banner
פאנל נשות הנדל"ן // צילום: דרור סיתהכל
פאנל נשות הנדל"ן // צילום: דרור סיתהכל

"פינוי בינוי היא מלכת ההתחדשות, אבל צריך למצוא פתרון לרמת הבניין הבודד"

באיזה מקרה התחדשות בניינית עדיפה והאם מתחמים גדולים עדיפים ליזמים? אלו המסקנות של נשות הנדל"ן הבכירות  

זיו גולדפישר 10.03.2025

האם עדיין יש מקום לתכניות להתחדשות בניינית, בתקופה שבה ההעדפה היא להתחדשות מתחמית? האם בכל מקרה צריך להעדיף התחדשות מתחמית, ומתי התחדשות בניינית היא הבחירה העדיפה? בסוגיות או עסקו נשות נדל"ן בכירות, שהשתתפו בפאנל שערך "מגדילים" לרגל יום האישה, בהנחיית העורכת הראשית כרמלה קופר.  

עו"ד נורית כהן קצב // צילום" דרור סיתהכל
עו"ד נורית כהן קצב // צילום" דרור סיתהכל

עו"ד נורית כהן קצב, שותפה מייסדת פירמת KDC כהן – קצב, קרן דהן ושות', אומרת כי עם סיום תוקפה של תכנית תמ"א 38, נוצר חלל ברשויות שלא קידמו חלופה לתמ"א: "נוצר חלל ענק, שלא לדבר על הפריפריה. תכנית פינוי בינוי היא מלכת ההתחדשות. התכנית המתחמית נותנת פתרון טוב יותר לשכונה עם חידוש תשתיות מאשר תכניות בנייניות, ונכון שיש רשויות שלא רצו את תמ"א 38, אבל צריך למצוא פתרון לרמת הבניין הבודד. ישנה חלופת שקד, שהיא לא מספיק טובה ולא נותנת מספיק זכויות, אבל זאת נקודת התחלה טובה".

עו"ד אוריתה קורנובסקי // צילום: דור סיתהכל
עו"ד אוריתה קורנובסקי // צילום: דור סיתהכל

עו"ד אוריתה קורנובסקי, מייסדת ושותפה במשרד עוה"ד קורנובסקי גבאי זיתוני (KGZ), מלווה מתחמי התחדשות שהחלו כתכניות של תמ"א 38, אך הפכו למתחמי פינוי בינוי. קורנובסקי: "ברמת גן יש לנו 5 פרויקטים שהתחילו כתמ"א 38,לא צלחו את הוועדות. לכן הם חזרו אלינו וביקשו לצרף בניינים נוספים לפרויקט ולקדם אותו כמתחם. זה גזל הרבה מאוד זמן, בזבזנו הרבה  זמן, ועבודה. אבל בסופו של דבר כולם מרווחים מזה, וזה בסך הכל טוב לכולם".

טליה שפירא // צילום: דרור סיתהכל
טליה שפירא // צילום: דרור סיתהכל

ומה בנוגע ליזמים? האם להם עדיפים מתחמים גדולים – או קטנים? טליה שפירא, יועצת עסקית בכירה, ומומחית בליווי חברות בענף הנדל"ן התכנון והבנייה: "לא כל הפרויקטים הם מתחמי ענק. 75 אחוזים מהם אלה פרויקטים של יזמים קטנים ובינוניים. ליזמים קטנים יש הרבה אתגרים. הכלי הראשון שיכול לסייע להם בכך זה כלי לניהול סיכונים פיננסיים. כשמתחילים פרויקט, צריך לראות את הכדאיות שלו, את הרכיבים ואת עלויות המימון. השנה האחרונה הייתה מאוד מאתגרת. אני מקבלת יותר ויותר פניות מחברות שאומרות: 'גדלנו ואנחנו לא מצליחים לבדוק את העבודות'. עם יזמים כאלה, אני מציעה היערכות ארגונית ותכנון של עומסים, וכך הם יכולים לתמוך בפרויקטים יותר גדולים".

עו"ד ליה קרל // צילום: דרור סיתהכל
עו"ד ליה קרל // צילום: דרור סיתהכל

עו"ד ליה קרל, שותפה מייסדת במשרד פפיש קרל ושות', התייחסה לתופעה נוספת בפרויקטים של התחדשות עירונית – שותפויות של יזמים, תחום שבמסגרתו חברות יזמיות ניגשות יחד למכרזים משותפים. "כל נושא השותפויות תפס תאוצה מאז הקורונה. הדיירים לא כל כך מקבלים את זה בעין טובה. הם מכירים את היזם הגדול, לא את השותף הקטן שמצטרף אליו – ולעתים דווקא הוא זה שמביא את ההון. לכן הם לעתים פוסלים את ההצעה ולא מוכנים לשמוע על שיתוף פעולה, הם רוצים לעבוד רק עם חברה אחת, ומה יקרה אם החברה הקטנה".

גלית וינדר טפר // צילם: דרור סיתהכל
גלית וינדר טפר // צילם: דרור סיתהכל

גלית טפר וינדר, מנכ"לית הפניקס ליווי בניה, השיבה על כך: "אני מעדיפה שיהיו שני יזמים, ושיהיו להם הסכמים איך מתגברים על קשיים על מנת שהפרויקט ימשיך. במתחמי פינוי בינוי, המשמעות היא שיש כיס אחד עמוק יותר שמביא איתו כסף".

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות