banner
רוני בריק יואב גלנט וחיים אביטן // צילום: כפיר סיון
רוני בריק יואב גלנט וחיים אביטן // צילום: כפיר סיון

גלנט: "המדינה תטפל בנושא החתמת דיירים בהתחדשות עירונית"

״כל מי שיש לו קצת סבלנות, שילך וישקיע בשכונות בלב ת״א, באמצע ירושלים ב״ש או בשכונות הצופות לכרמל. כל המקומות האלה תהיה בהן התחדשות עירונית בהיקפים משמעותיים ביותר", אמר השר גלנט

תמונה: רוני בריק, יואב גלנט וחיים אביטן // צילום: כפיר סיון

המדינה תיקח לידיה את האחריות לנושא החתמת הדיירים בהתחדשות עירונית, כך הכריז היום שר הבינוי והשיכון יואב גלנט, במפגש מועצת המנהלים של ענף הבניה שהתקיים היום בתל אביב, אותו יזמה התאחדות בוני הארץ בראשות רוני בריק, בהשתתפות ראשי ערים, יזמים ובכירים בענף.

לדברי גלנט: ״הנחיתי את ראש הרשות להתחדשות עירונית, חיים אביטן, לפעול לכך שכל מה שקשור להחתמת דיירים, שנעשה בבלגן גדול, כל ועד בית שרוצה פתרון, במקום שיחתום אצל איזה מאעכר, שיתקע את הפרויקט, מי שייתן גיבוי לכך היא המדינה. זהו שירות וסף שהמדינה תיתן לאזרחיה. היום לוקחים אזרחים ותיקים כשבויים. מי שיקיים את התהליך הזה בכל עיר, היא הרשות להתחדשות עירונית, שיהיה לאזרח את הגיבוי של מדינת ישראל. שידע שיש מאחוריו יכולת לבוא ולתבוע״.

רוני בריק, נשיא התאחדות בוני הארץ, אמר במפגש כי: ״יזמנו את הדיון כי אנחנו מזהים מצב שבו הממשלה שולטת בקרקע באמצעות קבינט הדיור, גורמת לביקושים כבושים, וגורמת לציבור רוכשי הדירות לשבת על הגדר. בסופו של יום אם הממשלה תמשיך במדיניות תביא במו ידיה את משבר הדיור הקשה ביותר שהיה פה. בשטח אנחנו נמצאים באי ודאות גדולה. יודעים על מאמצים של הממשלה לקדם פרויקטי התחדשות עירונית, ואנחנו שותפים לדעה שזו הדרך להגדלת היצע הדיור, אבל ההתקדמות איטית.

״כיום יש 7600 יח״ד שבנייתם החלה בהתחדשות עירונית, כאין וכאפס לעומת הפוטנציאל. ע״פ ההערכות שלנו, יש פוטנציאל של 900 אלף יח״ד להתחדשות בישראל. בקצב הזה של ההתקדמות יקח לנו בין 100-120 שנה לחדש את המדינה, אם נעמוד בקצב של 8000 יח״ד. אין לנו את הזמן הזה, האוכלוסיה נמצאת במגמת צמיחה. יש לסייע לראשי ערים שרוצים התחדשות עירונית, במיוחד על קו השבר הסורי-אפריקאי. ניוד זכויות, נקודות זיכוי לקבלנים שיפעלו בפריפריה, עושים את זה בכל העולם, ולא ברור למה אנחנו משלבים ידיים ומחכים לאסון שיבוא״.

גלנט: תשקיעו במרכזי הערים הגדולות
השר גלנט המליץ במפגש ליזמים להשקיע כבר היום במרכזי הערים הגדולות, שצפויות להערכתו להיות המקומות האטרקטיביים ביותר בכל עיר בשנים הקרובות לאור ההתחדשות העירונית. ״כל מי שיש לו קצת סבלנות״, אמר גלנט, ״שילך וישקיע במקומות האלה. שכונות בלב ת״א, באמצע ירושלים ב״ש או בשכונות הצופות לכרמל. כל המקומות האלה תהיה בהן התחדשות עירונית בהיקפים משמעותיים ביותר. 20% מהבניה החדשה 2030 תהיה בהתחדשות עירונית״.

חיים אביטן, מנהל הרשות להתחדשות עירונית, אמר כי: ״בעוד חודש סיימנו להקים בפועל את הרשות. יש בירוקרטיה לא גדולה, שנפתור אותה, ונאייש את כל בעלי התפקידים. הנושא של המינהלות ברחבי המדינה הוא כלי שלא היה קודם. מקור למאגר מידע וסיוע. מי שרוצה להתעסק בהתחדשות בא למינהלת, לא לאגף ההנדסה של העירייה. המינהלת תתעסק רק בהתחדשות עירונית ופינוי בינוי. זה יקבל תאוצה. יש בירוקרטיה במדינה, אבל התהליך יצא לדרך. ראשי הרשויות צודקים, צריכים לתת מענה לתושבים. ראשי הערים לא מקבלים היטלי השבחה. ישבנו עם השר, והתחלנו תהליך להקים את הקרן״.

גלנט, אביטן וכתב // צילום: מיכל מסינג
גלנט, אביטן וכתב // צילום: מיכל מסינג

זינגר: העיר לא תיכנס לגירעון

ישראל זינגר ראש עיריית רמת גן, אמר במפגש כי: ״אני שמח שהפיילוט הראשון אצלנו. העיר לא תיכנס לגירעון. מינהלות ההתחדשות לא יוסיפו בירוקרטיה. הן לא רגולטור נוסף. בנו טוב גם לפני שנבחרתי, אבל בנו ללא תכנון ללא מחשבה על השכונות השונות. היתה חלוקה לא הגיונית וצודקת. מה שקורה בתקופה האחרונה במינהלת, אמרנו שצריך לעשות סדר. חלוקת יחידות הדיור שנתנו להם היתרים, עם הצמצום בגלל כל נושאי החקיקה, היטלי ההשבחה וכו׳. דאגנו לכך שמיתנו את זה, ועם זריקת המרץ הכספית של הרשות, אנחנו יכולים להגביר את הקצב. אף אחד לא עושה טובה לעיר רמת גן. יש אינטרס משותף. המדינה רוצה יח״ד. אזורי הביקוש הם במרכז. אם יהיו פה יותר היתרים זה יורד את מחירי הדיור. המינהלת שהקמנו תפשט את התהליכים״.

עו״ד איתן גינצבורג, ראש עיריית רעננה, אמר כי: ״הפקנו ברעננה תכנית מתאר ראשונה, שם מסומן באופן ברור איפה ומה אפשר לקדם. האתגר של תכנית המתאר שלנו ליצור מלאי דירות בעיר בנויה. לקחת תכנית מתאר, הכי קל לתכנן על שטחים פתוחים. זה יוצר בעיות, חניה, תנועה, לא רק בגלל ההתחדשות העירונית. היום אין משפחה שאין לה 2-3 כלי רכב. לכן אנחנו על זה. אנחנו לא מבקשים סיוע מהמדינה, לוקחים אחריות ועושים בעצמנו. מתוך מדיניות ברורה ושקולה״.

גבעתיים: כל עוד העיר לא תוכל להכיל תוכניות לא יקודמו

ראש עיריית גבעתיים רן קוניק, אמר כי: ״כל עוד העיר לא תוכל להכיל תוכניות לא יקודמו. ראשי הערים עובדים קודם כל אצל התושבים ולא היזמים. היזמים קודם מחתימים, ואז באים לעירייה ומופתעים. בגבעתיים תמ״א זו התחדשות בניינית, לא התחדשות עירונית. אנשים מקבלים דירות ששוות 2 מיליון שקל, ויש עוד טענות ודרישות מטורפות. התמ״א לא מתאימה לגבעתיים, באופן מפתיע תכנית המתאר שלנו מדברת על בעיקר תכניות פינוי בינוי. צריך לעשות מתחמים של 4 דונם, ולהפריש לטובת הציבור. זה מה שמתאים לגבעתיים. מעל 50% מבעלי הדירות, לא גרים בגבעתיים בכלל, משדרגים דירות על חשבון כולנו. זו לא התחדשות עירונית, זה לקחת עיר איכותית ולהרוס אותה. בלי תמיכה כספית, בלי כסף, ושינוי במדיניות התמ״א לא נוכל לקדם התחדשות עירונית״.

ראש עיריית קריית אונו ישראל גל, אמר כי: ״צריכים לחשוב במארג אחד כולל. על המדינה להשקיע יותר בתחבורה, לתת כסף לראשי הרשויות להכנסת אנשי מקצוע שיטפלו בנושא. החסם העיקרי – לעבור מסע תלאות בירוקרטי של המדינה. ועדות מחוזיות, מינהל מקרקעי ישראל וכו׳. צריכים לפשט את התהליכים. אי אפשר להילחם מול הקבלנים, המתנגדים, הרצונות של התושבים, ובסוף ללכת לוועדות התכנון. צריך לפשט את הכל. תפקיד ראש הרשות, לדאוג שערך הנכסים של הדיירים שלהם ישמר ויעלה, ואני מאמין בהתחדשות״.

ראש עיריית פתח תקווה יצחק ברוורמן, אמר כי: ״אני נגד התחדשות ללא תכנון, ללא תשתיות ללא השקעה. לא שמעתי שמדברים על איכות הדיירים שיגורו בדירות החדשות שרוצים. כשאני צריך בפתח תקווה לעשות פינוי בינוי, לשכונה קיימת, לפני ההתחדשות – חוסר של 50 דונם. רוצים עשרות אלפי יחידות, איך יחזיקו אח״כ את השירותים לדירות״.

עינת גנון, מנהלת אגף התחדשות עירונית, אמרה כי: ״אנחנו פועלים לכללים אחידים לחישוב היטלי השבחה. יש 3 גרסאות שמאיות, ופועלים שיהיו הנחיות ברורות. נפרסם בימים הקרובים הסכם מדף, וזה יקל על התהליכים. בהחלט יושבים וחושבים איך לתת מענה ליזמים, וגם לדיירים. זה יהיה מוצר שנוציא לשוק ויקדם תהליכים״.

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות