banner
פרויקט הגדנע תל אביב קבוצת אשטרום / הדמיה: ציפי לבי
פרויקט הגדנע תל אביב קבוצת אשטרום / הדמיה: ציפי לבי

החברות שהפכו פרויקטים למגורים להתחדשות חברתית בשכונות

"חזרנו לתקופה ששכנים היו  שם אחד בשביל השני, לא רק בוואטסאפ" – כך הצליחו חברות הנדל"ן ליצור קהילות מתחדשות, מאירועים ועד תערוכות פופ ארט מובילות –  סקירה מיוחדת

קחו לדוגמא את קבוצת אשטרום, המחזיקה בכ-10% משוק השכירות הממוסד בארץ. מעבר לשכירות השגרתית, אשטרום מגורים להשכרה רואה ערך משמעותי בחיבור בין דייריה, ביצירת קשרים חברתיים ובהקמת קהילות מקומיות בכל אחד מהפרויקטים אותם היא בונה ומפעילה בארץ. בחודשים האחרונים קיימה החברה פעילויות העשרה וגיבוש לדיירים בפרויקט הגדנ"ע בתל אביב ופרויקט נאות פרס בחיפה. 

אתי צפור דרוביץ, דיירת בפרויקט אשטרום מגורים להשכרה במתחם הגדנ"ע בתל אביב, מספרת כי: "אני מתגוררת בפרויקט מיום הקמתו. מעבר לשירות האישי, אני ומשפחתי נהנים מהפעילויות המגוונות שהחברה מפיקה עבור הדיירים במתחם, כמו חגיגות בחנוכה, נטיעת עצים בט"ו בשבט וקרנבל פורים שהתקיים ממש לאחרונה. זה ממש כיף ומחבר לפגוש את השכנים ובעיקר נותן תחושה של חזרה לתקופות בעבר, אז שכנים היו אחד בשביל השני והיו בקשר לא רק בוואטסאפ. זה לא מובן מאליו  להיות בקשר קרוב עם השכנים ובאמת להכיר אותם,  מה שלא היה קורה בהכרח אם הייתי שוכרת דירה במקום אחר".

פרויקט נאות פרס חיפה קבוצת אשטרום // באדיבות החברה
פרויקט נאות פרס חיפה קבוצת אשטרום // באדיבות החברה

עמית רגב בן משה, מנהלת קהילות, אשטרום מגורים להשכרה, מסבירה כי: "אנו משקיעים משאבים ומאמצים רבים ביצירת מרקם חברתי ייחודי בכל אחד מהפרויקטים בארץ, ואנחנו עושים זאת, בין היתר, באמצעות הפקת אירועים חברתיים מתוך מחשבה שהבית שהם שכרו הוא חלק מקהילה, והשכנים יהיו לצידם עוד שנים רבות". 

בנוסף, בתקופה הקרובה אשטרום צפויה להשיק אתר אינטרנט לשימוש בלעדי לדיירי הקבוצה, אשר ינגיש לדיירים פעולות רבות ויהפוך אותן לדיגיטליות, יפתח בפני הדיירים אפשרות להירשם לאירועים חברתיים שיופקו רק עבורם, ויאפשר כניסה לעולם חדש של הטבות ייחודיות רק לדיירי אשטרום מגורים להשכרה ועל פי העדפות האישיות של הדיירים, בהתאם לפרויקט בו הם מתגוררים . 

חברה נוספת שמאמינה בכוח הקהילתיות, היא אנשי העיר מקבוצת רוטשטיין. רון חן, מנכ"ל החברה, מסביר כי קהילה יכולה ליזום שינויים בתחומים החשובים לה, אפילו בתחום החינוך והתשתיות בשכונה: "אחד מערכי הליבה ומהתרבות הארגונית בחברה שלנו היא שותפות מלאה עם בעלי הדירות וכך אנו מתייחסים אליהם. הפעילות הקהילתית מייצרת השפעות חיוביות על השטח הקרוב אליה, על הקהילה והסביבה, והיא תורמת לכל האקוסיסטם שסובב אותה. ישנה חשיבות רבה בהיכרות עמוקה עם הקהילה – זה יכול לעזור בתכנון עתידי של הנכס, להפנים את הצרכים של השכנים בתוכניות ובסופו של דבר לחסוך התנגדויות. כחברה הפועלת בתחום יזמות הנדל"ן והתחדשות עירונית ומתמחה בתל אביב- יפו, חשוב לנו להחזיר לקהילה  ולהתנדב בעיר בה אנחנו פועלים כל השנה. החברה ועובדיה משקיעים בפעילויות ופרויקטים עבור אוכלוסיות שונות ביניהן ילדים בסיכון, ילדים עם מוגבלויות, נוער בסיכון גבוה, אוכלוסיית הגיל השלישי ומתמודדי נפש".  

פופ אפ אנשי העיר // צילום: יהודית הופמן
פופ אפ אנשי העיר // צילום: יהודית הופמן

בין היתר החברה הפיקה את מיזם POP-UP MUSEUM TLV. מדובר על תערוכה חינמית של ציורי אמנים תל אביביים, שמקשטים את המבנים המיועדים להריסה, בכל פעם במבנה אחר. המוזיאון הינו זמני לאומנות רחוב, איכותי ומרשים, באירוע האחרון עברו כ-30 אלף איש ב 10 ימים. "התחדשות עירונית כוללת הריסת מבנים ויצירת לכלוך תעשייתי, לכן חשוב לנו להחזיר לתושבים בדרך של המוזיאון החינמי המאפשר תרומה תרבותית לקהילה ולסביבה בה אנו פועלים", מסביר חן.

אירועי פופ ארט הפכו לנפוצים לרוב בתערוכות אמנות באתרי הבנייה של פרויקטים, הנותנות מקום לתוכן צבעוני וססגוני בתוך ערמות הבטון. אירועי הפופ-ארט המרכזיים והאפקט שהם יוצרים בקרב הדיירים והמבקרים, הורגשו היטב בשנה החולפת. 

פופ-ארט גרפיטי על קירות הדירות
חברת הבנייה ינוב ערכה בשנתיים האחרונות שני אירועי פופ-ארט בפרויקטים של החברה ברעננה ובהוד השרון, רגע לפני הריסת הבניינים הישנים. בהוד השרון החברה קיימה אירוע פופ-אפ שבו הזמינה אמני גרפיטי מובילים לצייר על קירות הבניינים שייהרסו בפרויקט תמ"א 38/2 ברחוב אשכול 7 בעיר. בפרויקט לקחו חלק עשרות אמנים מרחבי הארץ בניהם אמנים מקומיים, שקיבלו במה ליצירותיהם במתחם המיוחד. האירוע משך אלפי אנשים, תושבי העיר וגם מחוצה לה, במסגרת הפרויקט, ינוב בונה בניין חדש בן 8 קומות ו-32 דירות חדשות בתמהיל דירות הכולל דירות 3-4 חדרים, דירות גן ופנטהאוזים, וזאת במקום הבניין הישן בן 3 קומות ו-12 דירות שנהרס ופונה. 

יצירה של דמיאן טאב בפרויקט של ינטב ברעננה // צילום: גלי חרמון
יצירה של דמיאן טאב בפרויקט של ינוב ברעננה // צילום: גלי חרמון

ברעננה החברה קיימה אירוע בהשתתפות עשרות אמני גרפיטי שציירו על קירות הבניינים הישנים ברחוב ז'בוטינסקי 12-14 במרכז העיר. לכל אמן הוקצה קיר או מתחם בדירה והעבודות הנבחרות התמודדו בתחרות נושאת פרסים כספיים. חברת ינוב תרמה באירוע 7,500 שקל למרכז האומניות ברעננה לטובת קידום אמנים צעירים ויצירה מקומית. במסגרת פרויקט הפינוי בינוי "ז'בוטינסקי YARD" שהקימה ינוב, נהרסו 2 בנייני רכבת ישנים ובהם 36 דירות, ונבנו במקומם 4 בניינים בני 8 קומות ו-90 דירות חדשות. ינוב קיבלה לאחרונה טופס 4 לפרויקט והחלה באכלוס הדירות.

שגיא לנצ'נר, מנכ"ל חברת ינוב, מסביר כי: "היוזמה לתת במה לאמנות ה"סטריט ארט" והגרפיטי ולערוך תערוכת ציורים על קירות הדירות בפרויקטיי ההתחדשות העירונית שלנו, נובעת מהרצון שלנו להתחבר לקהילה בערי השרון בהן אנו פעילים, לתמוך ולהביע את מעורבותנו. וגם, על הדרך לתת במה לאומנים חדשניים ולייצר תוכן מעניין בעיר". 

גם חברת הנדלן YBOX, רגע לפני הריסת הבניין ברחוב גליפולי בתל אביב במסגרת התחדשות עירונית, ערכה תערוכת פופ אפ גרפיטי. בתערוכה הציגו 50 אמני גרפיטי מרחבי הארץ. התערוכה העניקה הצצה לעולם שבין הפנטזיה למציאות, כאשר לכל צייר ואומן הוקצו קירות בבניין שפונה מדיירים ועומד בפני הריסה, עליהם ציירו.  

אמן הגרפיטי Logik // צילום: Logik
אמן הגרפיטי Logik // צילום: Logik

אורלי גביזון-גרין, מנהלת תחום ההתחדשות העירונית ב-YBOX ואחראית על הפרויקטים ביד אליהו מספרת כי: "הרעיון שעמד מאחורי התערוכה הוא הרצון לתת מקום למבנה הישן, ולהפיח בו חיים  דרך אמנות הסטריט ארט והגרפיטי. השימוש בקירות הישנים, והפיכתם למיצג אומנות צבעוני ומרהיב,  נבע מרצון להנגיש לתושבי השכונה, את חווית תרבות הרחוב, שנוכחת בדרך כלל במרכז ובדרום תל-אביב, ומתוך רצון לחבור לקהילה ולתת במה לאומנים  צעירים, החל מתלמידי בתי ספר, ועד לאומנים אשר רבים מהם עובדים ביום ויוצאים בלילות לצייר מתוך רצון להביע את עצמם.  

"התערוכה סיפקה למבקרים חוויה אמנותית ייחודית וחדשנית. מדובר באמנות אשר לעיתים נתפסת כחתרנית, כלא חוקית ואף כמלכלכת את המרחב הציבורי, וכעת היא מקבלת מקום של כבוד ומאפשרת ליצירתיות לבוא לידי ביטוי במרחב הביתי האינטימי".

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות