banner
פרופ' אמיר ירון, נגיד בנק ישראל // באדיבות דוברות בנק ישראל | Depositphotos
פרופ' אמיר ירון, נגיד בנק ישראל // באדיבות דוברות בנק ישראל | Depositphotos

נגיד בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי: "עלינו לנקוט במדיניות זהירה"

עוד בין שיקולי הנגיד: קצב העלייה השנתי של מחירי הדירות שממשיך להתמתן, ביצועי המשכנתאות והיקף העסקאות בענף הנדל"ן

כרמלה קופר 08.07.2025

"ברצוני להדגיש כי יציבות מחירים היא תנאי לכלכלה תקינה וצומחת ואינפלציה פוגעת בראש ובראשונה בשכבות החלשות. חשוב לזכור כי אי הוודאות הגיאופוליטית והכלכלית בישראל עודנה ברמה גבוהה מאד. לפיכך עלינו לנקוט במדיניות זהירה", כך הצהיר נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, לאחר שבימים האחרונים התקיימו בבנק ישראל דיוני הוועדה המוניטרית לצורך קבלת החלטה על מדיניות הריבית, שבסופם היא נותרה ללא שינוי זו הפעם ה-12 ברציפות, ברמה של 4.5%. 

בענף הנדל"ן הביעו בתגובה אופטימיות זהירה באשר לתחזית להורדת הריבית בהמשך. גלעד אורן, מנכ"ל מצלאוי חברה לבניין, מסר כי: "על אף, הרצון להקל על הציבור והעסקים, בנק ישראל בחר להעדיף את שמירת היציבות הכלכלית והמאבק באינפלציה. אם מגמת ההתמתנות במדד המחירים לצרכן תימשך והשקל ימשיך להתחזק אל מול הדולר יש סיכוי לא מובטל שכבר בהחלטת הריבית הבאה נראה ירידה".

"ייתכן שנראה הפחתת ריבית כבר באוגוסט, בתנאי שהמגמה החיובית תימשך והמצב הביטחוני לא יסלים. בשוק המשכנתאות אנו רואים המשך חוסר ודאות, אך גם התייצבות מסוימת בריביות הקבועות, מה שמספק נקודת כניסה מעניינת לרוכשים", מוסיף עופר אהרונוביץ', מנהל חטיבת משכנתאות – אלדר משכנתאות. 

מה היו השיקולים להחלטת הנגיד?
בבנק ישראל התייחסו לאי הוודאות הגבוהה על רקע מבצע "עם כלביא" והשפעותיו על תושבי המדינה ועל הכלכלה. "חשוב לזכור כי מדינת ישראל עדיין מתמודדת עם ההשלכות הכלכליות של מלחמת "חרבות ברזל", והתוצר מצוי מתחת לרמה שהיתה צפוייה על פי מגמתו ערב המלחמה", אמר הנגיד, פרופ' אמיר ירון, שציין כי: "האינדיקטורים השוטפים לפעילות הכלכלית מצביעים על התאוששות מתונה בפעילות המשק. המאזן המצרפי של סקר המגמות לחודש יוני ירד בחדות, זאת על רקע מבצע "עם כלביא" ולאחר מספר חודשים בהם  נרשמה בו יציבות. גיוסי ההון לענף ההיי טק עלו משמעותית בחודשים האחרונים, ורמתם דומה לתחילת שנת 2022". 

בהתייחס לפעילות בענף הבינוי, הוא ציין כי זו התמתנה ברביע הראשון של השנה אך נותרה ברמה גבוהה. בין היתר, נלקחו בחשבון נתוני הלמ"ס, לפיהם מספר התחלות הבנייה ברביע הראשון של השנה היה נמוך בכ-8 אחוזים מאשר ברביע הקודם, אך הן עדיין שוהות ברמה הגבוהה בכ-6.5 אחוזים מהרביע המקביל אשתקד. 

עוד הוא התייחס לביצועי המשכנתאות בחודש מאי, שעומדים על כ-9.3 מיליארדי שקל, בדומה לחודשים האחרונים, אך ציין כי היקף העסקאות בדירות מעט נמוך בהשוואה לשנים האחרונות. לדבריו, "במקביל קצב העלייה השנתי של מחירי הדירות ממשיך להתמתן ועמד על 5.1%. שכר הדירה עבור שוכרים חדשים עלה בחודש מאי ב-5.2%. בנוסף, הנזק שהסבו מתקפות הטילים מאיראן עלול לפעול לגידול בביקוש לשכירות ובמחירי השכירות באזורים שנפגעו. הקלה על מגבלת העובדים בענף הבינוי, בין היתר באמצעות הבאת עובדים זרים, תתמוך בהיצע דירות גבוה והיא עשויה להשתקף בהמשך ההתמתנות של מחירי הדיור". 

הרקע התחזית: לא תהיה בעזה לחימה עצימה, הפסקת האש עם איראן תישמר
בתוך כך, חטיבת המחקר עדכנה את התחזית המקרו כלכלית שלה. התחזית העדכנית מתכללת גם את ההתפתחויות בעקבות מבצע "עם כלביא". "באשר ללחימה בעזה, התחזית גובשה תחת ההנחה שההסכם הנידון כעת להפסקת אש בעזה יביא לכך שבאופק התחזית, החל מחודש יולי, לא תהיה בעזה לחימה עצימה", אמר הנגיד, "התחזית גם מניחה שהפסקת האש עם איראן תישמר. להערכת החטיבה במהלך תקופת התחזית צפויה להימשך ההתמתנות במגבלות ההיצע במשק, תוך עלייה בביקושים לצריכה הפרטית, ולהשקעות".

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות