banner
רוני תימור // צילום אודליה תימור | shutterstock
רוני תימור // צילום אודליה תימור | shutterstock

חוק ההסדרים – שחר של יום חדש והזדמנות של פעם בחיים

בעשר השנים האחרונות נמנעה הממשלה להתערב בפרשנות העירונית ונתנה לוועדות המחוזיות לנהל את ההצגה, כתוצאה מכך אנחנו רואים מדיניות שהיא נגזרת למספר הועדות והחלטות הנגזרות מהחלפת ראשי ועדות הערר. כעת, עם השינוי בחוק התכנון והבנייה נפתח שחר של יום חדש // דעה

אדר' רוני תימור 08.11.2021

השבוע אישרה כנסת ישראל את השינוי הדרוש של חוק התכנון והבניה, פעם ראשונה מזה למעלה מעשור שהכנסת חוברת ביחד לשינוי של החוק, הפעם הקודמת הייתה ב-2010 כששר הביטחון, אהוד ברק, הגדיר מחדש את הממ"דים, אבל הפעם זה שינוי שלא היה כמותו מאז 1980 שינוי שמרעיד את כל ראשי הערים, ולא סתם התחלנו לראות ניצני חוסר שביעות רצון מהחוק.

בעשר השנים האחרונות נמנעה הממשלה להתערב בפרשנות העירונית ונתנה לוועדות המחוזיות לנהל את ההצגה, כתוצאה מכך אנחנו רואים מדיניות לפי מספר הועדות והחלטות לפי התחלפות ראשי ועדות הערר. אין חוק אחד, אין דרך אחת ואם נצעד בגוש דן כל כמה מטרים כשאנחנו עוברים בין רשות לרשות – אנחנו מקבלים מדיניות חדשה ושונה.

חוק ההסדרים בא לנהל את המדינה מחדש, בא להגדיר את הרישוי מחדש, והוא מקדים את המדיניות של השרה איילת שקד בהתחדשות העירונית.

אנחנו עדים ללקיחת אחריות של המדינה, וכמובן הורדת הכוח והשררה של ראשי הערים, השריפים המחוזיים ולכן מהנדסי הערים מבינים שגרירת הרגליים והעיכוב, הפרשנות ומיקרו הניהול במתן ההיתרים – יצרו צוואר בקבוק. כל  עוד זה עמד במדיניות הממשלה של 'לא להתערב' הכל היה בסדר, אבל עכשיו מדינת ישראל מדברת על 500 אלף יחידות ב-5 שנים. 

אני מדבר כמובן על הרישוי העצמי, שייתן כוח לאדריכלים לתת היתרים ללא הקלות. תשאלו איך תייצר זכויות? הרי ידוע שבמדינת ישראל כל פרויקט דורש הקלות כי התב"עות הן בסיסיות מאוד, אבל הנה מגיעה השרה איילת שקד, והיא בדרך לאפשר התחדשות עירונית ניפחית, שתיתן לעירייה את השטחים המסחריים והציבוריים בקומת הקרקע וכמובן תכנית בעל מיסוי (לא כמה תמ"א 38 שהייתה תכנית ללא מיסוי), לדיירים וליזם קיצור לוחות הזמנים ל-6-10 חודשים במתן היתר בניה.

שחר של יום חדש, שיאפשר האצה בענף הבניה, ויכניס כספים למדינת ישראל ולערים , יאפשר האצה בענף הבניה, העסקת עובדים, הגדלת תל"ג ויניע את גלגלי המשק המבריא ממגפת הקורונה ומשיכת הרגליים של הערים. בכל זאת ענף הנדל"ן מהווה 25% מהתל"ג של מדינת ישראל ומעסיק עובדים רבים – ועל ידי יצירת מקומות עבודה נוספים הרבה מאוד מהשאלות והסוגיות של הענף יפתרו.

איך אפשר לפקח על זה ישאלו מהנדסי הערים, ובכן, אנחנו נצטרך לעשות מה שעושים בכל העולם, בלי פטנטים בלי קונצים, בדיקה אקראית לפרויקטים – שתהיה זהה לבדיקות שמתבצעות היום, וכל השאר יחתמו על ידי האדריכל היזם ושאר היועצים כי הם פעלו ללא דופי לפי החוק והתב"עות התקיפות. כמובן שהעונש על חתימה שקרית יהיה עבירה פלילית וקנס, באופן שזה מתבצע בכל העולם.

אנחנו לא בנויים לזה יגידו המקטרגים והרשויות. ובכן, כשיש כסף כולם נהנים, אני בטוח שהצלחה של החוק שאינו חוק כמו התמ"א הוא אינו מתארי הוא חוק, יכניס הרבה מאוד כספים למדינה שתוכל להקצות כספים לעיריות לחזק את מחלקות ההנדסה לאפשר תקציבים וכך גם לחזק את מחלקות ההנדסה, לאפשר להם להיות בנויות לזה.

אמרתי בתחילה וכך גם אסיים – זוהי הזדמנות של פעם בחיים ליצירת שינוי אמיתי בענף הנדל"ן.

*כותב המאמר רוני תימור הוא אדריכל מבעלי משרד תימור שוורץ אדריכלים מומחים בהתחדשות עירונית

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות