מעבדות לחירות: כיצד ניתן להתמודד עם עליית מחירי הדירות בישראל?
מהם הגורמים לעליית מחירי הדיור וכיצד המדינה יכולה לסייע? אלו הפתרונות שמציע אדר' גיא דוננפלד, יו"ר איגוד מהנדסי הערים ומהנדס עיריית בית שמש
מהם הגורמים לעליית מחירי הדיור וכיצד המדינה יכולה לסייע? אלו הפתרונות שמציע אדר' גיא דוננפלד, יו"ר איגוד מהנדסי הערים ומהנדס עיריית בית שמש
עליית מחירי הדיור בישראל הפכה לאחת הסוגיות הבוערות ביותר בישראל ואחד המדדים המשפיעים על יוקר המחייה במדינה. מחירי הדיור, שעלו בעשרות אחוזים בעשור האחרון, מציבים אתגר משמעותי עבור דור שלם המבקש "לצאת לחופשי" ולהגיע לעצמאות כלכלית ולבית משלו. כיצד ניתן להתמודד עם המצב, ואילו כלים עומדים לרשות המדינה כדי להקל על מבקשי הדיור?
הגורמים לעליית מחירי הדיור
1.היצע נמוך וביקוש גבוה – קצב הבנייה אינו מצליח להדביק את גידול האוכלוסייה, שהינו הגבוה מבין מדינות ה-OECD, והביקוש לדיור הינו בהתאם.
2.מחסור בקרקעות זמינות – ריכוז הקרקעות בידי המדינה והליכי תכנון ממושכים מעכבים פרויקטים חדשים. מעבר לכך, מדינת ישראל עם שטח לא נרחב, כשרוב התושבים מעוניינים לגור במרכז, ומעבר לכך יש מגבלות כאלה ואחרות בשל ענייני שמירה על ערכיה טבע והנופים, שיקולים מגזריים ופוליטיים.
3. עליית מחירי הבנייה – התייקרות חומרי הגלם, מחסור בכוח אדם מקצועי ועלויות רגולציה מייקרות את עלות הבנייה. גם לאירועי ה-7.10 ולמלחמה שפרצה בעקבות מתקפת הטרור יש השפעה, עם עלייה במחירי הפועלים עקב הפסקת העסקת עובדים פלסטינים זולים, מתיחות עם מדינות מפתח שהן ספקיות חומר גלם כגון טורקיה והשפעות גיאו פוליטיות נוספות כמו המלחמה באוקראינה וההפיכה בסוריה.
4. ריבית נמוכה בעבר – תקופות ממושכות של שעורי ריבית נמוכה עודדו השקעה נדל"נית, מה שהוביל לעליית מחירים.
5. תרבות המשפחה היהודית- אולי אלה הרדיפות שזכה העם היהודי לדורותיו, שהביאו את היושבים בציון להלך הרוח כי חייבת להיות דירה בבעלותם וכי שכירות אינו פתרון הולם. כדאי לאמר ולהצהיר בראש חוצות כי הלחץ לבעלות על דירה הוא לחץ מיותר ולא מתאים לכל אחד. שכירות היא פתרון מעולה עבור רבים ויישום נכון היצע דירות לשכירות עשוי לסייע להורדת מחירי הדיור.
כיצד המדינה יכולה לסייע?
1. הגדלת היצע הדיור – האצת הליכי התכנון והבנייה על ידי צמצום הבירוקרטיה. עלינו למצוא דרך למצוא דרך להיות יעילים ומהירים, תוך חשיבה מחוץ לקופסה. ותמ"ל הוא פתרון אחד שאמנם אינו אידיאלי אבל פעמים רבות זה פתרון הולם בשל היותו זרז משמעותי שמתליח להביא תוצאות ולקצר משמעותית הליכי תו"ב.
2. רוב הקרקעות במדינה הם בבעלות המדינה בניהול רמ"י, קידום בנייה לגובה ושימוש בקרקעות מדינה בצורה יעילה יותר – בשל מגבלות הקרקע וקצב גידול האוכלוסייה, המעבר למגורים במגדלים הוא בלתי נמנע ובשנים הקרובות נראה שימוש נפוץ יותר בעירוב שימושים ובמושג "שכונה במבנה", כאשר מוסדות חינוך, שטחים ציבוריים, מסחר ותעסוקה וכן שירותי רפואה ובנקאות יהיו זמינים במבנה אחד יחד עם שטחי המגורים.
3. הרחבת פרויקטים של פינוי-בינוי והתחדשות עירונית – היזמים והרשויות מבינים שהתחדשות עירונית היא הפתרון התכנוני הראוי והנחוץ מבחינת מדינת ישראל, מגמה שחובה לקדם ושתתחזק בשנים הקרובות.
4. תמריצים לזוגות צעירים – הרחבת תוכניות כמו "מחיר מטרה" ו"דיור בהישג יד" שמוזילות את מחירי הדירות עבור אוכלוסיית הזכאים; הגדלת המענקים לרוכשי דירה ראשונה באזורים מועדפים בדגש על הנגב והגליל; הענקת הלוואות מסובסדות והקלות במשכנתאות.
5. ויסות שוק ההשקעות – העלאת מס הרכישה על משקיעים להקטנת הביקוש מצד משקיעים ולהגדלת ההיצע לזוגות צעירים ; עידוד השכרת דירות לטווח ארוך באמצעות תמריצים מסוימים.
6. חיזוק שוק השכירות – כניסה של המדינה תחת האלונקה והתערבות פרואקטיבית לקידום פרויקטים של שכירות ארוכת טווח בפיקוח ממשלתי; מתן יציבות לשוכרים באמצעות חקיקה שתגביל העלאות חדות בדמי השכירות.
7. השקעה בתשתיות תחבורה – שיפור התחבורה הציבורית והנגשת אזורי מגורים מרוחקים יותר באמצעות רכבות מהירות וקווי תחבורה חכמים; יצירת מוקדי תעסוקה מחוץ למרכזי הערים הגדולות כדי להקטין את הלחץ על שוק הדיור במרכז הארץ.
לסיכום, מצוקת הדיור בישראל מחייבת פתרונות יצירתיים ופעולות ממשלתיות ממוקדות. הרחבת ההיצע, מתן תמריצים לזוגות צעירים, ויסות שוק ההשקעות ושיפור התחבורה יכולים לשחרר את שוק הדיור מהלחצים הרבים המכבידים עליו ולאפשר לזוגות צעירים לזכות בקורת גג משלהם. איגוד מהנדסי הערים פועל יד ביד עם גורמי התכנון השונים במציאת פתרונות ובקידום חקיקה מותאמת לאתגרי מדינת ישראל ובכפוף למשברים השונים, הביטחוניים והסביבתיים.
הדרך לחירות כלכלית בתחום הדיור עדיין ארוכה, -אך שיתופי פעולה ושילוב זרועות בין משרדי הממשלה, מוסדות התכנון, לרבות הוועדות המקומיות וכן הרשויות המקומיות וגורמי המקצוע בשטח- יכולים לקרב את המטרה ולהפוך את רכישת הדירה לנגישה יותר לכלל האוכלוסייה.
*הכותב, אדר' גיא דוננפלד, מכהן כיו"ר איגוד מהנדסי הערים וכמהנדס עיריית בית שמש
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן