banner
ישראל יעקב // יחצ
ישראל יעקב // יחצ

36% מעלויות בניית פרויקט תמ"א 38/2 אינן קשורות לבנייה

שמאי המקרקעין ישראל יעקב, אשר יצר מערכת המחשבת את רווחיות הפרויקטים: "הסיכון שהיזם לוקח על עצמו בבניית פרויקט מגורים הוא עצום. אם לא מחשבים נכון את עלויות הבנייה המטוטלת עשויה להתהפך במהירות מרווח להפסד"

משרד השמאות ישראל יעקב פיתח מערכת המושתתת על מאות נוסחאות בעזרתן ניתן לחשב את ההיתכנות הכלכלית של הפרויקט להתחדשות עירונית תוך 72 שעות. שמאי המקרקעין ישראל יעקב מסביר כי: "בסיוע המערכת הכינו כלכלני המשרד סקירה הבוחנת את הרכב העלויות בבניית פרויקט מגורים ובו נמצא כי עלויות הפרויקט כוללות בתוכן מרכיבים רבים שאינם קשורים במישרין לעליות הבנייה". 

כך למשל, בפרויקט תמ"א הכולל הריסה ובנייה, כ- 36% מכלל עלויות הבנייה אינן קשורות ישירות לבנייה והן קשורות להוצאות מימון (5%), מיסים ואגרות (10%). בפרוייקטי תמ"א חיזוק ותוספת מדובר על 33% מהעלויות שאינן קשורות ישירות בבנייה.

על פי התחשיב שערך המשרד, בפרויקט הריסה ובנייה קיים צורך להתייחס למרכיבים כגון עלויות שכר דירה והובלה לדיירים המפונים בהיקף של 3% מכלל עלויות הפרויקט. יחד עם זאת, עלה כי אחוז ההוצאות הבלתי צפויות בפרויקט הריסה ובנייה נמוך באופן משמעותי מתמ"א הכולל חיזוק ותוספת.

יעקב: "כיום הסיכון שהיזם לוקח על עצמו בבניית פרויקט מגורים הוא עצום. אם לא מחשבים נכון את עלויות הבנייה המטוטלת עשויה להתהפך במהירות מרווח להפסד. כך לדוגמא, יש צורך לחשב אחוז מסוים מסך העלויות להוצאות בלתי צפויות. בפרוייקטי הריסה ובנייה מדובר על 3% אבל בפרוייקטי חיזוק ותוספת מדובר על שיעור כפול של 6%. הסיבה לכך היא שלא ניתן לדעת מבחינה הנדסית מה מצבו האמיתי של הבניין עד שהעבודה לא מתחילה. אם לא מחשבים הוצאות לא צפויות של 6%, הבעיה הקטנה ביותר עלולה להביא את היזם לגירעון".

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות