אחרי 20 שנה: יצא לדרך פינוי בינוי רקנאטי ברמת אביב ג'
כ-20 שנות עיכובים בירוקרטיים, מאבקים ודיוניים משפטיים הסתיימו השבוע עם הריסת בניין בן 45 שנים ברחוב רקנאטי ותחילת הקמתן של 198 יח"ד
כ-20 שנות עיכובים בירוקרטיים, מאבקים ודיוניים משפטיים הסתיימו השבוע עם הריסת בניין בן 45 שנים ברחוב רקנאטי ותחילת הקמתן של 198 יח"ד
הדמיית פרויקט רקנטי // תכנון: כנען שנהב אדריכלים // הדמיה: ויופוינט
יצא לדרך פינוי בינוי ברחוב רקנאטי ברמת אביב ג', במסגרתו נהרס מבנה בן 45 שנה ובו 96 דירות, אשר במקומו יבנו בתוך 3.5 שנים שלושה מגדלים, בני 16 קומות כל אחד ובהם 198 דירות, על פני שטח של כ- 6.3 דונם.
הבניין הקיים, שאכלוסו החל בסוף 1974 היה הפרויקט הראשון באזור בשכונת רמת אביב ג'. "בשביל מכולת היינו צריכים ללכת קילומטרים בחול לשכונה הסמוכה", אמרו הדיירים שנכחו באירוע ההריסה. רחל גרינברג, מראשוני הדיירים בפרויקט, שהובילה את התהליך המורכב והמסובך, שכלל לא מעט קשיים, מספרת כי: "נכנסנו לכאן בסוף שנת 1974. גרנו בקומה השנייה עם 30 מדרגות, וכשאתה צעיר זה לא מפריע לך. גרנו בדירת ארבעה חדרים וגידלנו פה שתי בנות לתפארת, אבל כשחלפו השנים הבניין התיישן ואנחנו התבגרנו וזה כבר לא היה פשוט. עד שהגענו סוף סוף לרגע הזה".
20 שנה של עיכובים ומאבקים
עסקת הפינוי בינוי החלה להירקם לפני כ- 20 שנה, עם התאגדות בעלי הדירות. ב- 2003 יצרה נציגות הדיירים קשר עם החברות אשדר וענב לקידום הפרויקט. לאחר שנים רבות שבהן עמלו החברות על קידום התב"ע, לבסוף בשנת 2012, אושרה התכנית למתן תוקף והפרויקט החל להתקדם אולם גם אז נמשכו המאבקים בין היזם למתנגדים לפרויקט, מאבקים שהגיעו עד לכותלי בית המשפט והסתיימו בהליך בוררות.
עו"ד מירה בורנשטיין, ממשרד עו"ד הרטבי, בורנשטיין, בסון, מייצגת את בעלי הדירות מתחילת הדרך וליוותה אותם בבחירת היזם ויצוגם בפני מוסדות התכנון והערכאות המשפטיות. לדבריה הפרויקט הזה הוא הוכחה לכך שכאשר הבעלים רוצים בפרויקט, בסופו של דבר הוא ייצא לדרך, למרות כל המשוכות והמכשולים מצד הרשויות ועל אפם וחמתם של המתנגדים: "הפרוייקט הוא בין הראשונים בארץ, והחל בתקופה בה נושא ההתחדשות העירונית היה בחיתוליו וכל העוסקים במלאכה התמודדו לאורך הדרך עם קשיים כשלרשותם כלים מעטים ודלים. מאז חלה התקדמות משמעותית לאור ההכרה של הרשויות בחשיבות הלאומית של ההתחדשות העירונית הן בהיבט הפרטי- שיפור איכות החיים- והן בהיבט הציבורי- חידוש מרכזי הערים תוך ניצול מיטבי של הקרקע, תוספת משמעותית של יחידות דיור ותרומת תועלות לטובת הציבור. במהלך השנים, נחקקו חוקים חדשים המאפשרים התמודדות יותר יעילה עם סרבנים . גם הרשויות מפנימות, אם כי בקצב לא מספק, את הצורך לקדם את הפרויקטים הללו בלוחות זמנים יותר מהירים. הדרך עוד ארוכה אולם ברור היום שההתחדשות העירונית היא הפתרון למחסור החמור בדירות, הן הקיים והן הצפוי ולכן יש להמשיך ולהסיר חסמים כדי לאפשר ביצועם של עוד ועוד פרויקטי פינוי-בינוי שישנו את פני הארץ", אומרת עו"ד בורשטיין.
"אנחנו בהחלט הולכים לשפר לכולם פה את החיים", אומר ארנון פרידמן, מנכ"ל אשדר הבונה את הפרויקט ומוסיף כי: "אנשים מבוגרים חיו פה בקומה רביעית ללא מעלית וללא ממ"ד. עכשיו יהיו פה דירות פאר של שלושה עד 5 חדרים וכן פנטהאוזים של 6 חדרים עם מעלית, חניה, מחסן ומרפסת המיועדים גם לזוגות צעירים וגם למשפרי דיור. אני מקווה שגם חלק מאלה שעזבו במהלך התהליך יחזרו לגור פה בפרויקט החדש". עוד אומר פרידמן כי: "אני לא צופה כאן שום בעיה של תשתיות לאחר אכלוס הדיירים החדשים וזאת מפני שרמת אביב מצטיינת בהרבה שטחי ציבור נרחבים, שיוכלו בקלות להכיל תוספת של 100 יחידות דיור חדשות".
"זה מרגש ברמות מטורפות לראות את הפרויקט הזה קורם עור וגידים מול עיננו אחרי כל כך הרבה זמן", אומרת עינת גנון סמנכ"לית הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, שמשמשת כרגולטור של הפרויקט, מעידה כי דאגה בין השאר להטבות מס כל תהליכי הפרויקט ואומרת כי השבוע תצא טיוטה של הסכם מדף בין בעלי הדירות ליזמים: "כל דייר יוכל להוריד מהאינטרנט את ההסכם הפרטי שלו, שיהיה לשביעות רצון כל הצדדים וכך נוכל להתקדם בתהליך", אומרת גנון.
"כשהחלנו את הפרויקט הזה בסוף שנת 2002 האמנו שמקסימום תוך 5 שנים נצא לביצוע", אומר אפי כץ מנכל חברת "ענב", השותפה של אשדר בפרויקט ומוסיף: "למרות האילוצים הקשיים והמורכבות הגענו סוף סוף לרגע הזה וזה ממש מרגש".
"זה בהחלט די מלחיץ לחשוב שאתה מתחיל תהליך שיכול לקחת 20 שנה אבל זה בהחלט שווה את זה", אומר דני לוי שהגיע לבניין בדיוק כשהחלו לחלום על השינוי, "אנשים הפסיקו להשקיע בדירות ובבניין כי אמרו חבל. עוד מעט יהרסו ויהיה פה פינוי בינוי. עכשיו אני בטוח שנקבל פה משהוא לתפארת".
לרחל גרינברג שהתחילה את המרוץ מנקודת ההתחלה כדיירת וכעת מובילה את כולם לקו הסיום יש מסר אחד ברור: "כשבעלי הדירות מלוכדים למרות הקשיים ועל אפם וחתמם של המתנגדים יהיה פרויקט. צריך פשוט הרבה אופטימיות אורך רוח ואמונה בצדקת הדרך".
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן