banner
קיבוץ בצפון הארץ // צילום: מגדילים
קיבוץ בצפון הארץ // צילום: מגדילים

השינוי הדרמטי בקיבוצים ומושבים: עד 10 יח"ד לדונם ותוספת של אלפי דירות

ולנת"ע תדון השבוע בשינוי לתמ"א 35 – מכסות המגורים במושבים ובקיבוצים יבוטלו, ויקבע מפתח קבוע בהתאם לגודל היישוב ומיקומו

זיו גולדפישר 09.07.2023

ביטול המכסות למגורים ביישובים כפריים והגדלת צפיפות המגורים במושבים: ועדת המשנה לנושאים תכנוניים עקרוניים (ולנת"ע) תדון השבוע בשינוי מספר 5 לתכנית המתאר הארצית מספר 35 (תמ"א 35), שצפויה להביא לתוספת של אלפי יח"ד במגזר הכפרי ולהביא לשיעור צפיפות של עד 10 יח"ד לדונם ביישובים כפריים. מטרתה הרשמית של התכנית היא "מתן מענה לגידול ולצמיחה של הישובים הכפריים בישראל". 

תוכנית המתאר הארצית מספר 35 היא בעצם תכנית שמטרתה להגדיר כיצד תפעל מדיניות התכנון ופריסת הישובים בישראל, לבנייה לפיתוח ולשימור היישובים הקיימים וישובים נוספים בארץ. התכנית מגדירה, בין השאר, את גודל היישובים הכפריים ואת היקף הדיור המרבי בקיבוצים ומושבים. בדברי הסבר לשינוי המוצע נכתב כי תמ"א 35 היא כלי כמותי קשיח ומסורבל. אין בה התייחסות לגודל האוכלוסיה בישוב, לתמהיל יחידות דיור או להיבטים איכותניים נוספים. יש בתכנית קושי בגיבוש מידע ברמה הארצית לגבי מימוש הקיבולת והמצב בישובים בפועל. בנוסף, היקף יחידות הדיור המירבי שנקבע בתכנית לא משקף את הקיבולת המעשית של יחידות הדיור לישוב.

השינוי המוצע מגדיר את היישובים הכפריים ככאלה המונים עד 5,000 תושבים, ומחלק אותם ל-3 סוגים: יישוב דגם 8 (יישוב כפרי קטן, עד 2,000 נפש), יישוב דגם 7 (יישוב בינוני, יישובים כפריים שאוכלוסייתם 2,001-3000 נפש) ויישוב דגם 6 (יישובים גדולים, יישובים כפריים שאוכלוסייתם 3,001-4,999 נפש). בנוסף, השינוי חלק את היישובים בהתאם למיקומם הגיאוגרפי ביחס למרכז – אזור א': מחוזות מרכז, ירושלים, תל-אביב; אזור ב: מחוז חיפה, נפת אשקלון (למעט עוטף עזה); אזור ג, הפריפריאלי ביותר: נפת ב"ש, עוטף עזה, מחוז צפון.

השינוי המוצע מבקש לבטל את מכסות הבנייה שנקבעו לכל יישוב בהוראות המקוריות של תמ"א 35.על פי השינוי המוצע, היקף הדיור המירבי ביישובים הקטנים (דגם 8) יהיה עד 650 יח"ד. ביישובים מדגם זה באזור א' (מרכז) הצפיפות תהיה בסדר גודל של 5-7 יח"ד לדונם. באזור ב' הצפיפות תהיה 4-6 יח"ד לדונם, ובפריפריה (אזור ג') – 3-4 יח"ד לדונם. ביישובים דגם 7 (בינוניים) היקף יח"ד מירבי יהיה עד 1,000 יח"ד. שיעור הצפיפות באזור א' יהיה 6-8 יח"ד לדונם; באזור ב' 5-7 יח"ד לדונם; באזור ג' 4-6 יח"ד לדונם. ביישובים הגדולים (דגם 6) היקף הדיור המרבי הוא עד 1,400 יח"ד. שיעור הצפיפות באזור א' הוא 8-10 יח"ד לדונם; באזור ב' 6-8 יח"ד לדונם ובאזור ג' 5-7 יח"ד.

בדברי ההסבר לתכנית נכתב כי הצפיפות קבועה כטווח, כאשר הערך המינימלי מטרתו לייעל את השימוש בקרקע והערך המקסימלי מטרתו לשמור על מאפייני הישוב הכפרי. עוד מאפשר הטווח תמהילים שונים של גודלי יח"ד, בהתאמה למאפייני תוספת האוכלוסייה המבוקשת.

בישראל יש היום 858 יישובים כפריים (מושבים, קיבוצים, ויישובים אחרים), שאוכלוסייתם מהווה 8 אחוזים מכלל אזרחי המדינה (732 אלף נפש). 

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות: תמ"א 35 ולנת"ע

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות