עיר בדואית מטרופולינית עם 174,000 תושבים – תכירו את תכנית המתאר לעיר רהט
ראש העיר, עטא אבו מדיגם: "רהט צריכה להיות אינטרס לאומי, יש לנו הסתייגויות מהתכנית"
ראש העיר, עטא אבו מדיגם: "רהט צריכה להיות אינטרס לאומי, יש לנו הסתייגויות מהתכנית"
עיר מטרופולינית המונה 174,000 תושבים, עם שטחי תעסוקה נרחבים ורבעי מגורים חדשים. תוכנית מתאר כוללנית לשנת 2040 לעיר רהט, שתעלה לדיון בוועדה המחוזית דרום בשבוע הבא, צפויה לגרום למהפך בעיר הבדווית, הנחשבת לעיר הערבית הגדולה ביותר בארץ. עם זאת, ראש העיר, עטא אבו מדיגם אומר: "יש לנו הסתייגויות מהתכנית".
אוכלוסיית של רהט מונה כיום בסביבות 80,000 נפש, ובנוסף העיר משרתת עוד 10,000 איש המתגוררים בישובי הפזורה מצפון ומדרום לעיר. תכנית המתאר הכוללנית מניחה את התשתית להתפתחותה של רהט לעיר בת 174,000 נפש כיעד ריאלי. בהתאם לתרחיש זה, העיר תשמור על מקומה כמטרופולין משני בדרום כהגדרתו בתכנית המתאר המחוזית. עם זאת, פוטנציאל הצמיחה של העיר, על פי התכנית, גדול יותר. התכנית מאפשרת קיבולת נומינאלית של כ-295,000 נפש.
בדברי ההסבר לתכנית נכתב כי: "רהט תהיה עיר אחת, בעלת זהות ערבית-מוסלמית, המאפשרת מרחב בחירה של סגנון חיים ומגורים ומשלבת בין מסורתיות ומודרניות, בין פתיחות ולכידות חברתית רהט תחזק את המרחב הציבורי ושירותיה לתושב באמצעות שילוב מסחר, תעסוקה ושירותים באופן מאוזן ומיטבי על פני כל חלקי העיר באמצעות שלד עירוני ברור בו ישולבו מרכז ותיק בעל אופי מסחרי- תיירותי, מע"ר חדש ובו מוקדי תעסוקה ומסחר ברמה המקומית והאזורית ומר חב ציבורי מפותח בפארק נחל גרר. מסחר פעיל לאורך הרחובות הראשיים יחזק את המרחב הציבורי וייתן מענה תעסוקתי בעיר".
תכנית המתאר מציעה להוסיף כ-38,100 יח"ד (נומינאלי) מתוכן נוספו כבר בתכנית המתאר ליישוב 20,515 יח"ד. "מתוך כלל יח"ד המוצעות, התכנית מעריכה תוספת של כ-22,820 יח"ד בתחזית מימוש ריאלית לשנת היעד של התכנית", נכתב. גובה הבינוי ביישוב על פי התכנית הוא עד 8 קומות.
התכנית מציעה כלים לשיקום, עיבוי וריווי העיר הוותיקה, ע"י תוספת זכויות בניה למגורים, תוספת שימושי מסחר ומשרדים לאורך הרחובות הראשיים, וכן ע"י שדרוג המרחב הציבורי תוך מתן דגש על מרחב הרחוב. על מנת לענות על החוסר הקיים, ועל צרכי הציבור העתידיים בעיר הוותיקה, מסמנת התכנית שטחים נרחבים לצרכי ציבור מצפון לעיר הוותיקה וממערב לה.
ברחובות הראשיים של העיר מוצע לאפשר עירוב שימושים, כדי ליצור רצף פעיל המורכב ממגורים, מבני ציבור, מסחר ומשרדים. התכנית מאפשרת את פיתוח המרכז הוותיק של העיר כמוקד ציבורי – מסחרי ותיירותי, כולל שיקום והסדרת השוק העירוני וכן תוספת משמעותית של מבני ציבור. בנוסף מאפשרת התכנית את פיתוחו של מוקד עירוני חדש אשר יכיל מבני ציבור, מגורים, מסחר ותעסוקה.
התכנית מטמיעה את התכניות המפורטות המקודמות בדרום העיר, המהוות את תשתית התפתחות העיר דרומה עד כביש 310 .אזור זה מיועד ברובו למגורים, על מנת לענות על מצוקת הדיור הגדולה בעיר. בדרום העיר מטמיעה התכנית את התכניות המפורטות המאושרות לרהט דרום שלב א' ו-ב' המציעות תוספת נומינאלית של כ-19,580 יח"ד (כ-13,230 יח"ד יעד ריאלי).
בצפון העיר, מציעה התכנית שטחים למגורים וכן עתודות של שטחים לצרכי ציבור שתפקידן לתת מענה לצרכי האוכלוסייה הגדלה במהירות.
רהט מתפקדת כמטרופולין משני המעניק שירותי מסחר ליישובי הסביבה- הן לישובים הכפריים היהודים והן לכפרים ולעיירות הבדואיות. התכנית מציעה להמשיך ולפתח את עיקר המסחר בעיר כמסחר מלווה רחוב, ולשלב פיתוח של מוקדי מסחר קטנים, במוקדים פנימיים, בכניסות לעיר ובממשקים עם אזור התעסוקה של העיר.
בהתאם לניתוח כוח הקנייה של העיר המתפתחת ושל המרחב הסובב, וכן של הפיתוח התיירותי הצפוי בעיר, מציעה התכנית תוספת של כ-172,000 מ"ר לצרכי מסחר ומשרדים, שטחים אלו מתווספים למלאי שטחי בניה של כ-516,000 מ"ר המאושרים או נמצאים לקראת אישור. סה"כ בתכנית זו 688,000 מ"ר לצרכי מסחר ומשרדים.
התכנית מאפשרת פיתוח מגוון רחב של סוגי תעסוקה בעיר, כולל תעסוקה ומשרדים ברחבי העיר ולאורך הרחובות הראשיים, שילוב מגרשים לתעסוקת נשים בשכונות המגורים וכן מגרשים גדולים לתעסוקה ולתעשייה באזור התעשייה של העיר. סה"כ מאפשרת התכנית פיתוח כולל של כ-1,333,000 מ"ר לתעסוקה, תעשייה ומלאכה (לא כולל מסחר).
ראש המועצה, עטא אבו מדיגם, מסר כי: "עיריית רהט וראש העיר רוצים תכנית שתכיל את הפוטנציאל שטמון בעיר ולכן יש לנו הסתייגויות ותיקונים שמנקדות המבט שלו, נחוצים עבור הפוטנציאל הזה. העיר רהט צריכה להיות אינטרס לאומי".
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן