אל תחמיצו את המשקיעים
ניסיון העבר של כלכלת ישראל ושוק הנדל"ן, הוכיח פעם אחר פעם כי המשקיעים היוו מנוע צמיחה אפקטיבי ביותר לשוק הישראלי // דעה
ניסיון העבר של כלכלת ישראל ושוק הנדל"ן, הוכיח פעם אחר פעם כי המשקיעים היוו מנוע צמיחה אפקטיבי ביותר לשוק הישראלי // דעה
דווקא בעת הזאת, כשמדינת ישראל חווה מלחמה מתמשכת מלווה במציאות כלכלית לא פשוטה כלל ועיקר, חסר לי מאוד ה"קול הקורא" של מקבלי ההחלטות למשקיעי הנדל"ן בכלל ומשקיעים יהודים מחו"ל בפרט.
במי שמייצג לא מעט משקיעי חו"ל, ובמיוחד יהודים מהתפוצות, לפלא בעיני איך בכל אותם ירידי נדל"ן שהתקיימו ביוזמת גופים ממלכתיים דוגמת הסוכנות היהודית, זאת בעקבות גלי האנטישמיות הגדולים, לא השכילו עד כה לפלח כהלכה את המשקיעים הפוטנציאלים.
דוגמא מובהקת לכך מהווה יריד שהתקיים במהלך החודש שעבר בפאריז ועל פי הנתונים של ראשי הקהילה היהודית בצרפת, שיקף עלייה דרמטית של יותר מ-40 אחוזים במתעניינים בעלייה. אלא מאי? עד כה לא ראיתי איך בפועל ממשים את הפוטנציאל הגלום בנתונים המרשימים הללו.
ניסיוני מלמד כי משקיעי הנדל"ן היהודים יש להם בהחלט לב חם למדינת ישראל, רובם ככולם ציונים נלהבים ונוטים להעניק עדיפות ברורה להשקעה אצלנו מאשר בארצות אחרות שמעבר לים.
אלא מאי? בעסקים כמו בעסקים, על מקבלי ההחלטות אצלנו, בין אם מדובר בממשלה או גופים ממלכתיים אחרים דוגמת הסוכנות היהודית, עלינו לייצר "קול קורא" לאותם משקיעים פוטנציאלים, גם להגיע לכל אחד מהם באופן אישי וגם לייצר חבילת הטבות שתוצאי את הרצון הטוב להשקיע כאן, מן הכוח אל הפועל.
ניסיון העבר של כלכלת ישראל בכלל ושוק הנדל"ן בפרט, הוכיח פעם אחר פעם כי המשקיעים היוו מנוע צמיחה אפקטיבי ביותר לשוק הישראלי. במקרים רבים השקעה בודדת של דירה, נמשכה בהשקעות משמעותיות נוספות, שלא לדבר על משקיע מרוצה בהמליץ לרבים מחבריו בחו"ל לבוא הנה ולהשקיע בארץ הקודש.
יתרה מכך: אותם משקיעים היוו מאז ומתמיד את ה"סנוניות הראשונות" להתאוששות שוק הנדל"ן ממשבר או האטה כזו או אחרת ומשכו אחריהם מעלה, מעלה, את יתר חלקי השוק.
כמו כן ניסיון העבר הוכיח שוב ושוב כי רק בגישה של פנייה יזומה אל המשקיעים ויצירת חבילת הטבות, בין אם פטור ממיסוי או הקלות כאלה או אחרות, הביאו אותם הנה.
לית מאן דפליג חשיבות המשנה של הבאת אותם משקיעים בעת הזאת, כשכל ענף הנדל"ן החל בלאו הכי לקרטע עוד בטרם פרוץ אירועי ה-7 באוקטובר, סובל קשות מהעדר היצע התחלות בנייה, ריבית גבוהה, רוכשים שנותרו על הגדר וקבלנים רבים שלא קידמו פרויקטים ולא ניגשו למכרזי רמ"י.
ולכך, כמובן, נוספו תלאות המלחמה הבאות לידי ביטוי בין היתר בכך שרוב אתרי הבנייה ריקים מאדם, זאת בשל הגיוס הנרחב ובשל היעדרות עובדים מהשטחים, ועל כן קיים צורך משנה ב"אקס פקטור" שיתניע מחדש את ענף הנדל"ן המקרטע.
אולם, וזה אולם גדול, למרות כל זאת, במהלך כמעט 8 חודשי הלחימה האחרונים זה לא קרה, ולכן אני חושש שהזדמנות פז זו עלולה להיות מוחמצת, בהעדר "קול קורא" שכזה, לא כל שכן אף לא בדל אחד של הטבה למשקיעים שאותה שמענו ממקבלי ההחלטות. ונשאלת השאלה, האם בכלל אג'נדה זו אכן קיימת אצלם בתודעה?
חומר למחשבה למקבלי ההחלטות.
*כותב המאמר אמיר רוזנבלום הוא יועץ ניהול ואחזקת מבנים ונכסי משקיעים ובעלי עידן (ש.נ.י)
בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל
קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן