המילים "לא לקדם פרויקט" עדיין נותרו בגרונן של חלק מהרשויות המקומיות
גל קסטל, משנה למנכ"ל חברת אורון נדל"ן, בטור דעה אישי על התחדשות עירונית בפריפריה: "היינו מצפים לראות דחיפה יותר רצינית"
גל קסטל, משנה למנכ"ל חברת אורון נדל"ן, בטור דעה אישי על התחדשות עירונית בפריפריה: "היינו מצפים לראות דחיפה יותר רצינית"
באיזור המרכז אנחנו כבר רגילים לכמות מכובדת של פרויקטים של התחדשות עירונית, זאת בגלל כדאיות כלכלית, מחירי מכירה גבוהים ושיתוף פעולה של הרשויות בקידום הפרויקטים.
אך האם התחדשות עירונית היא משימה האפשרית רק בגבולות שבין גדרה לחדרה?
מה עם איזורי הפריפריה?
דווקא במקומות בהם הכי נדרשת התחדשות עירונית הפרויקטים מתקדמים בחלק מהערים בעצלתיים ואפילו במקומות מסוימים בכלל לא. נראה שיש רשויות שלא הפנימו את לקחי המלחמה ולא מיישמים אותם. אם לפני המלחמה, נתפסה ההתחדשות העירונית כלוקסוס או כאמצעי להשבחת הנכס, מאז שפרצה המלחמה הצורך בחידוש מבנים לא ממוגנים הפך לצורך קיומי אמיתי. כל אזרח זכאי לחיות בדירה מוגנת בה הוא מרגיש ביטחון, הדיירים עצמם הבינו זאת ובמקום לנסות להרוויח יותר מהפרויקט חשוב להם יותר לקדם את הפרויקט בקלות ובמהירות.
מנגד- בקרב מחלק מהרשויות, המצב שונה. המילים "לא לקדם פרויקט" עדיין נותרו בגרונן של חלק מהרשויות המקומיות, והן ממשיכות לדבוק במדיניות שלא לקדם מתחמי התחדשות עירונית או לבחור לקדם מתחמים מסוימים על פני אחרים, להתעלם ממבנים רעועים, שאין להם מקלט ראוי וזמין, שבחלקם קיבלו צווי בית מסוכן ולקדם פרויקטים או מתחמים אחרים על פניהם בצורה שנראית לעיתים שרירותית לחלוטין.
היינו מצפים לראות ברשויות המקומיות, במיוחד באזור הצפון, דחיפה יותר רצינית של התחדשות עירונית. יש דרישה לפתרונות יצירתיים כמו מכפילים, בניה של מגדלים, צפיפות, קרקעות משלימות וחלק מהרשויות מתקשות לקבל את השינוי הדרוש ולא מצליחות להתמודד עם המסה והצרכים העירוניים. חלקן גם פשוט לא רוצות, מעדיפות לדחות פרויקטים או להתעלם מהצורך.
דוגמא בולטת לכך היא הרשות המקומית בפרדס חנה, שם אנחנו מנסים לקדם תוכנית הכרחית להתחדשות בציר מרכזי בו המבנה קיבל צו בית מסוכן. נראה כי הרשות פשוט מנותקת מהצרכים של המדינה או ממה שקרה ב 7.10 ומסרבת לאשר תוכנית גדולה, מתעדפת על פניה איזורים אחרים לטענתה, אך גם בהם לא מתקדם דבר. אני תוהה מה הסיבה לסירוב קידום תוכנית כה חשובה שתיתן לתושבים מענה לצורך הבסיסי ביותר של ביטחון והגנה?
כן, ישנן רשויות בהן יש נכונות לצאת מהקופסא כמו חיפה וקרית מוצקין. מקומות ששמו דגש, על אף האתגרים והדרישות, על החשיבות של התחדשות עירונית, יש בהן אוזן קשבת ורצון לקדם תוכניות בהתאם לדרישות הרשות, גם אם זה קורה מעט מדי ולא מהר מספיק, זה עדיין קורה וזה מעודד.
האם צריך שתהיה פה מכה יותר חזקה ממה שחווינו כדי שרשויות יתעוררו ויבינו את המשמעויות? אני מאוד מקווה שהתשובה היא לא. כדאי שכל רשות תעשה בדק בית ותבין בדיוק מה עליה לעשות כדי לספק לתושבים שלה צרכים של ביטחון ובטיחות, ויפה שעה אחת קודם.
*כותב הטור הוא גל קסטל, המכהן כמשנה למנכ"ל חברת אורון נדל"ן
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן