banner
נתניה // Depositphotos
נתניה // Depositphotos

"הדיירים מבינים שהמטרים זה לא הכל – הם ממש עושים שופינג"

עורכות דין בהתחדשות העירונית מספרות על השינויים שחלו בדרישות הדיירים ועל ההבדלים בין מרכז לפריפריה: "דיירים באזורי פרימיום מתווכחים על כל מטר"

"אני מאוד מאמינה בדרך, פרויקט התחדשות עירונית לא עובד בבאים – חותמים – הולכים. השוק חינך את הדיירים. אני עובדת הרבה ברובע 3 או 4 בתל אביב ויותר קל לי לעבוד בפריפריות כי שם בעלי הדירות יותר סומכים עלינו ורק אומרים לנו 'איפה לחתום?'. לעומת דיירים באזורי פרימיום שם המו"מ הרבה יותר ארוך ומתווכחים על כל מטר", כך אמרה עו"ד נטלי עברון, מייסדת ובעלים משרד עו"ד נטלי עברון במסגרת דיון שולחן מקצועי של נשות הנדל"ן המובילות בארץ לשנת 2023, יוזמת אתר "מגדילים" לרגל יום האישה, אותו הנחתה  כרמלה קופר, העורכת הראשית.

נטלי עברון // צילום: רז רוגובסקי
נטלי עברון // צילום: רז רוגובסקי

עו"ד עברון התייחסה עוד לסוגיית הדיירים הסרבנים, ואמרה כי: "הדיירים מבינים שהמטרים זה לא הכל אלא שהאיתנות הפיננסית של היזמים הרבה יותר חשובה. הם מבינים שצריך לבחור מפקחים, לבחור עורכי דין וממש עושים שופינג שאני חושבת שהוא מאוד חשוב. בסופו של יום דייר רוצה שיידע שיש מישהו שמתייחס אליו".

פז רוקח // צילום: רז רוגובסקי
פז רוקח // צילום: רז רוגובסקי

עו"ד פז רוקח טמבלר בעלים משרד עו"ד ויזל- רוקח ושות' המייצגת גם דיירים וגם יזמים, התייחסה ליתרונות הניסיון שצברה בשני ההיבטים, והסבירה כי: "אני רואה בזה רק יתרונות, כי מי שיודע להסתכל על שני צדי המתרס יודע לעשות איזונים נכונים. בסופו של דבר צריך לחלק את העוגה נכון ושני הצדדים הגיעו כדי להרים פרויקט. כשעו"ד יודע להסתכל רק על צד אחד, לפעמים עסקה לא תצא לפועל בגלל דרישות מוגזמות שלא מתאימות. אני אומרת 'זה לא נגמר', אנחנו רוצים לעבוד ומגיע לדיירים שישמרו עליהם מכל הבחינות. אני יודעת מה חשוב ועל מה להתעקש ומה אפשר להחליק כדי לקדם את הפרויקט".

קארן ברנזון // // צילום: רז רוגובסקי
קארן ברנזון // // צילום: רז רוגובסקי

קארן חרס ברנזון, בעלים משרד ברנזון ליווי דיירים בהתחדשות עירונית, התייחסה לשאלה האם בעלי הדירות יודעים כיום להעריך את התמורות הכוללות בפרויקט, ואמרה כי: "הדיירים לא תמיד מבינים שהם מקבלים איכות חיים, בזכות תקן 21 דיירים מתחילים להבין מה התמורות שמגיעות להם, ואז יש את העניין של הפרשה ציבורית לטובת מטרו למשל, עבור שטחים ציבוריים, גנים ובתי ספר. יש מצבים בהם דיירים בנו ללא היתר בנייה והם רוצים לקבל תמורה, יש כאלו בקומה שלישית שמצפים לעלות לקומה 24 ולקבל פנטהאוז. הם עדיין לא מפנימים את מה מגיע להם ומה הם יכולים לדרוש".

עו"ד אופיר כהן קוניוק, מייסדת כהן קוניוק ושות', שליוותה דיירים עוד בפרויקט פינוי בינוי הראשון בארץ ומייצגת בעלי דירות בלבד, התייחסה להשלכות צמצמום התמורות אל מול ההוצאות של מגורים בבניין חדש, ואמרה כי: "היום קיימת מגמה של צמצום התמורות – עצם השרירותיות במדיניות הזו היא בעייתית, כי אין התייחסות לשכבות סוציו אקונומיות נמוכות. הרעיון שלנו הוא לחזק גם את האוכלוסייה ולא רק את המבנים".

אופיר כהן קוניוק // צילום: רז רוגובסקי
אופיר כהן קוניוק // צילום: רז רוגובסקי

עוד היא התייחסה לשינויים שחלו בהתחדשות העירונית במשך השנים: "אנחנו משרד שמייצג דיירים בלבד ובעיני הדיירים, אחד הדברים שניתן לראות יותר מכל את החשיבות שלו זו הנגשת המידע. אם התחלנו בתקופה שבה אף אחד לא ידע מה זו התחדשות עירונית, יזמים היו מתדפקים על הדלתות ומחתימים על מסמכים כאלו או אחרים ולפעמים כבלו או ממש הקפיאו פרויקטים לתקופה של שנים בגלל סוגיות משפטיות – הרי שהיום קיימת עלייה במודעות ובמידע בקרב הדיירים, הם מבינים את חשיבות הליווי שלנו לפרויקט מהיום הראשון".

אלה ברדסלבסקיה // צילום: רז רוגובסקי
אלה ברדסלבסקיה // צילום: רז רוגובסקי

עו"ד אלה ברדסלבסקיה, בעלת משרד עורכי דין, המייצגת בעלי דירות ויזמים, סיפרה כיצד היא מצליחה למזער התנגדויות דיירים: "הבנתי עם השנים שצריך לדבר עם בן אדם בגובה העיניים, בשפה שלו ולהיות זמינה בשבילו. אני נותנת את הנייד שלי ומנהלת קבוצות וואטס אפ, שם הם רואים אותי פעילה ועונה על שאלות. לפעמים הם אפילו פונים אליי בשאלות נוספות כי רכשתי את האמון שלהם. זה עניין של יחס, זה עובד יותר טוב כשבעל דירה מספר עליי ומשכנע את השכנים שלו לחתום.  

"כשלא כל בעלי הדירות חותמים בכנס חתימות, בדרך כלל עורכי דין אומרים להם 'תבואו לחתום בין השעות האלו והאלו – זה לא עובד. אני הבנתי שאני משרתת את הדיירים, אני מגיעה אליהם, וכך אני מגייסת את ההסכמה שלהם לפרויקט". 

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות