banner
השופטת נועה גרוסמן והשופט חאלד כבוב // דוברות הרשות השופטת | Depositphotos
השופטת נועה גרוסמן והשופט חאלד כבוב // דוברות הרשות השופטת | Depositphotos

עיריית רמת השרון תפצה ב-2.1 מיליון שקל את הכפר הירוק לאחר שהפקיעה ממנו שטח להרחבת כביש

בית המשפט קיבל את תביעת בית הספר החקלאי נגד העירייה. בעירייה טענו כי הפיצוי הנדרש בסך כ-23 מיליון שקל היה "מופרז ודימיוני

זיו גולדפישר 08.11.2023

עיריית רמת השרון תשלם לבית הספר החקלאי כפר הירוק 2.1 מיליון שקל פיצויים בגין הפקעת קרקע לצורך הרחבת כביש גישה לשכונת נווה גן. כך קבע בית המשפט המחוזי בתל אביב באחרונה. בית המשפט העליון השבוע דחה בקשה של העירייה לעכב את ביצוע פסק הדין.

עיריית רמת השרון הפקיעה מהכפר הירוק שטח של כ-45 דונמים, במסגרת תכנית רש/ 715 להרחבת דרך קיימת בתחום שכונת "נווה גן" והרחבת דרך קיימת מצפון לה על מנת לאפשר גישה לבי"ס הכפר הירוק, לבית העלמין קריית שאול ולשכונת "נווה גן". בעקבות זאת, הגיש הכפר הירוק תביעה נגד העירייה, בדרישה לקבל פיצויים על הקרקע שהופקעה ממנו.

בית הספר החקלאי הגיש חוות דעת שמאית, וטען כי על בסיס חוות דעת זו הוא זכאי לפיצויי הפקעה מאת העירייה, על סך של 23,618,000 שקל. העירייה התנגדה לתביעה וטענה שיש לדחות אותה מנימוקים שונים. לחילופין, טענה העירייה כי יש להעמיד את גובה הפיצוי לו זכאי הכפר הירוק על סך של 219,908 שקל, בהסתמך על חוות דעתו של השמאי מטעמה.

בית המשפט קבע כבר לפני שנתיים כי הכפר הירוק זכאי לפיצויים בגין ההפקעה, ומינה שמאי מטעמו כדי לקבוע את גובה הפיצויים. השמאי קבע כי הפיצויים שלהם זכאי הכפר הירוק עומדים על 2,120,000 שקל לפני מע"מ. השופטת נועה גרוסמן החליטה לאמץ את חוות דעתו של השמאי. השופטת כתבה בפסק הדין כי  התרשמותי הכללית מחקירתו הנגדית של השמאי היא כי הוא גילה בקיאות בחומר המקצועי. השמאי השיב בביטחון ובמקצועיות לכל שאלה שנשאל".

אחת הטענות שהעלתה העירייה נגד מתן פיצויים לכפר הירוק הייתה כי לאחר אישור תכנית רש/ 715, אושרה תכנית נוספת, רש/1/763 (רצועת הנופש), המעניקה זכויות לכפר הירוק. השמאי קבע בחוות דעתו כי אין רצף תכנוני בין שתי התכניות, וכי תכנית רש/763 לא העניקה זכויות לכפר הירוק. העירייה דרשה לדחות את הקביעה הזו, בטענה שהשמאי לא היה מוסמך לחוות דעה בסוגייה זו. השופטת דחתה את עמדת העירייה, ואימצה את עמדת השמאי. השופטת אף אימצה את חוות דעתו של השמאי בנוגע לפיצויים שלהם זכאי הכפר הירוק, בסך של 2,120,000 שקל. 

בסיום פסק דינה, השופטת מתחה ביקורת על העירייה, שטענה כי הסכום הראשוני שדרש הכפר הירוק היה מופרז: "העירייה הדגישה מספר פעמים כי הכפר הירוק דרש בתחילת הדרך פיצוי מופרז ודמיוני בסך של 23,618,000 שקל זאת בהסתמך על חוות דעתו של השמאי משעמה. אכן, סכום הפיצוי שנקבע על ידי השמאי האושנר (השמאי מטעם בית המשפט) הינו 2.12 מיליון שקל, המהווה כ- 10% מהסכום הנתבע, אך העירייה אינה מציינת בד בבד, כי הפיצוי שקבע השמאי האושנר הוא גם גבוה פי 10 מהפיצוי אותו קבע מומחה העירייה, בסך 219,908 שקל. רוצה לומר, מסיכומי העירייה עולה תמונה שלפיה כאילו מדובר בחוות דעת חד צדדית מטעם מומחה בית המשפט, אך בפועל תוצאת השומה המאוזנת והשקולה שנקבעה על ידי השמאי האושנר אינה מקבלת כלל את הערך הסופי שנקבע על ידי שמאי הכפר הירוק. השמאי האושנר אף דחה את טענת הכפר הירוק למתן פיצוי מהמטר הראשון".

השופטת הורתה לעירייה לשלם לכפר הירוק פיצויים בסך 2.12 מיליון שקל, כולל הצמדה וריבית, והוצאות שכר טרחת כעו"ד בסך 200,000 שקל.

העליון: אין עילה לעיכוב
העירייה הגישה לבית המשפט העליון בקשה לעיכוב פסק הדין. לטענת העירייה, הסכום הכולל שהיא נדרשה לשלם, כולל הצמדה ושכר טרחת המומחה מטעם בית המשפט, הוא 3.8 מיליון שקל. במקביל, היא הגישה ערעור על פסק הדין. 

העירייה והוועדה המקומית טענו בבקשה כי סיכויי הערעור גבוהים משום שקביעות בית המשפט המחוזי שגויות וסוטות מהוראות הדין והפסיקה; וכי מאזן הנוחות נוטה לטובתן, הן מן הטעם שדחיית הבקשה תסב להן נזק הן מן הטעם שספק אם יהיה אפשר להחזיר את המצב לקדמותו, בשל מצבה הכלכלי של המשיבה (הכפר הירוק), שלפי הנטען אינו מן המשופרים.

השופט חאלד כבוב דחה את הבקשה. "הבקשה אינה מבססת עילה לעיכוב ביצוע מבחינת מאזן הנוחות", הוא כתב בפסק הדין. "המבקשות (העירייה והוועדה המקומית) לא ביססו, די הצורך, את טענתן לקושי בהשבת הכספים ככל שערעורן יתקבל. בקשתן התמקדה, ברובה, בסיכויי הערעור. זאת ועוד מצאתי קושי בטענות הסותרות של המבקשות. מצד אחד נטען כי הן רשות שלטונית איתנה כלכלית, שתוכל בכל עת לעמוד בתשלום שנקבע על-ידי בית המשפט, אך בו בעת נטען כי מדובר בסכום מהותי מתקציב העירייה שיהווה הכבדה שלא לצורך על הקופה הציבורית. מצב דברים זה, בצירוף הסבריה של המשיבה (הכפר הירוק) על אודות מקורות המימון שלה והתזרים הכספי שלה – הביאוני למסקנה כי אין די בחשש שהביעו המבקשות לפיו אם לא יעוכב התשלום, וערעורן יתקבל – הן יעמדו בפני שוקת שבורה".

השופט אף הטיל על העירייה הוצאות בסך 8,000 שקל.

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות