banner
אבישי מאירוביץ // צילום: בית ירושלמי
אבישי מאירוביץ // צילום: בית ירושלמי

גילה ורמות – כבר לא רק שכונות שינה

ירושלים יכולה להתרחב רק לגובה ולכן השכונות בקצוות יהפכו בקרוב למרכזיות יותר, עם שטחי בילוי ומסחר אטרקטיביים // דעה

אבישי מאירוביץ' 10.01.2024

עבור רבים ירושלים מסתכמת פחות או יותר בשוק מחנה יהודה, המדרחוב במרכז העיר, שדרות ממילא, העיר העתיקה ואולי מוזיאון או שניים. שאר ירושלים נתפסת כערב רב של שכונות מגורים ולינה שאינן אטרקטיביות במיוחד למי שמגיע מבחוץ. 

כל זה עומד להשתנות בקרוב, כאשר בשל מצוקת הדיור וחוסר היכולת של ירושלים להתרחב לאורך ולרוחב, ההתפתחות הטבעית שלה בעיקר לגובה, מה שיביא לניצול שטחים למטרות שונות גם באותן שכונות שינה, לרבות אזורי מסחר, תרבות ותיירות, שיקרצו יותר ויותר למבקרים מבחוץ. חלק גדול מאותה התפתחות הינו בזכות רישות הרכבת הקלה, שתחבר את מרכז העיר גם לקצותיה בצפון ובדרום.

שתיים מאותן שכונות הן רמות אלון (המכונה לרוב "רמות") וגילה. ההתחלה של שתיהן דומה, שתי השכונות נוסדו בעקבות הרצון להרחיב את ירושלים אחרי מלחמת ששת הימים ולהגן עליה, במה שכונה פרויקט שכונות הטבעות- הכולל גם את נווה יעקב, תלפיות מזרח ("ארמון הנציב") ופסגת זאב.

שכונת רמות קמה בשנת 1974 בצפון מערב ירושלים. כיום מדובר באחת השכונות הגדולות בישראל עם אוכלוסייה של כ-60 אלף איש. בשנים האחרונות נהנית רמות מתנופת בינוי ופיתוח, כאשר ב-2023 אושרה תוספת בנייה של 1700 יחידות דיור בבניינים של עד 12 קומות וכן אושר פינוי בינוי שכולל עוד 1000 דירות ברמות פולין, שכונה משנית בתוך רמות הגדולה. הקו הכחול של הרכבת הקלה, שהעבודות עליו יחלו במהלך השנה, יכלול תחנה ברמות, מה שאמור להביא לשכונה בניינים עם עירוב שימושים ולשדרג אותה אל הרבה מעבר לשכונת שינה.

אמנם שכונת רמות בסך הכל בת  40 לא ותיקה מאוד, בטח במונחים של ירושלים – אין בה בנייה חדשה בהיקפים משמעותיים. אמנם החלו בה מיזמי התחדשות עירונית, אבל אלה מתקדמים באיטיות, בעיקר בשל העובדה כי מדובר באזורים עם אוכלוסייה חרדית. 

הפוטנציאל של השכונה מתבטא היטב בעסקה שקבוצת בית ירושלמי סגרה השבוע ומשקפת את אמון החברה בשכונה ואת התפתחות הפריפריה של העיר, כאשר קרקע ברחוב כיסופים שברמות נרכשה במחיר של 66 מיליון ₪. מדובר בשטח של 2.5 דונם, שטח בו תב"ע מאושרת לבנייה של 80 יחידות דיור.

מהרבה בחינות, שכונת גילה, שנוסדה ב-1971, היא האחות הדרומית של רמות. גילה היא השכונה הגבוהה בירושלים, 857 מטר מעל הים, מה שמקנה לתושביה מבט פנורמי על כל חלקי העיר והסביבה. בשכונה מתגוררים כ-35 אלף תושבים. מדובר באחת השכונות הייחודיות בירושלים, המשלבת בתים פרטיים ודגש קהילתי, עם מבני שיכונים, מיזמים של גדולי האדריכלים (רם כרמי כדוגמא) ובעת האחרונה גם התחדשות עירונית. בימים אלה מבוצעות עבודות להקמת הקו הירוק של הרכבת הקלה, שיכלול תחנה בגילה. בנוסף צפוי חיבור לקו הכחול של הרכבת הקלה.

גם בגילה חתמה השבוע בית ירושלמי על עסקה שמשקפת את הפוטנציאל שאנחנו רואים בעיר, במחיר של 30 מיליון ₪ שטח של 2.8 דונם, בו תב"ע מאושרת לבניית 35 יחידות דיור. העסקאות הללו מבשרות על שוק ער, חי ונושם, עם עוצמה וביקושים ערים למדי, גם בתקופה הנוכחית.

ירושלים כאמור חסומה מכל צידיה, אם מסיבות מדיניות-פוליטיות, מגבלות של ערכי טבע או אתרים היסטוריים וארכיאולוגיים ולכן ההתפתחות הטבעית היא לגובה, כאשר שכונות שהיו נחשבות למרוחקות יהפכו בקרוב להמשך טבעי למרכז העיר ובשל הרכבת הקלה גם לקרובות למרכז. דווקא ימי המלחמה והשפל בנדל"ן הן הזדמנות להיערך לקראת העתיד לבוא, כאשר בוא תגיע תקופה של גאות בביקושים.

*כותב המאמר, אבישי מאירוביץ', הינו סמנכ"ל קבוצת בית ירושלמי

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות