה ייחשב בעיניך כהצלחה בתפקיד?
"אני חושב שכבר כעת אנחנו מצליחים. עצם ההבנה שקריית משה הופכת מדוגמא לקושי, לפסים של שינוי זו הצלחה. כמובן שככל שיתקדם הפרויקט ונראה שינויים בשטח, הדבר יהיה הצלחה נוספת".