מהי עיר פיתוח
שיטת עיירות פיתוח היא נדבך חשוב במדינה לצמצום פערים חברתיים-כלכליים בישראל ולהתפתחות המדינה
שיטת עיירות פיתוח היא נדבך חשוב במדינה לצמצום פערים חברתיים-כלכליים בישראל ולהתפתחות המדינה
במדינת ישראל קיימת קטגוריה מיוחדת של ערים הנקראות "עיירות פיתוח". מדובר בערים וביישובים אשר מוגדרים ככאלה על ידי הרשויות בשל מאפיינים גיאוגרפיים, כלכליים וחברתיים ייחודיים. היותה של עיר כלשהי עיירת פיתוח מזכה את תושביה בהטבות שונות, במטרה לעודד התיישבות ולקדם את פיתוחה של אותה עיר. במאמר זה נסביר בדיוק מה אומרת ההגדרה "עיירת פיתוח" ונסביר על עקרונות נוספים הכרוכים בהגדרה זו.
מהי עיר פיתוח?
עיר פיתוח מוגדרת כעיר או כישוב אשר הוקם בשנות ה-50 של המאה ה-20, באזורים פריפריאליים במדינה כגון הצפון והנגב שלא היו מיושבים. בעיירות ובישובים אלו אכלסו בעיקר את העולים החדשים שהגיעו בהמוניהם למדינה מרחבי העולם. עיירת פיתוח מוגדרת היום גם כעיר אשר סובלת מחסכים כלכליים רבים ביחס לערים אחרות במדינה. עירייה יכולה לקבל הגדרה זו בשל גורמים כמו מיקום גיאוגרפי מרוחק או מסוכן, פריפריאליות, רמת הכנסות נמוכה של תושביה, שיעור אבטלה גבוה, שירותים עירוניים מצומצמים וכדומה. הקריטריונים המדויקים להגדרת עיר כ"עיר פיתוח" אינם קבועים וקשיחים, אלא משתנים מעת לעת על פי מדיניות וצרכים. עם זאת, ככלל, עיר המאופיינת ברמת חיים כלכלית נמוכה מהממוצע הארצי, קשיי פרנסה למשפחות, חוסר במוסדות חינוך ותרבות איכותיים וחסכים תשתיתיים תיחשב כזו.
מי קובע איזו עיר תחשב כעיר פיתוח?
מקום המדינה, תכנונן ובנייתן של עיירות הפיתוח נעשו מכוח פקודת בניין ערים מנדטורית משנת 1936, אשר התבססה על חוק שיכון ותכנון ערים בריטי משנת 1909. לוועדות המקומיות והמחוזיות לא הייתה שליטה על הקמתן של עיירות הפיתוח, משום שכולן תוכננו ובוצעו על ידי משרד השיכון, אשר פעל כמשרד ממשלתי עצמאי ולא היה כפוף לוועדות בניין ערים מחוזיות. היום, מלבד הממשלה, הרשות המרכזית האמונה על קביעת היישובים שיקבלו את התואר עיירת פיתוח היא הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. הלמ"ס מפרסמת אחת לכמה שנים רשימה מפורטת של כלל הערים והיישובים בישראל שזכאים להגדרה כ"עיירת פיתוח" על פי קריטריונים סוציו-אקונומיים שונים. הנתונים הנאספים כוללים בין היתר נתוני רמת השכלה, תעסוקה, הכנסה, זכאות לשירותים חברתיים שונים, מצב התשתיות, איכות החינוך והבריאות וגורמים רבים אחרים.
לאילו הטבות זכאי מי שגר בעיר פיתוח?
תושבי עיר המוגדרת כעיירת פיתוח, זכאים למגוון רחב של הטבות ממשלתיות במטרה לשפר את רמת החיים ולקדם את הפיתוח והקידמה באזורים אלו. ההטבות העיקריות כוללות:
כל אלה ועוד, נועדו לייצר מוקד משיכה לתושבים פוטנציאלים, וכן למשקיעים ולבעלי עסקים. המטרה היא להביא לשיפור איכות החיים ולהאיץ את הפיתוח הכלכלי-חברתי בערים אלו.
האם הגדרת של עיר כעיר פיתוח נשארת קבועה?
הגדרתה של עיר כעיירת פיתוח אינה מצב קבוע וסטטי. העיר עשויה לזכות בהטבות אלו לתקופה מוגבלת, וסטאטוס זה יכול להשתנות אחת לכמה שנים על פי הנתונים המתעדכנים. כאשר נצפית התקדמות של עיר פיתוח מבחינה כלכלית, התחדשות עירונית, חינוכית ותשתיתית, הממשלה בשיתוף הלמ"ס יכולה להחליט להוציאה מרשימת עיירות הפיתוח. במקרה זה, ההטבות שקיבלו התושבים יתבטלו או יצטמצמו. מנגד, עיר אחרת אשר מצבה מצדיק זאת, עשויה להיכנס לרשימה ולהיות מוגדרת עיר פיתוח חדשה. המעקב אחר הסטטוס של ערי פיתוח הוא דינמי ומשתנה בהתאם לנסיבות. אולם אם עיר עברה תהליך של צמיחה והתפתחות, באופן טבעי ההטבות המונהגות יופחתו במטרה להעביר את המשאבים הממשלתיים לערים אחרות שזקוקות להם יותר.
רשימת ערי פיתוח בישראל
להלן רשימה חלקית של הערים והיישובים בישראל המוגדרים היום ככאלה הזכאים לסטאטוס של "עיירת פיתוח" ולהטבות הכרוכות במגורים באזור זה:
רשימה זו כוללת ערים ויישובים גדולים הן בצפון הארץ, בדרומה ובמרכזה. חלקן הן ערים קטנות יחסית ואחרות הן בינוניות וגדולות יותר בסדרי גודל שונים. כפי שאפשר לראות, הערים משקפות מצבים וקשיים שונים – חלקן סובלות ממצב ביטחוני קשה, אחרות ממיקום פריפריאלי ומרוחק, ויש גם כאלה שמאופיינות בריכוז גבוה של אוכלוסיות חלשות וממעמד סוציו-אקונומי נמוך של תושביהן. כולן נהנות מההטבות שמקנה המעמד המיוחד הזה.
לסיכום
ההגדרה של "עיירת פיתוח" היא כלי חשוב בידי הממשלה לטיפול בבעיית המחסור במקומות מגורים, ובפערים חברתיים-כלכליים בין אזורים שונים בישראל. ההטבות הרבות שמקבלים תושבי הערים הללו נועדו לעודד התיישבות ולאפשר צמיחה כלכלית, תעסוקתית ותשתיתית. עם זאת, מדובר במצב זמני וההגדרה כפופה לשינויים על בסיס נתונים מתעדכנים.
בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל
קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן