banner
ענבל דוד // צילום: דרור סיתהכל
ענבל דוד // צילום: דרור סיתהכל

ענבל דוד, מנכ"לית "דירה להשכיר": "הריבית היא משקולת על המודל של דיור להשכרה"

בפאנל שערך "מגדילים" לרגל יום האישה, דנו נשות נדל"ן בכירות בעתידו של ענף הדיור להשכרה לטווח ארוך, עם מסקנות מעניינות

זיו גודלפישר 10.03.2025

האם דיור להשכרה לטווח ארוך בישראל יהפוך לנפוץ יותר ויותר, בדומה לנעשה באירופה או בארצות הברית? מהם הגורמים המכבידים על קידום דיור להשכרה בישראל, ומה עתידו של התחום הזה בישראל? בסוגיות אלו עסקו נשות נדל"ן מובילות, שהשתתפו אתמול (א') בכנס "מגדילים", בהנחיית העורכת הראשית כרמלה קופר, שנערך לרגל יום האישה הבינלאומי. 

כרמלה קופר // צילום: דרור סיתהכל
כרמלה קופר // צילום: דרור סיתהכל

ענבל דוד, מנכ"לית החברה הממשלתית "דירה להשכיר", העוסקת בקידום דיור להשכרה לטווח ארוך, מעריכה כי מדינת ישראל הולכת לאמץ את אורח החיים האירופי, שבו יש שיעור גבוה של שוכרי דירות לטווח ארוך: "אנחנו בשיעור שוכרים זהה לממוצע ה-OECD, ואנחנו לא שונים בנתח השוכרים מכלל משקי הבית. כיום, אחד מכל שלושה שוכר דירה. רק לפני כמה שנים אחורה, שיעור השוכרים היה 25 אחוז. זאת עלייה משמעותית. צריך להבין שמי שיש לו יהיה לו יותר, ומי שאין לא יהיה לו. התפקיד שלנו כחברה הוא לווסת את תחום השכירות לטווח ארוך. זה דבר שנפוץ במערב, ובישראל אנחנו תחילת הדרך".

היזמים, כך נראה, לא רצים למכרזים של שכירות לטווח ארוך.
"הם דווקא כן רצים. בשדה דב סגרנו מכרז לאלף יח"ד, כך שיש הצלחה למכרזים. אבל הריבית היא משקולת על המודל של דיור להשכרה, והיזם צריך לתמחר את כל האלמנטים ולתת את ההצעה הנכונה לקרקע". דוד מציינת עוד כי בארבע השנים האחרונות שיווקה החברה בממוצע 6,500 יח"ד לשנה, וכך להערכתה תסתיים גם 2025.

מנגד, חני הורוביץ, הבעלים של חברת היזמות קבוצת הורוביץ, חולקת על החזון האופטימי של דוד: "יש לנו תפיסה שאנחנו רוצים דירה בבעלותנו, העיקר לא דירה בשכירות. גדלתי על כך שכסף לשכירות זה כסף לפח. צריך להביא לארץ את המנטליות של השקעה בדירות להשכרה". והמנטליות שאותה מזכירה הורוביץ היא המנטליות של תחזוקה של הדירות המיועדות להשכרה: "אם ניקח את לאס וגאס, שם יש מנטליות של תחזוקה. למשל, בכל פעם שדייר מתחלף, גם אם התגורר בדירה תקופה קצרה, מסיידים אותה. ביום שתהיה את המנטליות הזאת לחברות בארץ, זה הרגע שבו יירד הפיוז על  הנושא של דירה בבעלות. צריך למצוא דרך לדרבן חברות לתחזק דירות להשכרה".

חני הורוביץ // צילום: דרור סיתהכל
חני הורוביץ // צילום: דרור סיתהכל

הורוביץ מסכימה עם דוד כי הריבית היא גורם שמקשה על התפתחות ענף הדיור להשכרה בישראל: "אין ספק שהריביות הן כבדות משקל, וחברות שקנו קרקעות במחיר גבוה הן בבעיה קשה. חברות שנכנסות היום לתחום יודעות איך לתמחר את הקרקע. מחיר הקרקע צריך להיות ב-40 אחוז נמוך יותר כדי להחזיר את ההשקעה".

עו"ד ורו"ח חיה אביסרור // צילום: דרור סיתהכל
עו"ד ורו"ח חיה אביסרור // צילום: דרור סיתהכל

חיה אביסרור שמעוני, עו"ד ורו"ח ובעלת משרד עורכי דין המתמחה במיסוי, מצביעה על מדיניות הממשלה ככזו שמונעת הטבות משוק הדיור להשכרה: "אם מדברים על עידוד ממשלתי לדיור להשכרה, אז צריך לדבר על מיסוי. בעבר מסלולים אטרקטיביים לדירה להשכרה, שגידרו את הסיכונים ליזם. ראינו אז יותר שחקנים, כי זה היה יותר כדאי ליזמים בינוניים. בשיחה עם מנהל רשות המסים, אנחנו מפמפמים את הקושי של יזמים שרוצים להיכנס לתחום. הם רוצים לקבל הקלות מס, ורשות המסים מאוד מעוניינת להמשיך בפרויקט הזה. אבל הפוליטיקאים לא רוצים את זה ולא מקדמים את זה. רשות המסים רוצה לסייע לימים אבל יש מדיניות ממשלה שלא רוצה לתת הטבות לשוק השכירות".

על כך השיבה ענבל דוד: "זה נכון, חוק עידוד השקעות הון נתן עידוד להשקעה בדירות לשכירות, אבל לא הייתה רגולציה משלימה שקובעת את התחום. היו יזמים שהשכירו רק ל-5 שנים, ולא נתנו חוזים לטווח ארוך, וכך המדינה נתנה הטבה ולא תמיד קיבלה את מה שרצתה. צריך השכרה לטווח ארוך. החקיקה הוציאה חלק מהשחקנים מהשוק. עכשיו נשארו רק שחקנים לטווח ארוך, אפילו לצמיתות".

עו"ד נינה אהרונוב // צילום: דרור סיתהכל
עו"ד נינה אהרונוב // צילום: דרור סיתהכל

עו"ד נינה אהרונוב, עו"ד בכירה במחלקת הנדל"ן וההתחדשות העירונית בדורון טיקוצקי, קנטור, גוטמן, עמית, גרוס ושות': "צריך לחייב יזמים להכניס את נושא הדירות לשכירות בכל התב"עות, ומנגד צריך לתת לתת הטבות מס שליזמים יהיה תמריץ לכך. יזמים הפכו מפונקים, ולא לוקחים כל פרויקט. רשויות מקומיות בהחלט יכולות להיות חלק מזה, כמצטרפות להגשת התב"עות, ובכך שיחייבו את היזמים לקדם שכירות".

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות