banner
אילוסטרציה // depositphotos
אילוסטרציה // depositphotos

הקשישה העיוורת סירבה לפרויקט התחדשות: "רק בדירתי אני יכולה להתמצא ולחיות באופן עצמאי"

התקבלה תביעה נגד הדיירת: "באיזון בין חיזוק מבנים להגנה על בעלי מוגבלויות, יש לאפשר ביצוע הפרויקט"

כרמלה קופר 09.02.2025

מה קורה כאשר קשישה עיוורת מסרבת לפרויקט תמ"א 38, בטענה כי רק בדירתה היא יכולה להתמצא ללא מגבלה ולתפקד באופן עצמאי? עם הסוגיה הרגישה והייחודית הזו התמודדה המפקחת על רישום המקרקעין בתל אביב, דגנית קציר ברין, שקיבלה תביעה שהגישו שכניה של הדיירת הסרבנית, אך הורתה לאתר עבורה דירה שתהיה דומה ככל האפשר לדירה הנוכחית, כדי לאפשר לדיירת להסתגל אליה ללא קושי. 

את התביעה הגישו בעלי זכויות של 12 דירות בבניין מגורים ברחוב ליסין בתל אביב, נגד שכנתם שסירבה לחתום על הסכם תמ"א 38/2 מול החברה היזמית "אנשי העיר". 

הוועדה המקומית התנתה את הוצאת ההיתר לפרויקט בהסכמת כל בעלי הדירות לפרויקט. לטענת התובעים, אין לשכנתם הצדקה לסירוב לפרויקט. עוד נטען כי במסגרת ניסיונות ההתקשרות עם הנתבעת, ניתן מענה לכל צרכיה הרפואיים, והוצעו לה תמורות כמחויב בחוק החיזוק ואף למעלה מכך. התובעים טענו כי היזם התחייב בהסכם התמ"א לשאת בעלות דמי השכירות עבור מגורים חלופיים למשך תקופת ביצוע העבודות, ובמקרה של דיירים קשישים, היזם התחייב  לממן את עלויות איתור הדירה החלופית המתאימה בקרבת מקום, עלויות ההובלה, האריזה והפריקה.

עוד נכתב בתביעה כי מצבו הירוד של הבית וכן מצבה הפיזי של דירת הנתבעת מסכנים אותה, כך שהוצאתו לפועל של הפרויקט תיטיב עם הנתבעת ותביא לשיפור במצבה. התובעים ציינו כי בבניין מתגוררים בעלי דירות נוספים קשישים, חלקם אף מבוגרים מהנתבעת ומצבם הרפואי חמור והם משוועים לביצוע הפרויקט.

הנתבעת מצדה הסבירה כי היא אישה עיוורת, בת 88, המתגוררת בגפה מזה 60 שנים בדירתה אשר בבית, ועל אף עיוורונה הצליחה להתאקלם בדירה ובסביבתה באופן המאפשר לה תפקוד עצמאי והתמצאות במרחב. הדיירת הסרבנית אף הציגה חוות דעת רפואית, שלפיה הוצאתה בעל כורחה מדירתה תגרום לה פגיעה בלתי הפיכה ביכולת התפקודית ולבריאותה הפיזית והנפשית, ותגדיל את הסכנה מפני נפילות.

המפקחת קציר ברין, שדנה בתיק, סיכמה את הסוגיה במספר מילים: "עסקינן בסוגיה אנושית ובטענת הגנה אחת ויחידה. קיום הפרויקט עלול לפגוע בעצמאותה של הנתבעת שהיא קשישה בת 88 ועיוורת. האם יש לאפשר הפרויקט חרף הפגיעה האמורה לנוכח ההטבות הגלומות בו ליתר בעלי הדירות ובהן לנתבעת עצמה?". המפקחת לא הסתפקה בשמיעת עדויות וקריאת מסמכים, אלא אף ביקרה בבניין ובדירת הקשישה, והתרשמה ממצבה הרעוע של הדירה.  

"ביתה ודירתה של הנתבעת כפי שראיתים בעת ביקורי במקום, מסוכנים עבורה כפי שאף מציין המומחה מטעמה, ומכאן שממילא יידרשו סיוע וכן התאמות ושינויים בדירה הנוכחית לנוכח מצבה הפיזי", כתבה המפקחת בפסק דינה, והוסיפה כי בבניין אין מעלית. מומחה מטעם הנתבעת אמר בעדותו כי מצבה הנוכחי של הנתבעת בביתה הוא מסוכן, אם כי הוסיף כי המצב מסוכן במידה מועטה, יחסית לחלופות. בנוסף, בהיעדר ממ"ד בדירה, הנתבעת העידה כי בעת הישמע קול אזעקה, היא אינה זזה ממקומה – אלא אך יושבת ליד הטלפון. "כלומר: אף אינה יוצאת לחדר המדרגות ובכך מסכנת את חייה", כתבה המפקחת.

עוד כתבה המפקחת כי בהתאם להתרשמותה, "מעבר לדירה חדשה יחייב את הנתבעת להתחיל תהליך מורכב של למידה מחדש של המרחב, תוך תלות זמנית למצער באנשים אחרים (תלות הקיימת גם כיום אם כי במידה פחותה). תהליך ההסתגלות לדירה חדשה יחייב השקעת זמן ומאמץ פיזי ונפשי משמעותי עבורה, תוך פגיעה זמנית בעצמאות ותחושת הביטחון העצמי. עם זאת, סכנה זו קיימת גם היום, אף ללא מעבר". 

הנתבעת הדגישה בדבריה בפני כי פגיעה בעצמאותה, בפרט לנוכח גילה, עלולה להוות סיכון קיומי ממשי עבורה, וכפיית המעבר לדירה חדשה "יביא למותה", כדבריה. 

על אף כל זאת, המפקחת החליטה לקבל את תביעת הדיירים, וציינה כי באיזון שבין חיזוק המבנים לבין הגנה על זכויות בעלי מוגבלויות, יש לאפשר הוצאתו של הפרויקט לפועל, תוך הגנה על אוכלוסיות בעלי מוגבלויות: "על אף האמפתיה הרבה לקשייה של הנתבעת, לא ניתן להתעלם מהדין הקיים. המחוקק נתן דעתו מראש לסוגיית ההגנה המוענקת לאנשים עם מוגבלות במסגרת פרויקט חיזוק של הבית מכוח תמ"א 38. באיזון העדין בין שני אינטרסים חיוניים – חיזוק מבנים מפני רעידות אדמה מחד, והגנה על זכויות אנשים עם מוגבלות מאידך – בחר המחוקק לאפשר את הוצאתו לפועל של פרויקט חיזוק תוך מתן משקל לצרכיהם של אנשים עם מוגבלות בדמות הגנות מיוחדות שמוענקות לאוכלוסייה זו". 

המפקחת הבהירה עוד כי ההגנה מפני הפגיעה שעלולה להיגרם לאדם עם מוגבלות כתוצאה מביצוע פרויקט חיזוק היא קבלת דירת מגורים חלופית הכוללת את ההתאמות הנדרשות בהתאם לצרכי בעל הדירה או בן משפחתו, חלף מניעת הוצאתו לפועל של הפרויקט.

עוד כתבה המפקחת כי לצד הנתבעת מתגוררים בבית אנשים מבוגרים, לא פחות מן הנתבעת ובמצב רפואי קשה. המפקחת ציטטה בפסק הדין עדויות של אחד הדיירים, שאמר כי "גם הנתבעת סובלת סבל, אולם היא עצמאית ויכולה לרדת פיזית עם מלווה וכנגד זאת יש אנשים שלא יכולים לצאת מביתם והם כלואים בו כבבית סוהר".

"כאשר על הכף מונחת בטיחותם ואיכות חייהם של בעלי הדירות, ובכלל זאת הנתבעת, הרי שחרף הפגיעה הצפויה המסוימת בעצמאותה של הנתבעת, על כל המשתמע מכך, אין מנוס מקידום הפרויקט תוך הבטחת מתן מענה לצרכיה המיוחדים", קבעה המפקחת, שאישרה את הפרויקט.

עם זאת, היא התנתה את ביצוע הפרויקט במספר תנאים, ביניהם כי התובעים יסייעו לנתבעת באיתור 2 דירות חלופיות, ככל הניתן בסמוך למיקומו של הבית הנוכחי ויישאו בכל העלויות הכרוכות בכך. עוד הורתה המפקחת כי במידת האפשר מבנה הדירה יהא דומה למבנה הדירה הנוכחי ושטחה דומה לשטח דירתה הנוכחית.

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות