האם העלאות ריבית נוספות הינן חיוניות?
בניגוד גמור לארצות הברית ורוב מדינות אירופה, האינפלציה אצלנו עודנה מתונה ביותר והינה בראש וראשונה תוצר של יציאה טבעית ממשבר הקורונה, פחות מתוצאה של מחסור בסחורות ומצרכים // דעה
בניגוד גמור לארצות הברית ורוב מדינות אירופה, האינפלציה אצלנו עודנה מתונה ביותר והינה בראש וראשונה תוצר של יציאה טבעית ממשבר הקורונה, פחות מתוצאה של מחסור בסחורות ומצרכים // דעה
לאחר העלאות הריבית שהיו לאחרונה בארצות הברית, באירופה ובהמשך גם אצלנו, נשאלת השאלה האם מגמה זו תמשך והאם אכן הינה חיונית למשק הישראלי בכלל ולענף הנדל"ן נגיד הבנק הפדרלי בארצות הברית, ג'רום פאואל, הודיע במהלך הימים האחרונים כי בכוונתו להעלות במרוצת החודש הבא שוב את הריבית. החלטתו נבעה, לדבריו, מהמשך החשש להתפרצות אינפלציה, ובמיוחד עקב מלחמת רוסיה-אוקראינה המחסור הגובר בסחורות.
דבריו של פאואל גרמו לאפקט מידי של ירידות שערים בכל הבורסות לניירות ערך בעולם, כולל אצלנו, ולתחושה גוברת של דכדוך בשווקים. כצפוי, ולאור העלאת הריבית הקודמת, יעלה גם נגיד בנק ישראל, הפרופסור אמיר ירון, את הריבית אצלנו.
נשאלת השאלה האם מהלך שכזה הינו חיוני והאם לא ייצא שכרו של ירון בהפסדו?
ובכן, מול הצידוק הפבלובי של העלאה נוספת של הריבית, צינון השוק ומניעת אינפלציה, טיעונים שכבודם במקומם מונח, קיימות לטעמי כמה וכמה סיבות לא פחות חשובות, לשקול בשנית את העלאת הריבית.
ראשית, בניגוד גמור לארצות הברית ורוב מדינות אירופה, האינפלציה אצלנו עודנה מתונה ביותר והינה בראש וראשונה תוצר של יציאה טבעית ממשבר הקורונה, פחות מתוצאה של מחסור בסחורות ומצרכים.
שנית, האפקט של העלאת הריבית הקודמת, לטעמי כבר הושג. במהלך השבועות האחרונים התחזק הדולר משמעותית מול השקל ובד בבד' הייתה לראשונה מזה זמן רב, התמתנות בנטילת משכנתאות.
שלישית, מהלך שכזה עלול לזעזע שלא לצורך לא רק את הבורסה לניירות ערך, שכבודה במקומה מונח, אלא לפגוע בצמיחה המאוד מרשימה שהייתה בשנה האחרונה במשק הישראלי, כ-8.5 אחוזים, עם אבטלה נמוכה ללא תקדים, כ-3 אחוזים בלבד.
רביעית, צעד שכזה עלול לפגוע קשות בנוטלי המשכנתאות, שגם כך נפגעו כתוצאה מהעלאת הריבית הקודמת. משבר משכנתאות, אם חלילה וחס יקרה, תוצאותיו עלולות להיות חמורות פי כמה וכמה מעוד טיפה אינפלציה, אם בכלל.
חמישית, וזוהי לטעמי הנקודה המעניינת ביותר: השנה הכלכלית האחרונה הוכיחה, מעל ומעבר לכל ספק, כי בניגוד גמור לדעה המקובלת שהמשק הישראלי והאמריקאי/אירופי, הינם בבחינת "תאומים סיאמיים", כלומר מה שקורה מעבר לים אמור להשפיע מיידית עלינו, למרות כל זאת המשק הישראלי הוכיח איתנות ויציבות רבה, יותר מכל משק אחר ברחבי העולם.
לאור כל הנקודות הללו, הייתי מציעה למקבלי ההחלטות אצלנו, ובמיוחד לנגיד בנק ישראל, לשקול היטב האם העלאות ריבית נוספות אכן חיוניות.
ולהבדיל, אני כן הייתי ממליץ לנגיד לשקול שוב את ההחלטה המוטעית מדצמבר 2020, לאפשר נטילת שני שלישים מהמשכנתא בתנאים של ריבית צמודת פריים. לית מאן דפליג, החלטה זו גרמה עד עתה נזק גדול בעשרות מונים לעומת הנזק האפשרי, אם בכלל, כתוצאה מאי העלאת ריבית עתידית.
*כותב המאמר עמית דובקין הוא אסטרטג נדל"ן, יועץ תקשורת ובעלי משרד למיתוג ויחסי ציבור
בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל
קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן