banner
אילוסטרציה // Depositphotos
אילוסטרציה // Depositphotos

העימות הבא עם ערביי מזרח ירושלים? מינהל התכנון אישר הקמת שכונה שחלקה על אדמות בית צפאפא

המתנגדים לשכונה בגבעת השקד טענו כי היא מיועדת ליהודים בלבד ותפגע בבית צפאפא. הוועדה המחוזית דחתה את ההתנגדויות

זיו גולדפישר 08.01.2024

הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה אישרה את התכנית להקמת שכונת גבעת שקד בירושלים, הכוללת כ-700 יח"ד ואשר צפויה לקום בחלקה על אדמות הכפר בית צפאפא שבמזרח העיר. הוועדה דחתה התנגדויות להקמת השכונה, בין השאר של ארגוני שמאל ושל תושבי בית צפאפא, שלפיהן התכנית מיועדת ליהודים בלבד, וקבעה כי: "התכנית אינה מיועדת לסוג אוכלוסייה מסוים, אלא לכלל הציבור". התכנית היא יוזמה של האפוטרופוס הכללי, שהגיש אותה באמצעות הרשות לפיתוח ירושלים.

תכנית גבעת שקד ממוקמת בדרום מערב ירושלים, בין שכונת שראפת-א-דהארה שבבית צפאפא בדרום, דרך דוד בנבנישתי בצפון, שד' דב יוסף במזרח ופארק נחל רפאים ושלוחת דיפו הרק"ל בקו הכחול במערב, וממערב לפארק עמק רפאים. שטח השכונה מצומצם יחסית, כ-40 דונמים. רב הקרקעות שעליהן היא צפויה להיבנות הן בניהול האפוטרופוס הכללי, חלק מהקרקעות בין היתר בבעלות רמ"י ופרטיים. התכנית מציעה כ-700 יח"ד, בבינוי מרקמי של 6 קומות, ובמגדלים של עד 26 קומות. 

נגד התכנית הוגשו מספר התנגדויות, ביניהן של תושבי השכונה ושל ארגוני שמאל. ההתנגדות המשמעותית ביותר הייתה של העמותות "עיר עמים" ו"במקום – מתכננים למען זכויות בתכנון", שהגישו התנגדות משותפת. בהתנגדות מותחות העמותות ביקורת על חלקו של האפוטרופוס הכללי בייזום התכנית, מעצם אחריותו בניהול המקרקעין שהיו שייכים לאוכלוסייה ערבית שעזבה את הארץ במלחמת העצמאות (נפקדים). לטענת המתנגדות, האפוטורופוס אינו מוסמך ליזום הקמת שכונות בקרקע שנמצאת תחת ניהולו. 

"המתנגדים לא מכירים תקדים לייזום תוכנית במזרח ירושלים על- ידי האפוטרופוס הכללי ולא עלה בידם למצוא תקדים כזה", נכתב. "שאלת ייזום המהלך התכנוני על-ידי מקרקעין שבניהולו מעלה שאלות החורגות משאלת זכותו הפורמלית להגיש תוכנית לפי חוק התכנון והבנייה. לא בכדי לא יזם עד היום האפוטרופוס הכללי תכניות מתאר על מקרקעין שבניהולו, מן הסתם גם לאור הבנתנו שלו את מצב הדברים המשפטי ואת גדר סמכויותיו בעת ניהול נכסים על-ידו עבור נפקדים".

עוד טענו העמותות כי הקרקע שעליה צפויה לקום השכונה היא תא השטח שנותר לתכנון ופיתוח בא-דהרה, וזאת על רקע מחסור כללי בשטחים בלתי מפותחים שניתן לתכנן בבית צפאפא כולו: "התוכנית המופקדת משקפת פניית פרסה מכוונות של מוסדות התכנון לגבי השטח, ובמקום ייעוד להרחבת בית צפאפא ומענה לצרכיו, מנותקת ממנו".

העמותות טוענות עוד כי השכונה המתוכננת מיועדת ליהודים, ולא לתושבי בית צפאפא, מכיוון שהבינוי המוצע אינו מתאים לתושבי המקום: "התכנון המוצע במסגרת התוכנית המופקדת הוא באופן מוצהר לשכונה חדשה. הבינוי המוצע של מגדלים רבי קומות אינו משתלב בבינוי הקיים ולא מתאים לאוכלוסיית המקום ומייצר נפרדות מוחלטת בין הכפר לבין מגדלי השכונה החדשה, שמיועד לאוכלוסייה כללית ועירונית אחרת. אמירות מתכנן התוכנית במסגרת הדיון הראשון כי 'לא יודעים מי האוכלוסיה שתתגורר במקום', לא רק בגלל שהתוכנית במפורש מייעדת אותה ליהודים, אלא משום שתכנון עבור כפר שעובר תהליך עיור שהאוכלוסיה המתגורר בו היא במצב סוציו -אקונומי נמוך, אינו דומה לתכנון עבור שכונה עירונית חדשה". 

התנגדויות נוספות היו של המרכז הערבי לתכנון אלטרנטיבי, שהעלה טיעונים דומים נגד התכנית, של תושבי בית צפאפא ושל המינהל הקהילתי בשכונה. 

הוועדה המחוזית ירושלים מינתה חוקר מיוחד שבחן את ההתנגדויות, והמליץ לדחות אותן. הוועדה קבעה בהחלטתה לדחות את התלונות כי: "אין מדובר בענייננו בתכנית נקודתית, אלא בתכנית הכוללת שטח של כ-40 דונם, המציעה תכנון ופיתוח של השטח באופן התואם את מדיניות התכנון של הוועדה בנוגע ניצול יעיל של הקרקע, במיוחד במתחמים הממוקמים בסמיכות לצירי הרק"ל. המתחם מיועד כבר במצב התכנוני המאושר למגורים, וממוקם בסמיכות לאזורים בנויים ולציר הרק"ל, ובהתאם לכך נמצא ראוי לפיתוח בהתאם לעקרונות התכנון של הוועדה".

הוועדה דחתה את הטענה כי מיועד בשכונה ליהודים בלבד: "בהתייחס לטענות הצדדים בנוגע ל"צביעת" התכנית לאוכלוסייה מסוימת, הוועדה מבהירה כי התכנית אינה מיועדת לסוג אוכלוסייה מסוים, אלא לכלל הציבור. בהקשר זה הוועדה אינה מקבלת את הטענה לפיה בינוי אינטנסיבי אינו מתאים לאוכלוסייה ערבית. הוועדה תבהיר כי באזורים רבים בעיר מקודמות תכניות המציעות בינוי אינטנסיבי, בהתאם לעקרונות התכנון העדכניים ותוך ניצול יעיל של הקרקע העירונית, וזאת לטובת כלל תושבי העיר. הוועדה קובעת כי תנאי למתן תוקף לתכנית יהיה הסרת שימושים מהם עלול להשתמע כי התכנית מיועדת לסוג אוכלוסייה מסוים".

הוועדה התייחסה לטענות בנוגע לחלקו של האפוטרופוס בייזום השכונה, וציינה כי: "מגישת התכנית היא הרשות לפיתוח ירושלים, שהיא רשות שהוקמה מכוח חוק, ובהתאם לכך מוסמכת להגיש תכניות. הוועדה תציין כי האפוטרופוס הכללי אינו מגיש התכנית, אלא מצוין במסמכי התכנית כיזם התכנית, ובהתאם לכך, לא נדרשת בחינה של עמידתו בהוראות החוק לצורך היותו מגיש תכנית". הוועדה, כאמור, החליטה לאשר את התכנית, בכפוף לשינויים שעליהם המליץ החוקר. 

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות