בעיצומה של המלחמה – גידי הוד נאבק להכשיר ממ"דים בפרויקטיי תמ"א 38: "צריך להמשיך בכל הכוח"
גידי הוד, מנכ"ל ומפקח בכיר בהתחדשות העירונית: "למרות המציאות הביטחונית, אסור להמתין לרגע עם פרויקטים של תמ"א ופינוי בינוי"
גידי הוד, מנכ"ל ומפקח בכיר בהתחדשות העירונית: "למרות המציאות הביטחונית, אסור להמתין לרגע עם פרויקטים של תמ"א ופינוי בינוי"
"למרות המציאות הביטחונית הקשה, העצה שלי לכל מי שמעוניין לקדם תכניות של תמ"א 38/חלופת שקד/פינוי בינוי היא אחת: לא להמתין לרגע עם הפרויקט, אלא להתחיל בכל הכוח. בתחום הזה מעולם לא עצרנו, לא במלחמות ולא בקורונה, כי אנחנו רואים את ההבדל בין בניין ממוגן לכזה שאינו ממוגן. תראה מה קורה למבנים לא ממוגנים, זה כמו קופסת גפרורים", כך אומר גידי הוד, הבעלים והמנכ"ל של חברת "גידי הוד, פיקוח תמ"א38 פינוי בינוי", המפקח על פרויקטים של תמ"א 38 / חלופת שקד / פינוי בינוי – מטעם הדיירים.
הטבח ביישובי הנגב המערבי ומלחמת חרבות ברזל שפרצה בעקבותיו תפסו את הוד, כמו את כל ענף הבנייה ואזרחי המדינה בהפתעה. ולאחר ההלם, הוא לא עצר לרגע. "כאשר העובדים שלי שאלו אותי מתי תהיה שגרה, אמרתי להם "תיצרו שגרה'", הוא אומר. "עכשיו העבודה שלנו היא לנסות ולהכשיר ממ"דים (מרחב מוגן דירתי) בבניינים שעוברים תהליכים של חיזוק במסגרת תמ"א 38/1. אנחנו פשוט עוברים מפרויקט לפרויקט ומנסים להכשיר כמה שיותר ממ"דים ומרחבים מוגנים. אנחנו משתמשים בבטון ובברזל שנבנו עד עכשיו, ממגנים חדרי מדרגות ומכשירים מקלטים קיימים ותוך כדי כך אנחנו עוקבים אחרי הוראות העירייה".
סקר שפרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בשבוע שעבר מראה כי שלושה רבעים מהעסקים בענף הבנייה חוו פגיעה קשה בהכנסותיהם. "לקבלנים אכן קשה מאוד", מסביר הוד. "קבלנים עוברים שינוי פאזה. צריך להתרגל למציאות שלא יהיו כאן יותר עובדים פלסטינים, ונצטרך להתבסס על עובדים זרים, סינים, מולדבים, הודים. עכשיו אנחנו צריכים לרוץ ולקדם עבודות הכשרה כדי לאפשר לבעלי הדירות מיגון. כמובן שפרויקטים שהעבודה בהם רק התחילה, אין יותר מדי מה לעשות. אבל יש פרויקטים שכבר בוצע בהם חיזוק השלד, אז אם יש ממ"ד אז מנסים להשמיש אותו כדי שיהיה בטוח לדיירים. זה לא פשוט, כי חלק מהמפקחים מגויסים, ויש משפחות. אבל צריך לעבוד".
המציאות, אומר הוד, מורכבת יותר בכל הנוגע לעבודות של הריסה ובנייה מחדש במסגרת תמ"א 38/2 ופינוי בינוי: "בפרויקטים מהסוג הזה, אנחנו עוקבים אחרי ההנחיות, וצריכים לעקוב כל הזמן על הצוותים שמגיעים, כי מגיעים צוותים חדשים וקבלנים חדשים, ופרויקטים עוברים מיד ליד, ואנחנו צריכים לבדוק שלא תהיה ירידה באיכות העבודות. ובכל מקרה, זה תלוי בזהות הקבלנים. כאשר מדובר בקבלנים ערבים ישראלים, שהם מרבית האנשים בתחום, אין להם איסור לעבוד. לגבי פועלים מהשטחים, הם לא יחזרו לעבודה הרבה זמן, שנה לפחות".
למרות חוסר הוודאות, הוד אופטימי באשר לעתיד: "ייקח עוד חודש-חודשיים עד שהעבודות ייכנסו לשגרה. בפרויקטים הגדולים יש בעיקר עובדים זרים, אז לא תהיה השפעה משמעותית. אני בטוח שכאשר המצב יירגע, הכל יחזור בכל הכוח ואף יותר, כי אנשים מבינים עד כמה חשוב שיהיו בניינים חדשים וממוגנים. צריך להתרגל למציאות שלא יהיו יותר פועלים פלסטינים, אלא רק שהישראלים יעבדו כאן, לצד עובדים זרים. אני מאמין שנראה כניסה של כח אדם מחו"ל, אם מסין, מולדבים, הודים".
מה היית מציע לממשלה לעשות כדי להעמיד בחזרה את ענף הבנייה על הרגליים?
"להביא עובדים זרים בכל הכוח, כדי לאפשר את המשך העבודה. זה מה שיוכל לעזור לענף הבנייה".
בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל
קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן