banner
הריסה ברחוב יהודה המכבי בתל אביב // צילום: מגדילים
הריסה ברחוב יהודה המכבי בתל אביב // צילום: מגדילים

בעל הבית השתגע: מכרזי הדיירים הפכו לריאליטי "יזם נולד"

"יזמים נדרשים להוצאות מטורפות כדי להראות כמה הכל יהיה מושלם" – נשות נדל"ן מציגות את האתגרים החדשים של ההתחדשות העירונית

"אני יכולה לומר שהשתנו המון דברים. הרגולציה והחקיקה השתנתה, לדוגמא אנחנו כבר לא חווים קבלני חתימות כמעט בכלל, בהיבט הזה נעשתה עבודה נהדרת. אבל עם השכלול של השוק קרו גם דברים פחות חיוביים – כל מכרזי 'יזם נולד' שלוקחים חודשים ויזמים נדרשים להוצאות מטורפות כבר בשלב המכרז כדי להראות כמה הכל יהיה מושלם ובזמן הזה התמורות יורדות והשעון דופק וחבל", כך אמרה עו"ד דנה בירן שותפה ומנהלת תחום התחדשות עירונית במשרד עו"ד פירון ומומחית לתמריצי פינוי בינוי, את השינויים שחלו בשנים האחרונות בהתחדשות העירונית. הדברים נאמרו במסגרת שולחן מקצועי של נשות הנדל"ן המובילות בארץ לשנת 2023, יוזמת אתר "מגדילים".

דנה בירן // צילום: סטודיו תומאס
דנה בירן // צילום: סטודיו תומאס

עוד אמרה בירן בהקשר זה כי: "לפני 22 שנה כשהייתי מתמחה סגרו פרויקטים בלחיצת יד וזה יצא לא רע, אבל היום עם מקסום התמורה, שזה נושא חשוב, הדברים נראים אחרת וגם אותו צריך לשים במסגרת ובפרופורציה. מעבר לזה כל סיפור המטלות הציבוריות – אתה מגיע לפרויקט ואתה לא יודע לאיזה מטלות תידרש. ממה תקזז אותן ואם תקבל כסף – וזה תורם לחוסר הודאות ומאוד מקשה ומעכב". 

עו"ד רוית סיני, בעלים משרד רוית סיני עו"ד, התייחסה לשילוב מבני ציבור בתוך פרויקטיי מגורים להתחדשות עירונית, ואמרה כי: "חוסר הודאות הוא עניין שחייבים לתת עליו את הדעת. לאחרונה נוטים להכניס בהיתרי הבנייה לפרויקטים, למשל בעיר רמת גן, דורשים גן ילדים בלובי הבניינים, זה משנה את החיים מקצה לקצה וזה פשוט לא נתפס לדיירים מבוגרים. איך חושבים שלקוחות ירצו דירה במקום כזה? אנחנו צריכות בסופו של יום להחתים את הדיירים על עסקה כלכלית, חברתית ומניבה – אז תקלו עלינו. אי אפשר להכניס ציבורי לפרטי וזה לא נורמלי לנצל את היזם ופתאום להכניס את זה כתנאי, כשכבר אי אפשר כבר להתנגד".

עו"ד רוית סיני // צילום: דרור סיתהכל
עו"ד רוית סיני // צילום: דרור סיתהכל

עו"ד סיני הסבירה מדוע היא מעדיפה פרויקטים של תמ"א: "היום 15 שנה אחרי שהתמודדנו עם חוק התמ"א – אני חושבת שהיא תכנית מעולה והרבה יותר טובה מפינוי בינוי. זה מיידי והדיירים מבינים בדיוק מה הם מקבלים אם כי ברור שלעירייה אין עדיפות בתוכנית הזו. ישנה בעייתיות בליצור מתחם שבו אומרים לדיירים 'אנחנו שומרים עליכם מרעידת אדמה', מדובר בשקר כי אנחנו מדברים על עשר שנים אחרי כל העיכובים. אנחנו מתנהלים על מצב חירום ולצערנו במדינה שלנו רק כשיש אסון דברים מתקדמים".

אנג'לינה כץ, מנהלת ייזום בחברת ולור ביירון, הציגה את היבטי העבודה מול בעלי נכסים מסחריים במתחמי פינוי בינוי, ואמרה כי: "אני עובדת מול בעלי זכויות מסוג אחר. אתה צריך לפנות בן אדם ממקום שיכול להיות שלא יחזור אליו, אנחנו עובדים למשל עם מתחם הבורסה ברמת גן, אנחנו מקבלים 12 פרויקטים בעירייה, שזה דבר מורכב בפני עצמו, כשעל מגרש של 500 מ"ר רוצים מכפילים של פי 20 או 30. התכנית אושרה לפני שנה בערך ועכשיו אנחנו מתמודדים עם בעלי זכויות, בהם יהלומנים ובעלי מוסכים, ואתה צריך מאה אחוז הסכמות".

אנג'ליקה כץ // צילום: דרור סיתהכל
אנג'ליקה כץ // צילום: דרור סיתהכל

איך עושים את זה?
"אפשר להגיע למאה אחוז הסכמות בפרק זמן קצר יחסית. הדרך חשובה לא פחות מהתוצאה הסופית, ההבנה מי עומד מולך, מה הבן אדם צריך מה החששות שלו. ברגע שאתה נכנס לבן אדם ללב ונותן לו את כל הפתרונות, אז הוא שלך. מדובר כאן על פרויקטים עם יחס תמורות חסר תקדים ועדיין אנשים לא ממהרים לחתום, כי כשמשהו נראה יותר מדי טוב זה מפחיד אותם. כאן נכנס היבט פסיכולוגי. מאה אחוז הסכמות זה אפשרי הגענו לזה ואנחנו שם – אם יוצרים מכלול שיכלול גם רגש גם יצירתיות וגם רווח יזמי".

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות