banner
עמק המעיינות // צילום: באדיבות דוברות מועצה אזורית עמק המעיינות
עמק המעיינות // צילום: באדיבות דוברות מועצה אזורית עמק המעיינות

30,000 נפש, 12,000 יח"ד: תכנית כוללנית למועצה האזורית עמק המעיינות אושרה להפקדה

התכנית מכפילה את אוכלוסיית היישובים הכפריים במועצה, ומציעה מעל מיליון מ"ר תעסוקה. יורם קרין: "התכנית צופה קדימה עשרות שנים"

זיו גולדפישר 07.11.2023

המועצה האזורית עמק המעיינות, הסמוכה לבית שאן, צפויה לגדול ביותר מפי 2 ולהגיע ל-30,000 נפש ב-12,000 יח"ד. תכנית מתאר כוללנית למועצה, הכוללת 25 יישובים כפריים, אושרה להפקדה בשבוע שעבר בוועדה המחוזית צפון. התכנית, יוזמת המועצה האזורית, חלה על כל שטחה של המועצה ומטרתה להתוות את מדיניות התכנון בשטחה לטווח הארוך.

במועצת עמק המעיינות מתגוררים כיום 13,720 תושבים ב-25 יישובים: 16 קיבוצים, 5 מושבים, יישוב כפרי קהילתי, יישוב קהילתי ומושבה. במועצה גם ישוב מוסדי. המועצה משתרעת על שטח כולל של כ-250,000 דונם ולה גבולות ייחודיים; ממזרח נהר הירדן המהווה גם את קו הגבול הבינלאומי עם ממלכת ירדן, שאורכו כ-45 ק"מ. מדרום ומדרום-מערב גובלת המועצה בתחום יהודה ושומרון לאורך כ-23 ק"מ. ממערב ומצפון גובלת המועצה בעיקר במועצות האזוריות גלבוע ועמק הירדן. המועצה מקיפה מכל עבריה את העיר בית שאן.

תוכנית המתאר הכוללנית חלה על כל שטחה של המועצה ומטרתה להתוות את מדיניות התכנון בשטחה לטווח הארוך. התוכנית קובעת את שימושי הקרקע בכלל ייעודי הקרקע ומגדילה את מספר יחידות הדיור המאושר בתוכניות מקומיות מכ-10,000 יח"ד (מתוכן קיימות בפועל כ-5,000) לכ-12,000 יח"ד, כתשתית תכנונית פוטנציאלית למגורים, בהתבסס על פוטנציאל סטטוטורי קיים ועל המלצות הגידול לעשורים הקרובים, עם יעד אוכלוסייה ריאלי של כ-30,000 תושבים. כמו כן, מוסיפה התכנית כ-340,000 מ"ר לשימושי תעשיה ותעשיה חקלאית, וכ-87,000 מ"ר לתיירות מסוגים שונים. 

יעדי צמיחת האוכלוסייה וקיבולת המגורים הנגזרת, נועדו להשיג את מטרות החזון המועצתי: להיות קהילה רב דורית משפחתית ושורשית בתוך עמק כפרי וירוק; לשלב בין קהילות ייחודיות לקהילה אזורית רב גונית המושתתת על ערכים של אנושיות, סובלנות, פתיחות וצדק חברתי; לייצר תחושת שייכות דרך משימתיות קהילתית, חדשנות ואתגרים; להוביל לפיתוח וצמיחה כמקור נביעה וחיות של עמק המעיינות.

מטרת התוכנית הינה יצירת מסגרת תכנונית ברמה מתארית, עם הוראות להכנת תוכניות מפורטות, תוך התמודדות עם סוגיות עקרוניות ברמת היישוב, ברמת המועצה וברמת המרחב. ברמת היישוב התוכנית קובעת מסגרת תכנונית שתאפשר לכל יישוב להמשיך להתפתח, תוך שמירה על צביון כפרי וחקלאי, תפקוד קהילתי ומינוף מאפייניו הייחודיים של המקום וממשקים עם המרחב הגובל והסובב. 

יעדי צמיחת האוכלוסייה וקיבולת המגורים הנגזרת בישובים ובמועצה, נועדו להשיג את מטרות החזון המועצתי. הרחבת היישובים תעשה במטרה לשמור על מבנה דמוגרפי תומך תפקוד קהילתי ומתן מענה לביקוש למגורים, כך שיתקיים דור המשך למפעל ההתיישבות, תוך חיזוק הפריפריה ומניעת הגירה שלילית.

התכנית קובעת את התשתית התכנונית הנדרשת לחקלאות ביישובים, בהתבסס על מגמות חזויות ל-20 השנים הקרובות בענפים השונים: רפתות חלב – הגדלה בתחום שטח מבני משק בקיבוצים, או בשטח צמוד דופן; מדגה – מתן אפשרויות לפיתוח הענף לרבות מדגה אינטנסיבי ככל שיבשילו התנאים; חקלאות צמחית אינטנסיבית – עיגון תוכנית למבנים חקלאיים באופן המאפשר הקמת חממות ובתי רשת במקומות רגישים פחות.

לצד הגידול באוכלוסייה, התכנית מציעה גידול בהיקף התעסוקה, כך שיהיו כמיליון מ"ר תעסוקה. פארק התעשייה צבאים, שיש בו זכויות בנייה בהיקף של 380,965 מ"ר, צפוי לקבל תוספת של 494,035 מ"ר, ולהגיע בסך הכל ל-875,000 מ"ר. באזור מעבר הגבול שייח' חוסיין (מעבר הגבול לירדן), שבו יש זכויות בנייה לתעסוקה בהיקף של 85,456 מ"ר, יתווספו 102,400 מ"ר, ובסך הכל 187,856 מ"ר.

הוועדה המחוזית צפון, שדנה בתכנית בשבוע שעבר, אישרה את התכנית להפקדה בתנאים, וציינה בהחלטה כי: "הוועדה מברכת על עבודה מקיפה ומעמיקה שנעשתה בהכנת התכנית. התכנית ערוכה היטב ונותנת מענה להתפתחות המועצה האזורית, תוך שמירה על איזון בין צרכי הפיתוח של הישובים והשמירה על המרחב הפתוח הסובב אותו, המהווה משאב נופי משמעותי ברמה האזורית והלאומית. התכנית תואמת ברובה למסמך המדיניות למרחב הכפרי שהוועדה אימצה בשנת 2019  מבחינת אופן והיקפי הצמיחה המוצעים בישובים מבחינת מגורים, תעסוקה ותיירות. הוועדה מחליטה להפקיד את התכנית".

הוועדה קבעה כי: "התכנית הכוללנית נותנת מענה ראוי לצמיחת הישובים ולקליטת דור ההמשך של הישובים ואוכלוסייה חדשה עד להכפלת אוכלוסיית המועצה. מרביתם המכרעת של הישובים עודם רחוקים ממימוש מלאי יחידות הדיור המאושר להם ומהמכסה שבתמ"א 35. נראה כי מבחינת היקף יחידות הדיור, התכנית נותנת מענה מלא לצורכי הישובים ל- 25 השנים הבאות".

ראש המועצה, יורם קרין: "זאת תכנית שנעשתה במשך מספר שנים, שהרעיון שלה להכין מצע תכנוני מבוסס על חשיבה ארוכת טווח לפיתוח האזור כולו תוך שמירה על הדברים החשובים לנו, סביבה, קיימות, חקלאות. התכנית נעשתה בשיתוף פעולה ועבודה יסודית מול כל היישובים וכל העלי התפקידים, הרשויות השכנות. התכנית צופה קדימה עשרות שנים, והרעיון הוא שמכיוון שהיישובים שלנו קטנים יחסית, אז צריך לייצר יישובים בסדר גודל כפול כדי לאפשר קהילה, כלכלה, חינוך ותרבות וכל מה שחשוב בתוך היישובים".

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות