איך נוכל להפתיע את מודיס'?
בעידן בו מודיס' הורידו את התחזית הכלכלית למדינת ישראל עקב אי היציבות, אנו עומדים להחמיץ צמיחה בשיעור התמ"ג // דעה
בעידן בו מודיס' הורידו את התחזית הכלכלית למדינת ישראל עקב אי היציבות, אנו עומדים להחמיץ צמיחה בשיעור התמ"ג // דעה
כשקראתי במהלך החודש האחרון אודות התחזית של סוכנות דירוג האשראי הבינלאומית מודיס', בו הורידה את התחזית הכלכלית של מדינת ישראל מ"חיובית" ל"יציבה", נמלאתי עצב רב. בפרוס השנה ה-75 לעצמאות ישראל יכולנו להיות לא רק בתרחיש של הורדת תחזית, אלא גם להפוך להיות אחת הכלכלות המובילות והצומחות ביותר בעולם, זאת רק אם היינו משכילים לנצל את משאב ההון האנושי שיש לנו.
אין זה סוד שגידול באוכלוסייה, קל וחומר אוכלוסייה בעלת רמת אוריינות גבוהה, מסייעת רבות לצמיחה כלכלית של אותה מדינה. ועל פי נתוני גידול האוכלוסייה, ישראל הייתה אמורה להיות מספר בעולם בצמיחה, יותר ממדינות סקנדינביה, ארצות הברית, קנדה, אוסטרליה, ניו זילנד וכל יתר מדינות ה-oecd.
הסיבה לכך פשוטה בתכלית: ישראל מתאפיינת בגידול האוכלוסייה הגבוה ביותר בעולם המערבי, מאחוז עובדי תעשיית הייטק הגבוה בעולם ביחס למספר התושבים.
ב-1963, לפני 60 שנה, התגוררו בישראל כשני מיליון תושבים. כיום מתגוררים בה 9.7 מיליון, כלומר כ-485 אחוזים יותר.
לשם השוואה, בארצות הברית התגוררו אז כ-180 מיליון, לעומת כ-335 מיליון, כ-85 אחוזים יותר ובמדינה אירופית טיפוסית דוגמת ספרד 47 מיליון לעומת כ-30 מיליון ב-1963, פחות מ-60 אחוזים יותר.
ואם נתייחס גם למספר עובדי תעשיית הייטק בישראל, הם מהווים כ-12 אחוזים מכלל המועסקים ונוטלים נתח נכבד, כ-17 אחוזים מהתמ"ג שעמד אשתקד על כ-4 אלף דולר לנפש והיה במקום ה-19 בעולם.
אולם, וזה אולם גדול, ודווקא בעידן בו מודיס' הורידו את התחזית הכלכלית למדינת ישראל מ"חיובית" ל"יציבה", זאת עקב אי היציבות הפוליטית והכלכלית, עומדת מדינת ישראל יותר מאי פעם בפני החמצתה ללא תקדים של צמיחה מספר 1 בעולם ושל מיקום הרבה יותר גבוה בשיעור התמ"ג.
הסיבה לכך הינה בראש וראשונה היעדרות של שני מגזרים מאוד משמעותיים, הן ערבים והן חרדים משקלול הצמיחה. מגזרים אלה לבדם מונים יותר מ-3 מיליון נפשות, כלומר כשליש מתושבי המדינה.
אין לי צל של ספק כי אם המדינה הייתה משקיעה סכומים נכבדים בשילוב שני מגזרים אלה בכוח העבודה, אזי שיעור הצמיחה בישראל היה גדל פלאים וכך גם התמ"ג המהווה "סמן ימני" לרמת החיים באותה מדינה.
ובמילים אחרות, למרות הגידול ללא תקדים באוכלוסיית ישראל במהלך ששת העשורים האחרונים ולמרות האחוז הגבוה, הן יחסית והן האבסולוטית, של עובדי הייטק, רוב רובם של הדיבידנדים הללו פשוט הלך לאיבוד.
על כן, ודווקא היום, כשישראל עומדת בפני אתגרים שאותם לא ידעה זה עשרות בשנים, אני פונה לקברניטי המדינה, מהקואליציה והאופוזיציה כאחד, אנא מכם, ובמיוחד בשנת ה-75 לעצמאות המדינה, תהפכו את היעד הזה של שילוב אותם מגזרים בכוח העבודה, כולל בתעשיית ההייטק, ותהפכו את התחזיות של מודיס' על פיהן. לא, זה איננו חלום, אלא הכרח המציאות!
*כותב המאמר אמיר רוזנבלום הוא יועץ ניהול ואחזקת מבנים ונכסי משקיעים ובעלי עידן ש.נ.י
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן