היזמים: "הדיירים מחפשים אותנו. לא אנחנו אותם"
פאנל נשות נדל"ן בכירות דן בהשפעת יחסי היזמים והדיירים על תהליכי ההתחדשות: "הדיירים מוכנים לוותר על שטח בשביל ממ"ד"
פאנל נשות נדל"ן בכירות דן בהשפעת יחסי היזמים והדיירים על תהליכי ההתחדשות: "הדיירים מוכנים לוותר על שטח בשביל ממ"ד"
אחד המאפיינים הייחודיים של תהליכי התחדשות הוא מעורבותם של דיירים בתהליכי התכנון. אם בפרויקטים רגילים של בנייה, היזם מתנהל מול גופי התכנון, בפרויקטים של התחדשות – בין אם תמ"א 38 או פינוי בינוי, נוסף שחקן נוסף, הדיירים. במורכבות הזאת עסק פאנל נשות הנדל"ן הבכירות, יוזמת "מגדילים" בהנחיית העורכת הראשית כרמלה קופר, לרגל יום האישה.
קרן הרוש, המלווה דיירים בפרויקטים של התחדשות עירונית, בדגש על פינוי בינוי מסבירה: "אם לדייר אין אמון ביזם, והוא מרגיש שהוא רק שורה בהסכם, ככה הוא יתייחס לפרויקט הזה. כולם צריכים להיות באותו צד. היזם והרשויות המקומיות הם הצדדים החזקים. הדיירים לא מכירים את העסקה המאוד מורכבת, לא יכולים להתעסק בעניין הזה. והתפקיד שלנו כמלווים זה היות שם תמיד, בכל השלבים, מההתחלה ועד הסוף".
לימור יעקב, סמנכ"לית פיתוח עסקי משרד ישראל יעקב שמאות מקרקעין: "כמשרד שקיים 25 שנים, אנחנו מלווים עשרות פרויקטים והרבה בעלי דירות. הם מבינים יותר בתחום ויודעים לדרוש יותר. הם גם מבינים שאם הפרויקט לא ירוויח, הוא לא ייצא לפועל. כשדיירים דורשים זכויות שלא צריכות להגיע אליהם, כמו למשל דייר שמארגן את הפרויקט ודורש חניה נוספת או עוד הטבות, או דייר שגר בקומה עליונה ורוצה פנטהאוז, במקרה כזה הפרויקט לא ייצא לפועל. אנחנו יודעים לומר לדיירים מתי זה לא יהיה רווחי ומתי הגיע לעמק השווה".
נטלי עברון, שותפה מייסדת נטלי עברון משרד עורכי דין: "המלחמה הביאה את הדיירים להבנה שממ"ד זה לא פריבילגיה, וצריך את זה. זה עניין של ביטחון, והדיירים מבינים את זה. אם פעם דיירים היו מתווכחים על מפרט מפואר, היום הם מוכנים לוותר על שטח. דיירים מוכנים לספוג הפחתת שטחים, בשביל ממ"ד".
אופיר כהן-קוניוק, שותפה במשרד כהן קוניוק ושות', המייצג דיירים: "אנחנו מקבלות עדיין הצעות גרנדיוזיות מיזמים, ואנחנו משתדלות מאוד למתן את היזמים לומר להם: אל תגזימו, כי לא תצליחו לעמוד בכך".
שלי גרין, מנהלת תחום התחדשות עירונית בוני התיכון: "אני מסתכלת ורואה התחדשות, דיירים הבינו שהם לא יכולים להמשיך להיות במבנים מסוכנים, ורוצים התחדשות. אני יכולה להגיד שהדיירים מחפשים אותנו. לא אנחנו אותם".
נוגה אלתר, מייסדת אלתר, פיתוח סביבתי ובניה ירוקה, מסבירה כי בנייה ירוקה ופיתוח סביבתי תורמת הן לדיירים והן ליזמים: "בנייה ירוקה זה קודם כל לרווחת הדייר, כמו תכנון תרמי ואקוסטי. אלה פתרונות מחייבים, והדייר מרוויח מזה. אנחנו מקבלים ריג'קטים מיזמים, אבל הדיירים יודעים מה הם רוצים. כל נושא הבנייה הירוקה היא גם לטובת היזם, כי זה גם עניין שיווקי".
שחקן נוסף הוא רוכשי הדירות. אורטל גנון קינן, סמנכ"לית פיתוח עיסקי אופק החזקות, מסבירה כי רוכשים מוכנים לשלם יותר בהתאם למפרט המוצע: "כחלק מהמחויבות להשאיר חותם חיובי, על היזם להשקיע במערכת היחסים עם הדיירים ולייצר חוויה חיובית לאורך השנים תוך אמון מלא, מקצועיות ואנושיות"
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן