banner
גיל מעין // צילום: אילן ספירא
גיל מעין // צילום: אילן ספירא

70% ממנהלי הנדל"ן מעדיפים מתכונת חדשה של עבודת צוות במשרדים

כך עולה ממחקר של חברת נדל"ן גלובאלית, שנערך בעקבות השפעת הקורונה על שוק המשרדים, ואשר שם סוף לתחזיות הקודרות על ענף הנדל"ן המניב. האם עמדות העבודה הקבועות עברו מן העולם ונראה יותר חללי העבודה משותפים? כל השינויים הצפויים, פרשנות וניתוח המחקר

מאת: גיל מעין*

בפעם הראשונה בהיסטוריה המודרנית, העולם כולו נלחם יחד כנגד אויב חיצוני, ללא לאומנות  ומלחמות דת, זוהי מלחמת העולם ה-3 כנגד וירוס הקורונה.

מטבע הדברים זהו אירוע מכונן הגורם ל"שיבוש שוק" במובן הרחב של המושג. המושג הזה במקורו  מתייחס ל"טכנולוגיה משבשת" וחדשנית המובילה ליצירת שוק כלכלי חדש. על ידי כך שהיא  מרעידה ומשנה שוק קיים, דוחקת ומחליפה את השחקנים המסורתיים שבו ומייצרת במקומו שוק חדש, המשפר את המצב בתחום, בדרך כלל לטובת הצרכנים והמשתמשים בו. (מתוך אנציקלופדיית אאוריקה, הוגה המושג הוא פרופסור כריסטנסן קלייטון מאוניברסיטת הווארד).

אני רוצה לטעון כאמור שמלחמת עולם זו במובן שתיארתי לעיל, נופלת תחת הקטגוריה של שיבוש שוק עקב השינוי הדרמאטי שחל בחיינו בתוך זמן קצר להפליא. למדנו לעבוד מהבית, להשתמש בזום, ונחשפנו לתועלות הרבות הנובעות מכך כמו ניצול זמן, יעילות, וויתור על התענוג המפוקפק בבילוי זמן בפקקים.

יחד עם זאת חלק מהשינוי גרם לכך שנעריך את החשיבות במפגש פיזי ובאינטראקציה החברתית הדרושה לקיום מפרה של קהילות וחברות על אף התועלות כאמור של עבודה מרחוק.

לפי מחקר של חברת שירותי הנדל"ן הגלובאלית CBRE שנערך באמצע המשבר בחודש יוני 2020 ועודכן בחודש ספטמבר 2020 התקבלו תוצאות המעידות על השינוי המתחולל בשוק. המחקר כלל 77 מנהלים בכירים של תחום הנדל"ן בפירמות בינלאומיות. 

חזרה לעבודה – 67% מצפים לאפשרות חזרה מלאה לכל העובדים למשרדים עד אמצע 2021.

מקום העבודה – 81% מצפים שלפחות 50% מכח העבודה יעבוד מהמשרד, כאשר 73% מצפים שלגבי אותם "עובדי משרד" תהייה חלוקה גמישה יותר בין עבודה מהמשרד, עבודה מהבית ועבודה ממקום שלישי.

סביבת עבודה – 70% מצפים לעבוד במשרדים ובהם סביבת עבודה "ללא כתובת", כחלק מהעדפה לעבודת צוות על פני עבודה אינדיבידואלית. 

אופטימיזציה – 60% מהחברות בודקות אפשרויות צמצום והתכנסות של שטחי המשרדים, 70% הקפיאו תוכניות הרחבה. 

חללי עבודה גמישים – 56% מהחברות שוקלות שימוש מוגבר בחללים גמישים יותר למשרדים, 82% מהן מעדיפות בניינים המאפשרים חללים גמישים בשל היכולת המשופרת להיערך לשינויים ותכנון בזמני אי ודאות.

בכמה מילים – לפי הסקר, עידן המשרדים לא תם כמו שניבאו חוזי שחורות והציפייה לעבוד במשרדים פיזיים עם סביבת עבודה מפרה קיימת. אולם ישנה ציפייה לשינוי כללי המשחק באופנים הבאים: 

  • יצירת חלופות לבחירה בין האפשרות לעבודה מרחוק לעבודה מהמשרד.
  • דגש על סביבות עבודה שיתופיות על פני התכנון המסורתי של חדרי משרד.
  • שימוש מוגבר בחללי עבודה גמישים לשם יכולת תמרון בזמני אי ודאות.

בפשטות המסר הוא תנו לנו גמישות לעבודה גם מרחוק, כשנגיע למקום העבודה תדאגו שתהייה בו אינטראקציה אינטנסיבית גם אם זה דורש ויתור על הרגלים ישנים כמו עמדת עבודה קבועה.

בעיני המסקנות הללו אינן מפתיעות בכל הקשור לצורך הפיזי בהגעה למקום העבודה. בתור ספורטאי אדוק אין אימון זום דומה למפגש הפיזי והאנרגיות הנוצרות בין המתאמנים, על אף הנוחות וניצול הזמן העדיף באימון זום.

שיבוש השוק הזה שאנחנו עדים לו מעניין במיוחד גם מכיוון שהוא משקף מגמה הפוכה לזו שהייתה עד היום באבולוציה של ארגונים.

עד היום השטח הפיזי שירת את מטרות הארגון כלומר TOP DOWN. כך שטחי רצפת העבודה במפעל תוכננו ליעילות מירבית בשיטת הסרט הנע ועמדות העבודה OPEN SPACE נוצרו כדי לייצר שיתוף פעולה פורה ולהכניס אנשים רבים יותר באותו חלל.

מה שקורה כיום הינו שיקוף של תהליך שמגיע מלמטה, מהעובדים BOTTOM UP. שלא לשם הגדלת תפוקות הארגון, התייעלות ורגולאציה חיצונית, הצורך בשינוי לשילוב עבודה מרחוק ושינוי האינטראקציה במשרד עצמו נובעת מההבנה שאפשר לפעול אחרת ושהטכנולוגיות יצרו מרחב תמרון חדש שלא היה קיים קודם.

המשמעות של השינוי הזה מבחינת האבולוציה הארגונית היא להרחיב את המושג של מקום עבודה, לעבודה מרחוק ובחללים אחרים לא רק "במקום העבודה" אלא גם באתרים אחרים, בית, חללים משותפים וכד'.

זה יצריך פיתוח ושיפור יכולות חדשות וקיימות בארגונים, במידה מסוימת בדומה לניהול חברות גלובאליות שלהן משרדים הפרוסים בארצות שונות, וניהול אפקטיבי של מגוון עובדים בתרבויות ומיקומים שונים. 

ובשורה התחתונה, ככל שהניבוי של הסקר והתהליכים שניתחתי כאן יבואו לידי מימוש, וכך זה נראה גם לי כיום, נצפה למגמות הבאות:

  • שילוב עבודה מרחוק וגמישות של חלק ניכר מכח העבודה.
  • שינוי בתכנון ובשימוש בשטחי המשרד לחיבור משופר ומפרה בין העובדים.
  • ויתור על עמדות עבודה קבועות ומציאת פתרונות נאותים אחרים.
  • פריחת חללי העבודה המשותפים כמענה לצורך בגמישות בתנאי אי ודאות. 

    *כותב המאמר, גיל מעין, שותף בחברת Make IT Work העוסקת בייעוץ נדל"ן אסטרטגי.

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות