banner
ישראל אברמוב // צילום: אלד פסגות
ישראל אברמוב // צילום: אלד פסגות

תוכנית חלופית עוד אין אבל הצהרות כי תמ"א 38 לא תחזור כבר יש

הננו מתבשרים בימים האחרונים, לתדהמתנו, שהן מנהל התכנון והן הרשות להתחדשות עירונית, מודיעים בריש גלי כי ההחלטה מאוקטובר 2019 על קציבת תכנית התמ"א לשלוש שנים בעינה עומדת. כששמענו זאת, לא ידענו אם לצחוק או לבכות // דעה

תמונה: ישראל אברמוב // צילום: אלד פסגות

מאז החליטה ממשלת ישראל על תמ"א 38, במאי 2005, בדיוק לפני 15 שנה, הוכיחה את עצמה התוכנית כחלופה האפקטיבית ביותר להתחדשות עירונית בפרק זמן סביר יחסית, לתוספת משמעותית  להיצע התחלות הבנייה בשוק הדיור, לשדרוג שכונות ותיקות ויצירת תמהיל נכון של תושבים ותיקים וחדשים. גם העובדה שהתמ"א נולדה ביסודה לחיזוק מבנים כנגד רעידות אדמה, חשובה לכשעצמה, ובמיוחד במדינה החשופה מידי כ-100 שנה לרעידת אדמה קטלנית. 

באוקטובר 2019, לפני כשבעה חודשים, הוחלט לאחר דיון מורכב וממושך, לקצוב את התמ"א לשלוש שנים, עד אוקטובר 2022, ובינתיים למצוא לה חלופה אחרת. ההחלטה נתקבלה כפשרה בין עמדת זאב בילסקי, ראש מטה הדיור, שתמך נמרצות בהמשך התמ"א לפרק זמן בלתי מוגבל, לבין ראשת מנהל התכנון, דלית זילבר וכן חיים אביטן, יו"ר הרשות להתחדשות עירונית, שתמכו בביטולה לאלתר. החלטה הזו עוררה, ובצדק, ביקורת עזה ביותר הן בקרב עמיתינו הקבלנים והיזמים והן בקרב הציבור הרחב.

בינתיים נפל על כולנו אירוע דרמטי, משבר מגיפת הקורונה, שהשפיע קשות גם על ענף הבנייה וגרם לעצירה כמעט מוחלטת של מרבית הפרויקטים, כולל התחדשות עירונית. הציפיה שלנו, כחברה המקדמת עשרות פרויקטים בהתחדשות עירונית, היתה שמקבלי ההחלטות יפעילו את מה שנקרא "שכל ישר" וישקלו בשנית את ההחלטה מאוקטובר 2019, שגם כך, כפי שצוין לעיל, נפלה לאחר התלבטויות והיסוסים רבים, וללא כל החלטה מה תהיה התוכנית חלופית לתמ"א 38.

והנה הננו מתבשרים בימים האחרונים, לתדהמתנו, שהן מנהל התכנון והן הרשות להתחדשות עירונית,  מודיעים בריש גלי כי ההחלטה מאוקטובר 2019 על קציבת תכנית התמ"א לשלוש שנים(ובינתיים נותרו פחות משנתיים וחצי..) ,בעינה עומדת, וכי בהמשך ידונו בתכנית חלופית. כששמענו זאת, לא ידענו אם לצחוק או לבכות. מעבר לעובדה שעיתוי ההחלטה בשיא משבר הקורונה הינו תמוה ביותר, שלא לאמר ביזארי, שעה שרוב אתרי הבנייה עומדים ריקים מעובדים ומרוכשים, מה גם שבמהלך שבעת החודשים שחלפו מאז אוקטובר 2019, לא שמענו על כל תכנית חלופית, לא ממנהל התכנון ולא מהרשות להתחדשות עירונית.

ואני שואל: מהי האלטרנטיבה שיציעו לנו כעת מקבלי ההחלטות לתמ"א 38? לעבור רק לפינוי בינוי או בינוי פינוי? שמא  תכנית חלופית אחרת? 

לפרוטוקול: אנחנו בהחלט בעד, שהרי בעצמנו יש לנו לא מעט פרויקטים כאלה, כולל פרויקט הבינוי פינוי הגדול בארץ, פסגות ים במערב חדרה. אולם, וזה אולם גדול, כולנו יודעים שתכניות אלה לוקחות בדרך כלל שנים ארוכות, שלא לאמר עשרות שנים, ואפשר לספור על כפות שתי ידיים תוכניות פינוי בינוי שהגיעו לבשלותן במהלך כל שנות המדינה.

על כן תמ"א 38, על כל חסרונותיה, הינה תכנית טובה ויעילה. נכון, במהלך 15 שנות קיומה היא לוותה בלא מעט קשיים, דוגמת מדיניות שונה בתכלית בכל עיר, בעיות בירוקרטיות ואישורים, בעיית מחסור בתשתיות משלימות דוגמת מוסדות ציבור, שצ"פים ופארקים, בעיות תשתית תחבורה, חניות, תיעול, ביוב, מחלוקות בין דיירים וכו'. 

ואף על פי כן, קודמו במהלך תקופה זו רבבות יחידות דיור, שחלקן כבר הושלם וחלקן מצוי בשלב כזה או אחר של אישורים או בנייה בפועל.

לכן, לאור העובדה שכבר בטרם פרוץ משבר הקורונה סבל שוק הדיור ממחסור קריטי בהתחלות בנייה, ולאור הזמינות הרבה של עוד רבבות יחידות דיור פוטנציאליות לתמ"א 38, ובמיוחד תמ"א 38/2, הריסה ובנייה מחדש, אני קורא למקבלי ההחלטות "לחשב מסלול מחדש" ובמקום לעצור את התמ"א, לקדם פעולה הפוכה בתכלית – להרחיב אותה, ולהעניק עוד זכויות לקבלנים באמצעות איחוד מגרשים והפיכת התמ"א 38/2 לתחליף שיהווה "מיני פינוי בינוי" ויאפשר בהליכים קצרים יחסית לקדם בכל פרויקט ופרויקט מאות יחידות דיור, וכך גם להגדיל משמעותית את היקף התחלות הבנייה ולאזן בין הביקוש להיצע.

החלטה שכזו, לטעמי, תסייע רבות בתקופה הקרובה לשיקום שוק הדיור ותעניק תמריץ מחודש למאות קבלנים ויזמים והכי חשוב – תהווה הוכחה ניצחת לכך שמקבלי ההחלטות הפכו סוף סוף לקשובים למה שקורה בשטח. 

אז אנא מכם, אל תעצרו את התמ"א!

*כותב המאמר ישראל אברמוב הינו מנכ"ל קבוצת "אלד פסגות"

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות