banner
עו"ד דניאל בכר // צילום: רז רוגובסקי | Depositphotos
עו"ד דניאל בכר // צילום: רז רוגובסקי | Depositphotos

כשהממשלה מנותקת – היא מפקידה חיי אדם בידי הגורל והמזל

רעידת האדמה שתגבה מאות ואלפי קורבנות של חיי אדם התדפקה השבוע בפתח אבל ממשלת ישראל "שותקת בשלה", במקום לקדם את ההתחדשות העירונית //דעה

עו"ד דניאל בכר 09.02.2023

בתחילת השבוע בלפנות בוקר התרחש אחד מתסריטי האימים שכולנו מפחדים ממנו, כשבמרחק של כמה מאות קילומטרים בודדים מאיתנו על גבול טורקיה-סוריה, רעדה האדמה לכמה דקות בעוצמה חזקה של 7.8 בסולם ריכטר, וגבתה עד כה מאות הרוגים. מלבד קורבנות האדם, נרשם גם נזק עצום לרכוש ומבנים, וגם אצלנו בישראל, אזרחים רבים קמו באמצע הלילה כשהבית שלהם מטלטל וחשו סכנה אמיתית לחייהם.

רעידת האדמה האחרונה היא צלול השכמה נוסף לרשויות, אפילו קריאה אחרונה לפני אסון. אם אף גורם לא יעשה מעשה ויקדם עכשיו תוכניות פרקטיות ונרחבות לחיזוק מבנים במדינה, לצערי אני אומר את זה, כל אחד ואחת מאיתנו עלולים להיות הקורבנות הבאים.

הסכנה שנשקפת ממבנים ישנים ולא מתוחזקים כראוי, היא לא חדשה לאף אחד. כולנו היינו עדים בספטמבר 2021, למראות הקשים של דיירים מפונים מהבניין בחולון רגע לפני קריסתו, כשאחריו בניינים נוספים פונו מחשש דומה.

רק בנובמבר האחרון, הוגש לוועדת הכלכלה דו"ח יסודי שפירט על איך הגענו למצב בו מבנים רבים נמצאים בסכנת קריסה, ושכלל גם את הממצאים של מבקר המדינה. בשורה התחתונה, מהדו"ח עולה שהבלאגן חוגג, אין שום תיאום בין הרשויות, ואיש הישר בעיניו ייעשה.

אם נרד לפרטים המדוייקים, ל-86% מהרשויות יש חוקי עזר ישנים שנחקקו לפני יותר מעשור, כשגם תקנות אלו לא אחידות, ואינן קובעות באיזו תדירות יש לבצע בדיקות תקינות הנדסיות למבנים מסוכנים, אין פרמטרים מדוייקים לפיהם נקבע עד כמה מסוכן המבנה ליושביו ועוד. כשכמובן גם ברמה הלאומית, הבלאגן ממשיך, כשאין שום גוף המאגד יחד את כל הנתונים מהרשויות, שהיה מאפשר ראייה כוללת, שהייתה מסייעת לבחון עד כמה מצבנו גרוע. ואני אומר לכם כבר עכשיו הוא גרוע מאוד. כל זה לא מספיק, כי גם אם מתרחש חלילה אסון, לא קיים שום תקנות או נהלים מסודרים אצל אף רשות, המחייבים אותם לספק פתרונות מגורים חלופיים לדיירים, במקרה של קריסת ביתם. אין ספק הארנונה שאנחנו משלמים הולכת למקום הנכון.

המצב כיום הוא שכל האורות מהבהבים והממשלה שותקת. עסוקה בוויכוחים פוליטיים ומאבקים שמסיטים אותה מהלחם והחמאה והדברים הבסיסיים ביותר עבורנו, קורת הגג שמעל ראשינו ויותר מזה החיים שלנו ושל משפחתנו.

במקום לקדם פתרונות התחדשות עירונית נרחבות, שיסייעו למגן את הבתים שלנו מרעידות אדמה, קריסות מבנים רעועים ומאיום הטילים, שמרחפים מעלינו, הממשלה גוררת רגליים.

עוד ועדה עוד דו"ח של מבקר המדינה, ושום דבר לא השתנה. הקבלנים נאמר בעדינות לא מתלהבים לקדם פרויקטים של פינוי-בינוי והתחדשות עירונית בפריפריה, בגלל חוסר כדאיות כלכלית כמובן, ומה שנשאר זה לסכן מיליוני תושבים. גם ועדת הפנים ממשיכה בשלה ובמקום לסייע בהורדת  אחוז ההסכמה של הדיירים לקידום פרויקטים לפינוי בינוי, מ-67% ל-51%, היא עסוקה במאבקי כוח.

באמצע השנה שעבר, אושרה בקריאה שנייה ושלישית חלופת שקד, שבאה להחליף את תוכנית התמ"א 38, שתיפרד מאיתנו באוקטובר הקרוב. היא כוללת מספר תמריצים לקבלנים לקידום יותר פרויקטים של התחדשות עירונית, שיסייעו גם לחיזוק המבנים. ביניהם גם תוספות בנייה בהיקף של מאות אחוזים, כדי לקדם מיזמים במרכז וגם בפריפריה.

מדובר בקצת מדי ואני מאוד מקווה שלא מאוחר מדי. הממשלה צריכה לקחת את המושכות לידיים ולהתייחס לסכנת רעידות האדמה כעל פרויקט לאומי לכל דבר. אני כבר רואה את המראות בימים הקרובים, במסגרתם יביאו מומחים רבים שיזהירו שאנחנו נמצאים באזור מסוכן, על השבר הסורי אפריקאי, ולפי ההערכות רעידת אדמה כבר באופק, ושוב שתיקת הפוליטיקאים תמשיך. 

אסור להסתמך על המזל, הגורל או שיקולי הכדאיות הכלכלית של הקבלנים. המדינה חייבת, כחלק מההסכם הבלתי כתוב עם אזרחיה, לקדם עכשיו תקנות חירום שיאפשרו להניע את הפרויקטים במהירות האפשרית. אנחנו כבר אחרי הדקה ה-90, ולא רוצים להגיע לזמן פציעות.

בעלי הדירות בבניינים ישנים שנבנו לפני למעלה מ-30 שנה חייבים גם הם להתעורר ולנקוט בפעולות אקטיביות כדי לחזק את המבנה שבו הם מתגוררים ולפעול להתחדשות עירונית. עם עליית מחירי הנדל"ן בשנתיים האחרונות, באזורי פריפריה רבים, שהם אזורי סיכון לרעידות אדמה, הכדאיות הכלכלית להתחדשות עירונית הולכת וגדלה. רק פעולות אקטיביות של הממשלה, יחד עם הרשויות המקומיות והתושבים, יוכלו למנוע את האסון שעלול להתרחש גם בישראל, בעת רעידת אדמה חזקה. 

כותב המאמר, עו"ד דניאל בכר, הוא שותף מנהל במשרד עורכי הדין GBK וסגן יו"ר פורום מקרקעין בלשכת עורכי הדין

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות